SG.hu

Az egész EU-ban elérhetővé vált a szélessáv

Kis csalás van a dologban: ez pusztán annyit jelent, hogy mostanra mind a 28 uniós tagállamban elő lehet fizetni műholdas internetszolgáltatásra. Három millió ember örülhet, ennyien nem tudtak se kábelre, se mobilnetre előfizetni.

Az EU egészében hozzáférhetővé vált a műholdas szélessávú internet, azaz minden unióbeli háztartás rendelkezhet alapszintű szélessávú internetkapcsolattal. Bármely uniós polgár előfizethet rájuk - köztük az a 3 millió fő is, akik eddig sem a vezetékes, sem a mobil szélessávú hálózatokhoz nem tudtak csatlakozni. A korszerű, kétirányú KA-sávos szélessávú műholdak akár 20 Mbps letöltési sebességet is biztosítani tudnak. 2012 végére az uniós háztartások 99,4%-a rendelkezett hozzáféréssel alapszintű vezetékes vagy mobil internethez - ez magában foglalta a vidéki területeken található háztartások 96,1%-át is. A fennmaradó 0,6%-ba (ez mintegy 3 millió polgárt jelent) azonban számos család és vállalkozás tartozott olyan elszigetelt vagy vidéki területeken, ahol a vezetékes, illetve a mobil szélessávú hálózatok kiterjesztése nehézkesebb és költségesebb.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy műholdas szélessávú kapcsolatot is igénybe vehetnének, ezért indította útjára Neelie Kroes a Műholdas Szolgáltatók Európai Szövetségének (ESOA) kezdeményezését, a broadbandforall.eu honlapot, amely lehetővé teszi a polgárok számára, hogy gyorsan tudomást szerezzenek a rendelkezésükre álló műholdas szélessávú lehetőségekről. Az európai polgárok 148 műhold szolgáltatásait vehetik igénybe. A legolcsóbb alapszintű csomagok havi 10 euróba kerülnek, a 20 Mbps sebességű csomagok ára havi 25 eurónál kezdődik, a parabolaantenna átlagos ára pedig 350 euró (ez alacsonyabb is lehet prémiumkategóriás előfizetés esetén).


"Európának fénysebességű kapcsolatokra van szüksége, és nem engedhetjük, hogy az ez által kínált lehetőségekből egyes vállalkozások vagy polgárok kimaradjanak. Most, hogy mindenki számára biztosítottuk az alapszintű szélessávú kapcsolatot, haladéktalanul az új, gyors hálózatokba való beruházásra kell összpontosítanunk. A megbízható és megfizethető, 30, illetve 50 Mbps sebességű szélessávú kapcsolathoz való hozzáférés létfontosságú Európa gazdasági fejlődése, valamint a digitális termékek és szolgáltatások új generációja, például a hibrid televíziózás, az elektronikus egészségügy, a számítási felhő és az »összekapcsolt« autók szempontjából." - emelte ki Kroes. "Az EU-ban a technológiasemlegesség elve érvényesül, ám a leginkább elszigetelt területeken élők számára a műhold kiváló lehetőség, hogy kapcsolatban maradhassanak a világgal - és ez várhatóan a jövőben is így lesz."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dchard #7
    Elmin:

    A porbléma pont az, hogy ezért a 7500 HUF-ért egy erősen korlátos, és brutális válaszidővel megáldott csomagot kapsz. A böngészési élmény egy kalap szar lehet egy olyan összeköttetésen, ahol a földi állomás elérése is 1000ms és akkor még messze nem érted el azt a kiszolgálót amit szeretnél, ráadásul ezt az utat visszafelé is meg kell tennie a csomagoknak. Ez tényleg csak ott alternatíva, ahol valóban semmilyen más lehetőség nincs de mégis kell kapcsolat. Ilyet használnak például a töltőállomások, olajfúró tornyok, vagy olyan távoli kutató bázisok amik a semmi közepén vannak. Senki nem fog a hétvégi házára műholdas etet venni ennyiért, csak hogy tudjon internetezni. Ergó a konzumer piacot továbbra sem "érik el", hiába van akárhány százalékos lefedettség. Ez ugyanaz mint a műholdas telefon: hiába van az Iridiumnak 100%-os bolygó fedése, mégsem váltanak tömegek rá, mert mocsok drága, kevés a kapacitás. Ez a műholdas rendszereknél mindig is így lesz.
  • Elmin #6
    Kíváncsi lenék, hogy az a 100ezer forintos parabola ár vajon tartalmazza-e a beüzemelést. Viszont a havidíj nem olyan rossz 7500 egy 20 Mbps sebességű csomagért. Persze tudom van ennél sokkal jobb ár érték arányban.
  • culas25hc #5
    Ahogy nézem, ez így még mindig kurva drága. Olcsóbb egy vállalatnak telephelyet váltani :D:D
    De komolyan, kb 100e forint telepítési díj, havi 23e előfizetési díj, és ezért kapsz egy lassú 25 Gb-os netet. Hát erre aztán faszán lehet vállalkozást építeni :S
  • dchard #4
    Szokásos SG-s hozzá nem értés. Definíció szerint eddig is elérhető volt mindenhol, csak éppen brutálisan drága volt és még mindig az. A 10 Eurós csomag meg erősen sarkos tekintve, hogy a telepítési díjat mindenkivel megfizettetik ami a két irányú műholdas kapcsolat miatt olyan 70-80 ezer Forint, nem beszélve arról, hogy a csomagok közel olyan korlátosak, mint a mobilnet. Nem beszélve a rendelkezésre álló rádió spektrum szűkös kapacitásáról, vagy a közel másodperces fordulási időről amivel még csak a földi állomást értük el.

    A műholdas net eddig is és ez után is kizárólag azoknak alternatíva, ahol semmilyen más módon nem nyújtható szélessávú szolgáltatás.
  • Omega #3
    az ebben a gáz, hogy 1s-ot kell várni minden parancs végrehajtására
  • Elmin #2
    Ez pont nem olyan. Mert ez egyenesen a műholdakra van irányítva mint a többi parabola, ezért sokkal kevésbé érzékenyebb az állatokra és a fákra. Ez inkább csak a viharokra érzékeny.
  • flashpointer #1
    Na ez tetszik, de egy isminek is hasonló volt (mikrohullámú talán) és ha a gólya beült a vezetékre amerre nézett a tányér már nemjött, meg elé nőtt egy fa aztán ki kellett vágni