Berta Sándor

Betiltaná a harci robotokat az ENSZ

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének néhány magas rangú képviselője úgy véli, hogy a katonai területen bekövetkező technológia előrelépések már elérték azt a határt, amit nem kellene átlépni.

Christof Heyns, az ENSZ jelentéskészítőjének közlése szerint számos ország fejlesztett és fejleszt ki olyan fegyverrendszereket, amelyek képesek önállóan cselekedni és egy számítógépes program segítségével eldönteni, hogy megsemmisíthetők-e az emberi célpontok. "Az önállóan működő halálos robotok (LAR) aggodalomra adnak okot az élet védelmével kapcsolatban - mind háborúban, mind békében" - jelentette ki a szakember.

Amennyiben ilyen robot fegyverrendszerek bevetésére kerül sor, úgy végső soron az emberek helyett gépek fognak dönteni arról, hogy ki élhet és kinek kell meghalnia. Az általa készített jelentésben ezért azt szorgalmazta, hogy világszerte hirdessenek moratóriumot az ilyen fegyverrendszerek gyártása kapcsán azért, hogy időt adjanak az egyes nemzeteknek arra, hogy megvitathassák a fejlesztésekkel kapcsolatban felmerülő jogi és etikai kérdéseket.


A hölgy hátára egy lánctalpas robot van szíjazva

Heyns számára azonban nem csak a morális aggályok játszanak komoly szerepet a LAR rendszerekkel kapcsán. Amiatt is aggódik, hogy ha ezek a megoldások elterjednek, akkor ezáltal jelentős mértékben megnő a háborúk kialakulásának a kockázata. A kormányoknak ugyanis nem kellene a halott katonák miatt a lakossággal szemben magyarázkodniuk, hanem egyszerűen gyilkos gépekkel támadhatnák meg a többi államot.

Tisztázatlan, hogy a robotok miként különböztetnék meg egymástól az ellenséges harcosokat a civilektől, miként egy robot azt sem tudja megbecsülni, hogy megadta-e magát valaki, és mikor van szükség esetleg más döntések meghozatalára, a helyzet áttekintésére vagy a visszavonulásra. Mindez azt eredményezheti, hogy a konfliktusok még az eddigieknél is kíméletlenebbek és kegyetlenebbek lesznek.

Heyns végül azzal zárta a jelentését, hogy a harci robotok hadrendbe állítása a következő nagy forradalmat jelentheti a katonai területen, éppúgy, mint volt egykor a puskapor és az atombomba feltalálása. "Az idő rendkívül fontos tényező. A technológiát feltartóztatni kicsit olyan, mintha az időt akarnánk megállítani" - szögezte le a szakember. A dokumentum elkészítését a Stop Killer Robots nevű szervezet is támogatta.


A két tonnás, gépágyúval és tankelhárító rakétákkal felszerelt XM1219-et a Lockheed Martin tervezte, Xbox 360 kontrollerrel irányítható

A amerikai katonairobot-program vezetője - Charles Cartwright vezérőrnagy - 2006 nyarán egy robotikai konferencián kifejtette, hogy már mintegy 10 000 robotot vetettek be eddig az iraki háborús térségben különböző feladatokra. 2010 júliusában kiszivárgott: harci robotokat telepítenek Észak- és Dél-Korea határára. 2010 augusztusában pedig Peter W. Singer amerikai politológus úgy nyilatkozott: ahogy egykor az atombomba, úgy napjainkban a robotok változtatják meg a hadviselést. Szerinte a harci robotok alkalmazása előre nem látható kockázatot hordoz magában és súlyos etikai problémákat is felvet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #118
    "Komolyan azt akarod, hogy megint belinkeljek a bizonyitasi kotelezettsegrol (burden of proof) egy cikket? TE allitottal valamit, NEKED kell bizonyitanod"

    nem
  • Papichulo #117
    Igen. Tehát?

    Azert ne probaljal meg meggyozni, hogy jobban tudod, hogy mire gondoltam, mint en magam, nevezetesen a del-europai orszagokra es az USA-ra. NEM, NEM ezekre gondoltam, ergo tevedtel! Most jobb? :)

    bizonyíts be, hogy ők kivételek.

