Berta Sándor

Németország eurómilliárdokat szán hálózatbővítésre

Az európai uniós tagállamban a CDU és az SPD alakíthat nagykoalíciót, a két párt vezetői komolyan gondolják, hogy jelentős mértékben fejleszteni kell a szélessávú infrastruktúrát.

A CDU és az SPD képviselői a közös koalíciós gazdasági munkacsoportban egyetértettek abban, hogy minél előbb meg kell valósítani a vidéki régiókban is a nagy sávszélességű internetelérések kiépítését. Erre a célra az állam évente az eddigi összegnél egymilliárd euróval többet biztosítana. Mike Mohring, a CDU thüringiai tartományi parlamenti frakcióvezetője megerősítette az egyezség tényét. A munkacsoport által kidolgozott, illetve tárgyalt javaslatok kedden a koalíciós egyeztetéseken is szóba kerülnek. Az elképzelések alapján a létrejövő nagykoalíció garantálni akarja azt, hogy 2014-ig legalább a német háztartások 75 százalékában minimum 50 megabites szélessávú hozzáférés legyen. A nagy sávszélességű lefedettség kiépítése 2018-ig fejeződne be teljesen, így nem lenne többé digitális szakadék a városok és a vidék között.

A beruházások magánbefektetők, a megnövelt szövetségi és az egyszerűsített európai uniós támogatások, valamint a KfW állami fejlesztési bank által életre hívott külön finanszírozási program segítségével valósulnának meg. Az ternetsemlegességet mindenképpen - törvényileg - biztosítanák és a szabályok betartását a Szövetségi Hálózatfelügyelet ellenőrizné. A CDU és az SPD a fejlesztések mellett szeretné internetes törvényé formálni a jelenlegi távközlési jogszabályt, ebben szabályoznák többek között a fogyasztóvédelmi és az online biztonsággal kapcsolatos kérdéseket is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • enyac #2
    Mi a helyzet a forgalmi korláttal? Emlkeim szerint a DT bevezetett valami ilyesmit... Vagy csak akarta? A sebességnek nem sok értelme lesz adatforgalmi korláttal. Ugyanazt az egy deci üdítőt szívni fél helyett egy két cm átmérőjű szívószállal nagy élmény...
  • matatom #1
    "...digitális szakadék a városok és a vidék között...", oda ne röhögjek. Frankfurtban az egyik városszéli régióban a maximális garantált sávszélesség 4000 kbit/s, és ez le és feltöltés együtt. Egy FullHD videó nem tud szaggatás nélkül futni. Mindez 6km-re a központtól. Alternatíva nincs. Milyen szakadékról is beszélünk akkor?