Berta Sándor

EVIVA - madártávlatból biztosítanák az eseményeket

Az EVIVA nevű kutatóprojekt keretében a szakemberek egy olyan rendszert alkottak meg, amely képes a levegőből felismerni a lehetséges veszélyeket, még nagy embertömeg esetén is.

A biztonsági szervezetek az új technológiának köszönhetően a jövőben egy olyan eszközt kapnak, amellyel sokkal gyorsabban reagálhatnak a problémákra, mint eddig. Az EVIVA alapját a madártávlatból, egy repülőgép, robotrepülőgép vagy helikopter fedélzetéről, esetleg egy magas helyről végrehajtott kamerás megfigyelések jelentik. Az így rögzített felvételeket egy különleges szoftver képenként átvizsgálja és elemzi. A program jellegzetes mozgásirányú személyeket keres. Figyelembe veszi az aktuális tömeget és a fotókat egy térképen is elhelyezi. Ezek az adatok megjelennek az irányítóközpontban a szervezők és a biztonsági erők képernyőin. A különböző méretű embertömegeket eltérő színekkel jelölik és külön nyilak mutatják a felhasználói csoportok mozgási irányát és sebességét.


A rendszer a megkapott információk alapján automatikusan felismeri a lehetséges veszélyzónákat és ezekre azonnal fel is hívja a biztonsági személyzet figyelmét. Az irányítóközpont a riasztások alapján dönthet plusz emberek bevetéséről és - például egy stadion esetében - további kapuk kinyitásáról. "Az elmúlt években nőtt a nagy rendezvények száma. E rendezvények egy részén sérülések és halálesetek is történtek, ezért szükség van arra, hogy fejlődés történjen ezen a területen, azért, hogy a jövőben elkerüljük a hasonló szituációkat" - jelentette ki Alexander Almer, a Joanneum Research projektvezetője.


Az EVIVA része az osztrák közlekedési, innovációs és technológiai minisztérium (BMVIT) által 2006-ban életre hívott KIRAS biztonsági kutatási programnak. A projektben részt vett a BMVIT mellett az osztrák belügy- és a védelmi minisztérium, valamint az Osztrák Technológiai Intézet (AIT), a Joanneum Research és a Frequentis nevű IT-cég is. A szakembereknek sikerült elkészíteniük egy megfigyelő- és elemzőrendszer prototípusát, amit a Frequentis fejleszt majd tovább termékké. A megoldás rendkívül pontos, egy meghatározott területen tartózkodó személyek számát 95 százalékos pontossággal képes meghatározni. Konkrét személyek azonosítására és követésére ugyanakkor nem használható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nagydög #4
    Sot mar a mobiltelefon is az. Csak arra jo, hogy mindenkit lehalgassanak es kovessenek. Ha valaki valahol keszit egy gyurmafigurat a harmadik hozzaszolas biztos az lesz, hogy hasznalja majd ellenunk a kormany. Es legtobbjenek nem is csak aggodalmai vannak ezzel kapcsolatban, hanem o mar reszletesen ki is dolgozta a kormany terveit. Asszem, le is kene cserelni a "csak nehogy terroristak kezebe keruljon" mottot.
  • Inquisitor #3
    Már bő évtizede vannak szoftverek amik kikeresik tömegben a viselkedés alapján gyanús egyedeket, 2012-ben meg azt hiszem a Toshiba promózott egy rendszert ami kamera képek alapján 5 milliós tömegből kikereste a keresett egyetlen arcot. Ez tök jól hangzik amíg az emberek védelmében használják és nem ellene. De ha nem?
  • alien47 #2
    "plusz emberek bevetéséről és - például egy stadion esetében " pláne, ha nem stadionról beszélünk. A kormánynak egy remek eszköz, hogy a tüntetők ellen plusz egységeket vezényeljen ki a biztonsági személyzet. Lesz itt még olyan világ, mint az Éhezők vidalában. S ez a rencer is ennek a világnak segítője, előfutárra! F@sza jövő elé nézünk. Nem lesz itt véleménnyilvánitás semmilyen formában.
  • lapaleves #1
    "Az elmúlt években nőtt a nagy rendezvények száma."

    jah, például arab tavasz, ilyesmi. ahogy egyre romlik a helyzet lesz ilyesmi errefelé (európában) is. nem a chaos-tage az, amitől itt félnek.