Berta Sándor

A szerverpiacon is előretör az Amazon

Új területre merészkedett az elmúlt években a kereskedelmi platform. A felhőplatformoknak köszönhetően immár a szerverpiacon is komoly tényezővé váltak.

Az amerikai óriáscég az elmúlt néhány esztendőben a számítási felhőtechnológia egyik úttörőjévé és ezzel párhuzamosan lassan a szerverpiac meghatározó szereplőjévé vált. Napjainkban egyértelműen az a trend, hogy egyre több cég mond le a saját szerverek beszerzéséről és működtetéséről, az ágazaton belül ezért némi eltolódás tapasztalható. A kisebb cégek nem vásárolnak szervereket, viszont a gyártók számára a kieső beszerzéseket bőven pótolják az Amazontól és más felhőszolgáltatóktól érkező megrendelések.


A kialakult helyzetet jól példázza a Schumacher nevű amerikai cég, amely egyre inkább az Amazonra támaszkodik. Douglas Menefee, a vállalkozás informatikai vezetője elmondta, hogy tavaly csupán egyetlen szervert vásároltak a Hewlett-Packardtól. Összehasonlításul: öt évvel ezelőtt még 50 szervert vett, darabját 12 000 dollárért. "Gyakorlatilag már nem vásárolunk hardvereket" - tette hozzá Menefee.

Számos vállalat követi a példát és lett az Amazon Web Services vagy a Rackspace Hosting partnere ahelyett, hogy saját számítógépeket szerezne be és működtetne. A szervergyártók számára még nem világos, hogy a jövőben kevesebb készüléket adnak majd el, vagy csak más cégek veszik meg a termékeiket. A felhőplatformok elterjedéséből mindenesetre jól profitál az Amazon: webszolgáltatásainak éves bevétele 1,5-2,5 milliárd dollár, míg a bevételnövekedés a következő 10 esztendőben akár 12-szeres is lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Chriss745 #1
    Aztan ha jol beszarik az egesz, mert a tokehajhasz nyugati multik esz nelkul kiszerveznek minent Indiaba meg a tobbi keleti orszagokba, akkor lesz am nagy pofara eses!

    Csak igy tovabb, esz nelkul a sotetsegbe, hajra, hajra!!!