    Komolyan azt akarod, hogy megint belinkeljek a bizonyitasi kotelezettsegrol (burden of proof) egy cikket? TE allitottal valamit, NEKED kell bizonyitanod

    Vagy is csak másolnak?

    Nem, nem csak masolnak. De R&D-ben a PRC elegge le van maradva. Hasonlitsd csak ossze mondjuk az USA, Nemetorszag es a PRC nobel-dijasainak a szamat!
  • NEXUS6 #116
    "Van ertelme azt mondanom, hogy igen/nem?"
    Igen. Tehát?

    "Nem, nem! Ta allitottad, hogy ok manipulaljak az adatokat. Bizonyitsd be!"
    Minekután van példa a legerősebb(nek monddott) gazdasági hatalomtól, Görögországon keresztül Kínáig, bizonyíts be, hogy ők kivételek.
    ;)

    "En ilyet sohasem allitottam... ellenben te Svajcrol igen. Nagyon ignorans modon!
    Nem mintha a kinai R&D-t olyan sokra tartanam..."
    Vagy is csak másolnak?

  • Papichulo #115
    Miért talán tévedtem?

    Van ertelme azt mondanom, hogy igen/nem?

    Minekután meglehetősen általános, hogy manipulálják a pénzügyi mutatókat, bizonyíts be te, hogy ők kivételek!

    Nem, nem! Ta allitottad, hogy ok manipulaljak az adatokat. Bizonyitsd be!

    A kínaiak meg mindent másolnak, és max polokat tudnak saját kútfőből gyártani.

    En ilyet sohasem allitottam... ellenben te Svajcrol igen. Nagyon ignorans modon!
    Nem mintha a kinai R&D-t olyan sokra tartanam...
  • NEXUS6 #114
    "Ez igen. Itt mar ram nincs is szukseg, te ugyis elore tudod, hogy en mire gondolok :)"
    Miért talán tévedtem? Csodálkoznék;)

    "Bizonyitsd be, hogy manipulalt adatokkal dolgoznak!"
    Minekután meglehetősen általános, hogy manipulálják a pénzügyi mutatókat, bizonyíts be te, hogy ők kivételek!

    "Persze, mivel ott csak bankok es kakkusorak vannak... gratulalok!"
    A kínaiak meg mindent másolnak, és max polokat tudnak saját kútfőből gyártani.
    Ja és a pénzügyi mutatóikat egyedül ők hamisítják a világon.
  • Papichulo #113
    Néhány olyan országot, amelyek szerinted valszeg eleve jobbak

    Ez igen. Itt mar ram nincs is szukseg, te ugyis elore tudod, hogy en mire gondolok :)

    Svájcról valós pénzügyi, gazdasági mutatót kérni télleg vicc.

    Bizonyitsd be, hogy manipulalt adatokkal dolgoznak!

    Hiszen nagyjából abból élnek, hogy ők sem kérdeznek semmit az ügyfeleiktől.

    Persze, mivel ott csak bankok es kakkusorak vannak... gratulalok!
  • NEXUS6 #112
    Néhány olyan országot, amelyek szerinted valszeg eleve jobbak, mert nem komcsik, illetve közöttük van a nyugat vezető hatalma. Nem vagyok maximalista, mint mondtam, csak realista.:)

    Amúgy meg belegondolva Svájcról valós pénzügyi, gazdasági mutatót kérni télleg vicc. Hiszen nagyjából abból élnek, hogy ők sem kérdeznek semmit az ügyfeleiktől.
  • Papichulo #111
    Ahhh, ertem! A "barki mas" az nehany altalad arbitralisan valasztott orszagot takar csak ;)
  • Papichulo #110
    *Tetsuo... pardon!
  • Papichulo #109
    Kedves Tatsuo elvtars!

    Az, hogy Kina mit hamisit meg, az jelen kontextusban lenyegtelen. Elhangzott egy abszolut kijelentes, mely nem allta meg a helyet. A kommunista propaganda szuksegtelen volt... :)

    ps: Szamomra ugy tunik, hogy a te kijelenteseid epulnek "legvarakra"... ;)