Gyurkity Péter

Villámmal töltenék fel az akkumulátorokat

A Nokia és egy brit egyetem szakértői mesterséges villámot használtak fel egy hordozható eszköz akkumulátorának feltöltésére - a megoldást a vidéki régiók számára ajánlják.

Érdekes kísérletet zártak le a Nokia és a Southampton Egyetem munkatársai a napokban, amelynek célja a mobiltelefonos akkumulátorok vezeték nélkül történő feltöltésének megvalósítása volt. A laboratóriumi körülmények között elért pozitív eredményt a mindennapokban is használhatónak tartják, elsősorban azok körében, akik a kevésbé fejlett, a szükséges infrastruktúrát nélkülöző távoli régiókban laknak.

A szakértők egy transzformátor segítségével hozták létre a mesterséges villámot, ezt követően pedig 200 ezer voltot vezettek keresztül egy kicsinyke, mindössze 30 centiméteres résen. Számukra is meglepetést okozott, hogy a Nokia által rendelkezésükre bocsátott elektronika (egy második transzformátor közbeiktatásával) stabilizálta a jelet, és lehetővé tette az akkumulátor feltöltését, egyértelmű bizonyítékot szolgáltatva ezzel a vezeték nélküli feltöltés megvalósíthatóságára, valamint a természetben előforduló jelenségek, így például a villámok hasznosítására.


A Lumia 925 okostelefon akkumulátorának teljes feltöltését alig néhány másodperc alatt valósították meg, arra figyelmeztetnek azonban, hogy a kísérletet kizárólag laboratóriumi körülmények között, szigorúan szabályozott környezetben ajánlott megismételni, hiszen ellenkező esetben komoly veszélynek tennénk ki magunkat. A megoldásban azonban mindenképpen látnak fantáziát, hiszen ennek révén új, eddig nem látott fejlesztések jelenhetnek meg a mindennapokban, amelyek elsősorban a fejlődő régiók távoli részein tehetnek nagy szolgálatot.

A cég jelenleg is forgalmaz vezeték nélküli töltést lehetővé tévő termékeket, ezeket azonban nyilván nem vethetjük össze a most végrehajtott kísérlettel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nabateus #15
    Lucy, KVP:
    Szerintem ti ertetek valamicsket a villamossaghoz :)
  • Jakuza1 #14
    Afrikaban meg majd megvarjak az esos evszakot vagy eljarjak az esotancot. :P
  • Lucy in the Sky #13
    kW/h helyett legyen inkább kWh, ahogy a MW/h is MWh lesz, ha energiáról beszélünk. A 6.4MWh/h=6.4MW a teljesítmény, amit a Taurus csúcsra járatva felvesz, nem óránként, hanem folyamatosan, mondjuk amíg gyorsít, vagy hegyet mászik - ha lenne olyan pályaszakasz, amin 1 óra hosszat "padlógázon" halad az emelkedőn, akkor lenne értelme a ~7MWh emlegetésének, normál üzemben ez a mennyiség óránként max. 1-2MWh környékén alakulhat :)

    A villámból energiát kinyerni amúgy meglepően könnyű, értelmesen felhasználni viszont még mindig baromi nehéz (talán a cikkben leírtak alapján már nem annyira), de pl. az eleve tervezhetetlen szélfuvallatokhoz képest is rettentő esetleges mivolta és az ilyen spéci holmik ára miatt is jó ideig jobban járnak a júzerek, ha maradnak pl. a PV alapú mobiltöltőknél.
  • kvp #12
    "és rákötik a hálozatra a villám energyit"

    Egy atlagos villamlasban kb. 140 kw/h energia van, csak ez egy ora helyett par mikroszekundum alatt jon le. Viszont eltarolva a 140 kw/h eleg keves, kb. 140 desktop szamitogep egy oraig menne vele. Magyarorszagra olyan 250000 villam csak le evente, ha mindet befognank, akkor olyan 32562 Mw/h lenne a teljes energia merleg (100%-os hatekonysag eseten). Ez egy evre elosztva 3.7 megawatt teljesitmeny lenne. Paks egy blokkja 500 megawattot ad es van belole 4 darab es meg igy is csak a teljes igeny felet tudja biztositani. Egyszeruen nincs akkora energia a villamlasokban, hogy megerje osszegyujteni oket es meg raadasul jo bonyolult is lenne (bar megoldhato). Hasonlatkeppen egy mav taurus villanymozdony 6.4 megawattot eszik meg orankent, tehat kb. a duplajat annak amit a magyar foldfelszint elero villamlasok egy teljes ev alatt osszehoznak.
  • EnxTheOne #11
    inkább olyat kéne csinálni hogy kiraknak 1 km magas acél csövet a város közepébe, és rákötik a hálozatra a villám energyit :D
  • Macropus Rufus #10
    :) 200kV az mrá majdnem egy villám öcsém!

    Az igazi átlagosan kb. 0.2sec-ig tart. 30.000K hőfogra is hevitheti a közvelten környezetét, és 30k - 40kA áramerőssége is lehet.
    Sok sikert a befogásához.
  • Vol Jin #9
    Megnézném azt az aksik, amibe akkora áramot tolnak, hogy pár másodperc alatt feltölthető.
  • kvp #8
    Az eredeti marketing anyagot atnezve a kovetkezo tortent:
    -egy transzformatorral atalakitottak a halozati aramot nagyfeszultseguve
    -ezt atvittek egy spark gap-en (a ket palca ami szikrazik)
    -visszatranszformaltak normal halozati feszultsegge
    -ezt bevezettek egy normal nokia toltobe
    -ami a feher kabelen keresztul ossze volt kotve a telefonnal
    -es csodalatos modon ezzel az ingadozo felszultseggel is el tudott indulni a toltes

    Na most aki tudja, hogy egy aktiv pfc-s tapegyseg hogyan mukodik, az azzal is tisztaban van, hogy ha a megfelelo feszultsegtartomanyon belul van a bemeneti jel es megfeleloen nagy a kitoltesi tenyezoje, akkor tetszoleges jelakot hasznalhatunk a tapegyseg meghajtasara. Megfeleloen nagy buffer kondenzatorral nem csak a szikrak altal okozott feszultseg es aram ingadozast lehet athidalni, de akar mondjuk olyan tolto is keszitheto, ami az ember csuklojanak vagy cipojenek mozgasat hasznalja fel a keszulek feltoltesere. Mondjuk ilyen toltok mar a 70-es evekben is leteztek foleg karorakhoz meg egy regi fekete-feher tarzan filmben ilyen zseblampaja volt az egyik karakternek, szoval igen, a nokia marketingesei feltalaltak a spanyol viaszt es a 100-240V kozott mukodo automata atkapcsolos toltoket. (ma mar szinte mind ilyen) Annyit meg kell hagyni, hogy jo otlet volt a telefont a szikrak kozelebe vinni, mert ha a demonstralo ember kezeben lett volna vagy egy asztalon, akkor kevesbe lett volna dramai. Sot meg jobb otlet volt a feher kabel vegen levo elosztot es benne a sima gyari toltot eldugni hatul, mert igy csak a leirasbol es a videon a tudos szovegebol derul ki, hogy mit is hasznaltak.
  • KRTuning #7
    Én csak annyit látok hogy a telefon elkezd tölteni, nem pedig hogy 0ról teljesen feltöltik pár másodperc alatt.
  • SnowF #6
    És feletébb valószínű hogy a University of Southamptom nem kezd el hangosan ellenkezni ha ez csak egy szimpla átverős reklámvideó...