SG.hu

Eltérő a cégek hozzáállássa a felhőszolgáltatásokhoz

Míg a kisebb cégek jobban szeretnek többféle publikus közösségi alkalmazást használni üzleti tevékenységük során, addig a nagyvállalatok szívesebben használnak kevesebb, ugyanakkor elterjedtebb eszközt.

A nagyvállalatok és a kkv-k az üzleti felhasználásra szánt közösségi alkalmazásokat - pl. az intranetet, videokonferenciát és belső közösségi hálózatokat - teljesen eltérő módon használják. Az Ipsos által elvégzett kutatásból -amelyet 32 ország kkv-inak és nagyvállalatainak összesen 10 000 végfelhasználójával folytattak le - kiderül, hogy az olyan megoldások mellett, mint az intranet és az azonnali üzenetküldés, a kkv-k jobban szeretnek többféle publikus közösségi alkalmazásokat használni üzleti tevékenységük során, míg a nagyvállalatok szívesebben használnak kevesebb, ugyanakkor elterjedtebb eszközt.

"A nagyvállalatok és a kkv-k végfelhasználói részéről óriási igény van a közösségi együttműködést elősegítő technológiák iránt, így ez a partnerek számára is növekvő lehetőséget jelent." - mondta el Jon Roskill, a Microsoft alelnöke. "Bár mindegyik szegmens másképp használja ezeket a technológiákat, a kkv-k jellemzően a nyilvános FTP-ket vagy felhő alapú tárhelyeket, a publikus közösségi hálókat, blogokat kedvelik, a nagyvállalatok pedig egyértelműen inkább az intranetet, a munkaközösségek együttműködését megkönnyítő megoldásokat és a videokonferenciát részesítik előnyben."

A felmérés szerint bár mind a nagyvállatoknál, mind a kkv-knál a legtöbben (tízből heten) a kollegákkal való kommunikálásra használják a közösségi alkalmazásokat, a kisebb vállalatok alkalmazottai egyéb feladatkörök elvégzésére is igénybe veszik azokat, úgy mint vevőkkel, ügyfelekkel, beszállítókkal való kapcsolattartás vagy információ szerzés. Ezzel szemben a nagyvállalatoknál inkább egy házon belüliszakértő megtalálására használják a lehetőséget. A fenti eszközök teljes elfogadása természetesen még mindig nem teljes sem a nagyvállalatoknál, sem a kkv-knál. Mindkét esetben a biztonságos (71% a nagyvállalatok, és 60% a kkv-k esetében) és hatékony (58% a nagyvállatoknál és 59% a kkv-knál) munkavégzés veszélyeztetését tartják a legjelentősebb kockázati tényezőnek.

"Az informatika konzumerizációjával alapvetően megváltozott az üzleti szféra kommunikációja is, a vállalati közösségi eszközökkel még inkább előtérbe helyeződik a ’hozd a saját eszközödet’ (Bring Your Own Device)jelmondat" - mondta el Rebecca Sizelove, az Ipsos Public Affairs alelnöke. A kutatás remekül mutatja, hogy a felhőre fókuszáló partnerek - azaz azok, akiknek bevétele legalább 50%-ban a felhőalapú szolgáltatásokból származik - bevétele és ügyfeleinek száma kétszer olyan gyorsan növekszik, mint a nem a felhőre fókuszáló partnereké, egy alkalmazottra jutó bevételük pedig 30%-kal magasabb azokénál. A felmérés szerint az ügyfelek 67%-a egyetlen felhőszolgáltatótól kívánja megvásárolni a különböző felhőszolgáltatásokat, 74%-uk pedig azt is elvárja szolgáltatójától, hogy szükség esetén képes legyen a felhőben tárolt adatokat a számítógépeken is elérhetővé tenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!