Berta Sándor

A felhőszolgáltatások felé fordul a ZTE

A kínai telekommunikációs konszern is részesedni akar az adatok számítási felhőben való tárolásának növekvő piacából, ezért globális felhőszolgáltatási hálózat kiépítését tervezi.

Zhu Jinyun, a ZTE Corp. felhőtechnológiáért és IT-termékekért felelős ügyvezető igazgatója úgy kiemelte: azt akarják, hogy már az idén a teljes bevételük tíz százaléka felhőajánlatokból származzon. Tavaly ez az összeg 7-8 százalékot volt. Az idei év első felében a kínai gyártó bevétele 11,9 százalékkal csökkent és átszámítva 6 milliárd dollárt tett ki. A ZTE Corp. jelenleg a világ ötödik legnagyobb távközlési és a második legnagyobb kínai telekommunikációs felszerelésszállító társaságnak számít. Az utóbbi területen csak a Huawei Technologies Co. Ltd. előzi meg.

A Forrester Research IT-tanácsadó cég becslései alapján a Cloud Computing globális piaca 2020-ig jelentős mértékben nőni fog. A szegmens értéke két évvel ezelőtt 30,3 milliárd dollár volt, míg 2020-ban már több mint 241 milliárd dollár lesz. Jelenleg többek között az Amazon, a Google, az IBM és a Salesforce a legfontosabb piaci szereplők. Az ázsiai, ezen belül is a csendes-óceáni térségben Japán számít a legnagyobb cloud-piacnak, de Kína folyamatosan fejlődik.

Chris Morris, az IDC elemzője hangsúlyozta, hogy a ZTE helyzetét nehezítheti, hogy komoly aggályok merültek fel a kínai vállalatokkal szemben, mert néhány országban megsértették a törvényeket. Pont a biztonsági aggályok miatt nem szállíthat a Huawei és a ZTE telekommunikációs felszereléseket az Amerikai Egyesült Államokba. A Huawei április végén jelezte, hogy feladta amerikai terveit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!