Berta Sándor

Biztonsági kockázatot jelentenek az elvesztett céges eszközök

A Varonis brit cég által megkérdezett társaságok felénél vesztek el különböző készülékek és az esetek 20 százalékában ennek következtében biztonsági problémák alakultak ki.

A Varonis tanulmánya szerint a céges munkatársak közel háromnegyedének engedélyezik azt, hogy a saját eszközeik segítségével hozzáférjenek a belső adatokhoz. Az általuk megkérdezett dolgozók 86 százaléka használja éjjel - nappal a céges feladatok elvégzésére is a saját mobil- vagy okostelefonját, illetve táblagépét. Az étkezési szünetekben ez az alkalmazottak 44 százalékára igaz, ezért a válaszolók 20 százaléka illethető a "szinte munkamániás" jelzővel, 15 százalékuk még a nyaralásra is magával viszi a mobilját és 7 százalékuk nem tesz különbséget a magánélet és a munkahely között.

Az úgynevezett saját eszközhasználati (BYOD) irányelvek kidolgozása és bevezetése ugyan nem jár komoly előnnyel, de mindenképpen bizonyos pozitív hatást eredményez a biztonság erősítése szempontjából: 5 százalékkal kevesebb a biztonsági probléma azoknál a társaságoknál, ahol van ilyen irányelv. A Varizon azt ajánlja a munkaadóknak, hogy világos BYOD-irányelveket dolgozzanak ki, amelyekből a munkavállalók pontosan tudják, hogy a mobil készülékek segítségével mit szabad tenniük és mit nem, és azok betartását megfelelően ellenőrizzék is.

A társaságoknál a leggyakoribb megoldás a mobiltelefonok védelmére a jelszavak használata, ezt választja a tulajdonosok 57 százaléka, míg 24 százalékuk titkosítási módszereket alkalmaz. A dolgozók 57 százaléka vélte úgy, hogy a saját eszközök munka céljára való használata számukra biztonsági kockázatot jelenthet. Ide tartozhat a bizalmas egészségügyi adatok, illetve személyes információk kiszivárgása, valamint az azokkal való visszaélés. Tehát sok vállalatnak nem csak lehetőséget, de egyben komoly biztonsági kockázatot is jelent, ha a munkatársaik a munkahelyükre magukkal viszik a saját tábla PC-iket és okostelefonjaikat. Ettől azonban a biztonságra ügyelni kénytelen rendszergazdák nincsenek elragadtatva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Camouflage #1
    Most sirjunk vagy nevessunk? Kerdes persze, hogy egy adott munkahely mennyire biztonsag-kritikus. Hogy sarkitsuk a peldat. Egy kozep/felso-vezeto banki alkalmazott az android telefonjat hasznalja arra, hogy bizalmas tranzakciokhoz, es informaciokhoz ferjen hozza.

    Azt az android telefont, amihez a Google sajat Play Store-jaban 300.000 malwaret kinal. Ingyen es bermentve.

    Szeretnel-e ennek a banknak az ugyfele lenni?