Berta Sándor

A társadalom dönti el, mennyire okos világban fogunk élni

A felhőtechnológia a társadalom bizonyos részeiben napjainkra elengedhetetlenné vált, viszont általánosságban ez még nem mondható el. Mindez azonban hosszú távon nem fog így maradni. Andreas Reiter jövőkutató úgy véli, hogy az államnak online is garantálnia kell az adatvédelmet, de a társadalom dönt arról, hogy milyen világban fogunk élni.

"A mobil készenléti viselkedés, amelynek lényege az a kívánság, hogy bármikor hozzáférhessünk az adatainkhoz, rendkívüli mértékben ki fog bontakozni. A különböző hálózatoknak komoly befolyásuk lesz a mindennapi területekre, új modellek jelennek majd meg a gazdaságtól a politikáig. A technológia mindig egy lépéssel megelőzi a társadalmat, ezért a politikának kell egy demokratikusan biztosított, kollektív megoldást találni, aminek annyira biztonságosnak kell lennie, amennyire csak lehetséges. A megfigyelésekre politikai megoldást kell találni, az egyes cégek ezen a területen nem tudnak semmit sem elérni. A polgároknak kell rákényszeríteniük az államokat a játékszabályok betartására" - jelentette ki Andreas Reiter.


A szakember szerint meg kell találni az egyensúlyt a biztonság és lehetőségek kiaknázása között, s a vállalatok csak ebben az esetben tudják kihasználni a létrejövő hálózatok innovációs lehetőségeit. Ehhez viszont tisztázni kell a jogi szempontokat is. Amennyiben egy cég kihasználja a különböző lehetőségeket, például a tömegek által gyüjtött pénzeket (a crowdfunding módszert), akkor tisztázni kell, hogy az így elkészített késztermékekkel kapcsolatos jogokkal ki rendelkezik? Ezen a területen is előrébb van a technológia a társadalomnál. Különösen a gép-gép kommunikáció vár nagy haladást, mely terület még az út elején tart. Az intelligens városok és hálózatok komoly fejlődési ugrásokat eredményezhetnek. A hálózatba kötöttség erősítése és az információk egyre nagyobb mértékű kiraktározása a számítási felhőbe, alapvetően változtathatja meg a társadalom struktúráját.

"Végeredményben a társadalom dönti el, hogy mennyire okos legyen a környezet. Ez egy filozófiai probléma is. A kényelmesség és a többletérték ugyan erős mozgatóerők, de mindig vannak olyan pontok, amelyek sok ember számára kellemetlenséget jelentenek. Ezért van az is, hogy az intelligens hűtőszekrények és a robotautók nem terjednek el. A határok persze eltolódnak: régóta létezik egy barcelonai klub, amelynek tagjai a bőrük alá beültették a belépést engedélyező chipet. Az elektronika egyre szélesebb körben, egyre közelebb kerül a testünkhöz. Amennyiben az emberek gátlásai tovább gyengülnek, akkor ez a fejlődési folyamat valamikor a kiborgokban fog végződni" - szögezte le Reiter.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ferrer #12
    "elég ha a bankárvilág folytatja amit eddig a köv világválságig, és/vagy már az is elég ha 30-40%-ot elér a munkanélküliség az automatizálásnak és az AI fejlődésnek köszönhetően és bye-bye nyugis kapitalista rendszer, üdv káosz"

    Ami azt illeti, Marx is ezt vízionálta 150 éve, azóta jócskán bebizonyosodott, hogy az elméletei a gyakorlatban nem állják meg a helyüket, a kapitalizmus meg igen..
  • Blacktom #11
    Nem, legfeljebb valamilyen egyenruhához valamilyen intézménybe. Ki akarna mindig ugyanabban a ruhában járni? Meg ha kitudódik bárki lelopja rólad ha érdekli milyen a klub...
  • AgentKis #10
    "régóta létezik egy barcelonai klub, amelynek tagjai a bőrük alá beültették a belépést engedélyező chipet." ruhába varrva nem jobb?
  • AgentKis #9
    "Ezért van az is, hogy az intelligens hűtőszekrények és a robotautók nem terjednek el." Ez inkább azért van, mert az intelligens hűtőszekrény egy baromság, a robotautó meg tilos, pedig arra lenne igény (Gondoljunk csak a cégek által fizetett sofőrök cseréjére!).
  • AgentKis #8
    "A mobil készenléti viselkedés, amelynek lényege az a kívánság, hogy bármikor hozzáférhessünk az adatainkhoz, rendkívüli mértékben ki fog bontakozni." Ezzel egyetértek, de minek ehhez felhő? Miért nem elég egy netre kötött NAS?
  • AgentKis #7
    Amíg lehet cserélj energiatakarékosra, mert 1 hűtőt vagy TV-t szobabicikliről üzemeltetni már kissé kellemetlen feladat. És akkor még a porszívó, mikró, hajszárító, kenyérsütő, mosó- és mosogatógép (a kilowatt feletti játékosok) meg sem nyikkantak. Szóval napelem és akksi sokat segít!
  • nlght #6
    nem ez a kérdés, hanem az hogy meddig lesz ilyen még a világ felépítése és mikor borul minden? (még csak természeti csapás se kell hozzá, elég ha a bankárvilág folytatja amit eddig a köv világválságig, és/vagy már az is elég ha 30-40%-ot elér a munkanélküliség az automatizálásnak és az AI fejlődésnek köszönhetően és bye-bye nyugis kapitalista rendszer, üdv káosz)

    amikor biciklizéssel termeled meg a háztartás számára az áramot, akkor senkit nem fog érdekelni, hogy milyen stílusú terméket veszel, mert örülni fogsz h vehetsz vmit (pontosabban cserélsz majd)
  • asgh #5
    Te komolyan hiszel ebben?
    Akkor magyarázd már el, hogy miért nem sikeres _minden_ termék, ami mödé elég marketinget tolnak?
    Pont az az illúzió, hogy valakik képesek tudatosan befolyásolni a társadalmi folyamatokat. Persze, a közbeszéd tematizálható, fel lehet nagyítani a hangsúlyokat és fel lehet pörgetni a hype-ot valami körül, de még közép távon is csak az marad versenyben, ami képes a valóságban is helyt állni. Szal lehet élni - nem is rosszul - rövid távú hype-okra épített spekulációkból, de társadalmi méretekben ezek mellékvágányok.
  • Motoroj #4
    Okos világ: buliban a fél társaság az okostelefonján facebookozik.
  • Apollyon2 #3
    "tudatipar" ez jó
    Teljesen egyetértek, manapság inkább az agresszív marketing ami dominál, már szinte az ember van a gyártóért és nem pedig fordítva.