Berta Sándor

Egyre többet beszélgetnek egymással a gépek

A közeljövőben megjelenhetnek az első olyan szerszámok, amelyek jelzik a tulajdonosuknak, hogy pontosan milyen állapotban vannak, melyik alkatrészük szorul esetleg cserére és meddig használhatók.

A dolgok internetjéé a jövő, állítják az elemzők. Mindez azt jelenti, hogy minden mindennel kommunikálni fog - emberi beavatkozás nélkül. Autók az autókkal, szerszámok a különböző gépekkel vagy gyáregységek a raktárakkal. "A fizikai termék életre szóló szövetséget köt az információkkal" - mondta ezzel kapcsolatban Werner Struth, a Bosch ügyvezetője. A folyamat a jövőben bontakozik majd ki és gyorsul fel. Jelenleg körülbelül 10 milliárd kapcsolat van gépek vagy termékek között.


Ma már mindent elborítanak az RFID-cimkék

Padma Warrior, a Cisco vezető stratégája arra számít, hogy 2020-ig 50 milliárd tárgy lesz egymással összekötve. Marco Annunziata, a General Electric egyik vezetője úgy vélte: ez lesz az innováció új korszaka, az internet pedig még fontosabbá válhat. Az ebben rejlő lehetőségek hatalmasak: csak a légiközlekedésben a szenzoroknak, az ezek által továbbított adatoknak, a jobb karbantartásnak és az érzékelők által megvalósítható hatékonyabb hajtómű-ellenőrzésnek köszönhetően a kerozin egy százalékát lehetne megtakarítani. Ez a következő 15 évben 30 milliárd dollárt megspórolását jelentené.

A Komet Group nevű szerszámkészítő cég már most olyan rendszerekkel rendelkezik, amelyek megmondják, hogy mikor törhet szét egy fúrófej. Christof Bönsch, a Komet ügyvezetője kiemelte: már néhány esztendeje vannak olyan technikák, amelyek képesek előrejelezni a gépek alkatrészeinek, illetve a szerszámoknak az élettartamát, de napjainkban mindez sokkal pontosabb. A vállalat által kifejlesztett technológia a szerszámok motorjának a terhelését méri. A rendszernek mindenekelőtt meg kell tanulnia, hogy a motor milyen terhelésével milyen szerszámállapot jár együtt, ehhez azonban a számítógépeknek hatalmas mennyiségű adatot kell elemezniük valós időben. Erre eddig nem volt lehetőség. Amennyiben ez lehetővé válik, úgy a szerszámokat az eddiginél hatékonyabban használhatják majd az emberek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • vakondh #6
  célszerűbb lenen olyan szerszámokat gyártani, amik nem mennek tönkre, maximum csak elkopnak... De akkor ki fogyasztana? :-)
 • Turmoil #5
  Két autó beszélget a sötétben:
  - Térj ki előlem!
  - Térj ki te!
  - Én egy Bugatti Veyron vagyok, egy kis kormánymozdulat is 1000 USD, térj ki!
  - Én meg egy 40 tonnás kamion vagyok és 10 Bugatti Veyront szállítok, tér.... CSATTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT
 • Hirvaer #4
  Szövögetik a terveiket..
 • Sajátvéleményem #3
  Pl. nekem múltkor szolt a kalapács feje, hogy új nyél kéne, és elrepült...
  -Vagy nem erre gondolt a cikk írója?
 • MANOWAR #2
  Erdemes lesz a szenzor iparagba fektetni(persze ha lenne mit :))
 • KopaszIsten #1
  "...minden mindennel kommunikálni fog - emberi beavatkozás nélkül."

  Szerintem ránk emberekre már nem is lesz szükség. :P

  (Jöhetnek a skynet-es és a szokásos "min'meghalunk" beköpések. :D)