Berta Sándor

Javítják a brit hatóságok közötti információcserét

Nagy-Britannia új kezdeményezést indított, amelynek célja az IT-fenyegetésekkel kapcsolatos információk hatékony megosztása a kormány, a rendőrség, a titkosszolgálatok és a cégek között.

A Cyber Security Information Sharing Partnership (CISP) nevű koordinációs projektben részt vesznek majd a Government Communications Headquarters (GCHQ), az MI5, a rendőrség és az öt különböző területet (pénzügyi szektor, védelmi ipar, energiaipar, távközlés, gyógyszeripar) képviselő összesen 160 vállalat munkatársai. A cél a kártevőkre és a hackertámadásokra adott reakciók eddiginél sokkal hatékonyabb összehangolása, emellett a brit kabinet szeretné mérsékelni az internetes bűnözés miatt nagy gazdasági károkat. A nemzetállamok, a bűnözők és a a gazdasági kémkedésre szakosodott társaságok által indított akciók hivatalos becslések alapján több milliárd fontos kárt okoznak a szigetországi vállalkozásoknak.

A brit kabinet azt reméli, hogy később sikerül kibővítenie a CISP projektet és még több társaságot vonhatnak be a munkába. A szakemberek megosztanák egymással a megfigyelt támadásokkal, a tervezési módszerekkel, illetve a lehetséges ellenintézkedésekkel és kárcsökkentő megoldásokkal kapcsolatos információkat. Az egyszerű és gyors adatmegosztást egy különlegesen védett portál biztosítaná. A munkát 12-15 IT-szakértő koordinálná és ők elemeznék valós időben az egyes kockázatokat és támadásokat is. Mindegyikük megfelelő biztonsági besorolással fog rendelkezni.

Az új rendszert ugyanakkor kritika is érte, mert a szakemberek kizárólag hétköznap, akkor is csak 9 és 17 óra között dolgoznának. Vagyis éjjel, hajnalban, szünnapokon és hétvégente nem lenne ügyelet, ez pedig nem túl jó hír, hiszen az IT-támadásokra nem csupán hétköznap kerül sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!