Berta Sándor

Petíció az egységes notebook-akkumulátorokért

A felhasználók nagy része biztosan pozitívan fogadná, ha a különböző készülékek akkumulátorai, illetve töltői egységesek lennének. Ezt szeretné elérni egy fiatalember, Marc Balfanz a notebookok tekintetében.

A Bundestag petícióbizottsága egyhangúlag támogatta Balfanz javaslatát. A testület azonban megállapította, hogy ebben a kérdésben nem illetékes, ezért a felvetést továbbította az Európai Parlamentnek. Így még nagyobb az esély arra, hogy hamarosan megjelenjenek az egységes notebook-akkumulátorok és -töltők. "Az akkumulátorok és töltők egységesítése mind a felhasználók, mind pedig gazdasági szempontból fontos lenne. A bizonyos akkumulátorok és töltők árusítását tiltó szabályozás ugyanakkor megsértené az áruk szabad áramlására vonatkozó előírásokat" - hangsúlyozták a testület tagjai.

Az ötletet támogatók azzal érveltek, hogy a hordozható számítógépek 90 százalékához elegendő lenne 2-3 tápegység. Az ellenzők viszont azt hozták fel érvként, hogy minden laptop más teljesítményű és így egy bizonyos akkumulátor nem elég egy netbookhoz illetve egy játékosoknak szánt notebookhoz is. Mivel az Európai Bizottságnak tavaly nyáron már sikerült elérnie, hogy kötelezettséget vállaltak a nagyobb mobiltelefon-gyártók arra, hogy a jövőben egységesek lesznek a mobiltelefon-töltők, így Balfanz javaslata szintén komoly támogatásra számíthat Brüsszelben. Kérdés persze, hogy mit szólnának az egységes notebook-akkumulátorokhoz a notebookgyártók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Beygír Gücü #12
    rááadásul még talán ugyanaz a gyártó készíti mindegyiknek, ugyanazokból az alapegységekből
  • Beygír Gücü #11
    Marc Balfa. . .nz
  • AtisH #10
    Az akkufesz elméletileg tök mindegy a laptop számára, ti. amúgy is egy kapcsolóüzemű táp van a gépben, ami előállítja a megfelelő feszültségeket. Tehát a tápegységek nyugodtan lehetnek egységes feszültségűek. Egyébként is vannak utángyártott töltők, amikhez megfelelő csatikat is adnak a márkák függvényében. Tehát csak egységesíteni kell a csatlakozókat...
    Az akkucellák meg egységes feszültségűek (persze típus függvényében: lítiumion, litium-polymer, NiCd, stb.), csak a darabszámuk térhet el. Ezt is meghatározhatják. Pl. 16db cella 19,2V-ot ad le. Ez az legtöbb laptop számára elég. A netbook-oknak esetleg elég kevesebb is.
    A legnagyobb gond tényleg a formával van. A teljesítmény miatt az cellák nagyobb méretűek és passzolni kell a gép formájához.
    Elvileg nem lehetetlen az egységesítés, a kérdés belemennek-e a multik...
  • Epikurosz #9
    Az első mondatom nem fejeztem be: ha egységes tintapatron lenne, akkor az eredeti patronokat sem lehetne többé pofátlanul drágán árulni.
  • Epikurosz #8
    A sort folytatni kellene. Mert ugye kismillió tintapatronnal terrorizálnak a nyomtatógyártók, mi meg visszavágtunk nekik azzal, hogy utántöltöttet veszünk.
    Vagy ott vannak a konyhai víztisztítók.
    Én múltkor véletlenül Brita betéteket vettem Kenwood helyett, kb. 5000 ft-omba került a készlet, jól néz a konyhapolcon.
    Hadd ne soroljam....
  • hypno #7
    Csak én vagyok olyan öreg, hogy emlékszem, csaknem minden nem hálózati eszköz elment a különböző rúg alakú telepekkel?
    Magyar nevükön Góliát, baby, ceruza, vékony ceruza, plusz a kilenc voltos és a laposelem. Ha jól számolom ez 6 féle.
    Ma sem kellene ennél sokkal több. A gyártók majd méltóztatnak alkalmazkodni.
  • Tetsuo #6
    Hat ugy, h kesobb ne legyen kulonbozo feszultsegu.. ennyi.

    Mar az elejen meg kellett volna lepni, de ugyanigy a fenykepezogepek, telefonok, stb..
  • keeppy #5
    plusz a dekk pár kondival és, hogy a dekk elem-celláit soros-párhuzamos módon használja az már a dekk dolga... Úgy variálhatja változtathatja az áram feszültségét a meglévő egységek közül ahogyan akarja....
  • keeppy #4
    hisz pofon egyszerű a megoldás.. létrehoznak új akut, de csak simán ezt a vékony elemhez hasonlító valamit fóliázva kicsit kezelhetőbb csatlakozó véggel, mint amik most vannak az aksikban, amit egy user is bele tud kötni egy dekk -be keretbe, a keretet pedig minden gyártó megcsinálja legalább az újabb típusú laptopok mindegyikéhez probléma megoldva., mivel a dekkbe illeszkedő aksi egy vékony kicsi elemhez hasonlító valami amiből többet is lehetne bele dobálni az adott dekkbe, akár cellák szerint is feloszthatják nekem tök8. De mindenképpen megoldható laptopoknál mert van hely! legtöbb esetben, ha leszámítjuk azt a 5-8-10% aminél ez nem megoldható, szerintem az is szép eredmény... A dekket meg régi típusokhoz meg lehessen vásárolni új notiknál meg már átalakító dekk sem kéne... a dekket meg egy pár 5-6 ezer HUF-ból szinte minden típushoz elő lehetne állítani...
  • logs #3
    szerintem a töltők egységesítése jó ötlet. az akkuknál már nehezebben kivitelezhető (ugye az akkunak illeszkednie kell az adott modell kinézetéhez is, nem csak a kapacitás a fontos), a mobiloknál se próbálták meg egységesíteni az akkukat