Berta Sándor

Szenzorokkal a csatornarendszerben a biztonságért

Az Emphasis európai uniós projekt keretében érzékelőket helyeznének el a csatornákban, hogy így jussanak a bombagyárosok és az illegális drogterjesztők nyomára.

A szenzorokat számos, egyenként 10 cm hosszú elektródával látják el, amelyekkel a szakemberek képesek kiszűrni a bombaépítésből vagy a drogkészítésből származó anyagokat. Minden érzékelő azonnal értesíti az illetékes hatóságokat, ha gyanús anyagokat talál. A hivatalok a beérkező riasztás után kiküldik a helyszínre a hordozható és precíz detektorokkal felszerelt munkatársaikat, akik átkutatják a helyszínt és így képesek lesznek megállapítani a terroristák vagy a drogkészítők pontos tartózkodási helyét. Hans Önnerud projektvezető elmondta, hogy nem csak akkor tudják megtalálni az anyagokat, ha azokat valaki lehúzza a vécén, a folyékony anyagok és veszélyes gázok akkor is kimutathatók, ha zuhanyozás vagy kézmosás útján kerülnek a csatornarendszerbe. A szakember szerint az Emphasis képes lett volna megakadályozni a 2005-ös londoni bombamerényleteket, a felhasznált anyagok gázai ugyanis elég erősek voltak ahhoz, hogy kipusztítsák az elkövetők által a bombák készítésére használt ház kertjében lévő növényeket.

Rachel Cunningham, a londoni csatornarendszer működtetéséért felelős Thames Water vállalat munkatársa ugyanakkor úgy gondolja, hogy a szenzorok akár el is tömődhettek volna, hiszen a csatornába kerülnek a kozmetikai kendők, az óvszerek és mindenféle egyéb szemét, amelyek nem bomlanak le. Emellett úgynevezett zsírhegyek is képződhetnek, amik gyakorlatilag áthatolhatatlan akadályt képezhetnek.


Az Emphasist a jövőben különböző rendszerekkel egészíthetik ki. A szenzorok akár a felszínen is elhelyezhetők lennének és így képesek 100-400 méter távolságból felismerni a bombák gyártásához használt anyagok gázait. A Lotus projekt keretében ezeket az érzékelőket különböző módon, például rendőrautókban szerelnék fel. Az Emphasis és a Lotus adatainak kombinációja jelentős mértékben javíthat a veszélyek felderítésének pontosságán és sebességén. A programot az Európai Unió 4,5 millió euróval támogatja. Az Emphasis keretében a Cascade Technologies, a Fraunhofer Társaság három intézete, a svéd védelmi minisztériumhoz tartozó FOI, a francia belügyminisztériumhoz tartozó Institut National de Police Scientifique, a Morpho cég, a TNO független kutatási-fejlesztési szervezet és a VIGO System S.A. dolgozik együtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #4
    A szenmonoxid erzekeloknel az erzekelo aramkor a gyartastechnologia miatt nagyon valtozatos ertekeket produkal ket azonos tipusu, egymas utan gyartott erzekelo eseten is. Ezeket kalibralni kell, majd a kalibracios adatokat a kozponti chipbe egetni. Innentol az adott erzekelo es a hozzatartozo mikrovezerlo egy egyseget alkot es a keszulek aranak kb. 50%-at adja. A ketto csak egyutt cserelheto, mert egyebkent teljesen hibas mereseket fog vegezni. Azon kinai erzekelok szoktak pl. halalos koncentracio eseten sem riasztani vagy tul sok fals riasztast adni, amiknel ezt a kalibracios lepest kihagytak. Ezek hasznalata ugyanugy eletveszelyes, mint a hazilag cserelt, de ujra nem kalibralt szenzorok hasznalata.

    ps: A bombagyartas erzekelesevel meg ket gond van, az egyik hogy a legtobb haztartasi anyag fals riasztast okoz, a masik az, hogy szennyezett kornyezetben (csatorna, varosi levego) a legtobb szenzor hatastalan. Laboratoriumban jok, de a gyakorlatban vagy tul erzeketlenek, vagy mindenre riasztanak. Amikor meg akkora mennyiseg van jelen egy vegyianyagbol, amitol mar a kornyezo novenyek is kihalnak, akkor meg mar nem szenzorral kellene eszrevenni, hanem szabad szemmel. Es akkor meg nem emlitettuk a vegig legalis allapotu, hazi kutyulast nem igenylo robbanoanyagokat (pl. gazolaj, mutragya, gazpalackok). Jopar jelentos robbantast ilyenekkel kovettek el. A londoni pelda pedig azert rossz, mert a sima hajfestekek is hasonlo mintat okoznak a szennyvizben vagy a levegoben.
  • halgatyó #3
  • halgatyó #2
    Lehet, hogy pont azért fabrikál valaki bombát dühében, mert nem kapott külön kis érzékelőt a CO-riasztójáhozhttp://sg.hu/kep/faces/mf2.gifhttp://sg.hu/kep/faces/mf2.gif
  • halgatyó #1
    Ennek egy komoly gyengepontját mindjárt a CO-riasztókkal szerzett tapasztalatom mutatja meg. Az érzékelők ugyanis valamilyen kémiai jelet kell hogy átalakítsanak elektromos jellé. Ennek az érzékelőnek az élettartama nagyon korlátozott, gyakran kell cserélni.

    (Mondjuk a CO riasztóknál megoldhatnák, hogy külön lehessen kapni ezt a kis kémiai érzékelőt, kb 1,5cm átmérőjű, 1,5 cm hosszú henger, két elektródával. Egy pákával meg lehetne javítani egy filléres cucc felhasználásával, és nem kellene félévenként új riasztót venni kb 6ezer forintért. Régen, a szocializmusban megszokott volt a "hiánycikk" fogalma, de hogy most is ilyenekkel kell dühöngeni, hát az mutatja, hogy mekkora patyomkin-rendszer ez a szarokrácia)