Berta Sándor

82 százalékkal csökkent a szélessávú hozzáférések ára

A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) aktuális statisztikái alapján csak tavaly 250 millió új internetezőt regisztráltak. Az év végéig a világ lakosságának 40 százaléka, mintegy 3 milliárd ember lehet online elérhető.

Az ITU által nyilvánosságra hozott friss adatok számos dologra rámutatnak. Többek között kiderül belőlük, hogy az interneteléréssel rendelkezők számának növekedése annak köszönhető, hogy gyorsan csökkennek az árak, illetve ezzel párhuzamosan folyamatosan nő a 3G-s lefedettség. Ugyanakkor számos problémát kell még megoldani. Az egyik az, hogy világszerte még mindig 1,1 milliárd háztartás, illetve 4,4 milliárd felhasználó nem rendelkezik online kapcsolattal. Az érintett személyek 90 százaléka a fejlődő országokban él.


A pirossal jelölt országokban a legrosszabbak az internetkapcsolódási lehetőségek

Az ITU több mint 160 államra kiterjedően végzett vizsgálatot és megállapította, hogy 2008 és 2012 között 82 százalékkal csökkentek a szélessávú csomagok árai. A fejlődő országokban ez a mérséklődés átlagosan 30 százalékos volt. Mindez az elmúlt esztendőkben megvalósított fejlesztéseknek köszönhető. Sok afrikai államban eddig csak drága műholdas kapcsolaton keresztül lehetett internetezni, a 2010-es dél-afrikai világbajnokság azonban fontos impulzust adott a fejlesztéseknek: tenger alatti kábeleket fektettek le, ezáltal olcsóbb elérések jelenhettek meg. Az internetezőknél is gyorsabban nőtt az elmúlt években az úgynevezett digitális bennszülöttek száma. Így hívják azokat a 15 és 24 év közötti fiatalokat, akik már legalább öt esztendeje online vannak. Jelenleg már 363 millióan tartoznak ebbe a csoportba, ez a világ fiataljainak 30 százaléka és a teljes lakosság 5,2 százaléka.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #1
    "4,4 milliárd felhasználó nem rendelkezik online kapcsolattal" Aggasztó lehet az NSA-nak, hogy ezekről az emberekről csak olyan fotóik vannak amiket mások töltöttek fel... XD