Berta Sándor

A megfizethető internetért lobbizik a Google

Az Alliance for Affordable Internet (A4AI) nevű szövetség keretében a keresőóriás mellett számos kormányzati szervezet és más társaság küzd azért, hogy világszerte olcsóbbak legyenek az internethozzáférések.

Az A4AI alapító tagja a Google mellett, az Omidyar Network, a UKaid és a USaid. Az Omidyar Network létrehozója Pierre Omidyar, az eBay alapítója és a felesége. További tagok az Alcatel-Lucent, a Cisco, a Digicel, az Ericsson, a Facebook, az Intel, a MainOne, a Microsoft, a Yahoo!, a svéd külügyminisztérium és számos civil szervezet. A szövetség elsődleges célja az, hogy globális viszonylatban csökkentése a szélessávú internetelérések átlagárát. Az összeg a fejlődő államokban jelenleg havonta az átlagkereset 30 százalékát teszi, ezt vinnék le 5 százalékra. Így érnék el, hogy a világháló még a világ szegényebb régióiban is elérhetővé váljon. Ezt megerősítette blogbejegyzésében Jennifer Haroon, a Google munkatársa is.

A csoport elsősorban a kormányoknak segítene a szélessávú hálózatok kiépítésében. A kezdeményezést támogató cégek nem csupán humanitárius okokból döntöttek így, hanem azt remélik, hogy így juthatnak több ügyfélhez. Az A4AI tagjai 2015 végéig több mint 10 országban dolgoznának együtt és értékes tanácsokat adnának a vezeték nélküli rendszerek kezelésével, a hálózatüzemeltetők licenceléseivel és a távközlési technikákat sújtó adók kikerülésével kapcsolatban. Hasonlót jelentett beaugusztus végén Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója: cége és további hat társaság szövetséget hozott létre, amelynek célja, hogy mindenkinek internethozzáférése legyen. Az internet.org nevű csoport megpróbálja támogatni a fejlődő országok azon törekvését, hogy mindenkinek internetelérést biztosítsanak és adatokat hatékonyabban használhassák, illetve oszthassák meg az emberek. A Facebook eddig egymilliárd dollárt fektetett be a projektbe, de az alapítók között van a Samsung, a Nokia, a Qualcomm, az Ericsson, a Mediatek és az Opera Software is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • liberty2 #1
    Remek kezdeményezés. Igazán örülnék neki, ha az USA-ban vagy Németországban élnék. Itthon nem látok sok esélyt arra, hogy ezzel egyidőben a hazai internet árak, főleg a mobilinternet-é belátható időn belül csökkenjen. Esetleg, ha csatlakozna ehhez a csoporthoz a német T-System, akkor talán. De amúgy azt sem értem miért kell két ilyen csoport, a Facebook-os és a Google-s. Inkább a 2 csoportnak együtt kéne dolgoznia.

    Van még egy ötletem. Adjuk el az országot kilóra a Google-nek. Mi lennénk akkor a Google EU HQ-ja és remélhetőleg több pénzt feccölnének fejlesztésekre, javításokra mint a jelenlegi "emberek". :D