Berta Sándor

Cloud operációs rendszert készíthet a Microsoft

Kiszivárgott információk alapján a tengerentúli óriáscég az amerikai kormány számára fejleszti ki a számítási felhőben futó különleges operációs rendszert.

A projektről Mary Jo Foley, a ZDNet IT-hírportál Microsoft-szakértője számolt be. Az amerikai társaság a Windows Azure és a Windows Server alapján, Fairfax kódnév alatt készíti az új szoftvert. Az Obama-kabinet részéről eddig senki sem erősítette meg az értesülést, ugyanakkor Foley rámutatott, hogy már létezik egy Office 365 for Government nevű irodai programcsomag. Ennél a Microsoft úgy módosította online Office-csomagját, hogy az a kormányzati adatokat elkülönített szervereken tárolja el. Ugyanezen az elven működhet majd az új felhő operációs rendszer is. A módosított Windows Azure és a Windows Server lehetővé teheti a kormány számára, hogy az adatforgalmat és az adattárolást saját állami szervereken keresztül valósítsa meg, ezáltal pedig a rendszer bizonyos mértékig védett legyen.

Azért viseli a projekt a Fairfax nevet, mert a közigazgatást támogató központi amerikai hivatal (General Services Administration) székhelye a virginiai Fairfax városában van. Egyelőre kérdéses, hogy az operációs rendszert kizárólag az amerikai kormány használná-e, vagy a szoftvert más országok kabinetjeinek is elérhetővé tenné a Microsoft, emellett az is tisztázatlan, hogy milyen szakaszban van a Fairfax fejleszése. Sinclair Schuller, az Apprenda Inc. vezérigazgatója, a Cloud-megoldások szakértője azt mondta: nagyon is lenne értelme lenne egy kifejezetten a kormánynak szóló Azure kifejlesztésének, különösen akkor, ha a Microsoft szeretné ezt a területet is uralni.

A Microsoftot évek óta érdekli a felhő operációs rendszerek piaca. 2008 októberében Steve Ballmer arról beszélt, hogy elsősorban külső, a számítási felhők koncepciójára építő fejlesztőknek szánja új operációs rendszerét a szoftvercég, amely független az asztali kliensek vonalától. A konszern már 2010 októberben jelezte, hogy a számítási felhő technológiára akar összpontosítani, melynek előnye, hogy segítségükkel a felhasználók és a cégek is bármikor és bárhonnan hozzáférhetnek dokumentumaikhoz. 2011 augusztusában pedig ismertté vált az a szabadalmi leírás, amely a Fast Machine Booting Through Streaming Storage címet viseli és a lényege, hogy az operációs rendszert különböző internethozzáféréssel és kijelzővel rendelkező eszközökre streamelik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KopaszIsten #4
    A legegyszerűbb módja, hogy hozzáférjenek az adataidhoz. :) És ha valamit titkosítasz még börtönbe is zárnak, mert biztos titkolsz valamit. :D

    Tárolja nálunk az adatait! - A fizetett reklámot az amerikai kormány támogatta.
    ;)
  • fonak #3
    Powered by NSA:)
  • kvp #2
    Ilyen cloud os-t csinalt a google is, sot toluk meg is vette az usa kormanya. Viszont a cikk cimet nezve eloszor arra gondoltam megint egy xboxO-s hir lesz es kiderult tenyleg az amerikai kormany megbizasabol keszitik.
  • ugh #1
    A microsoft mar annyi baromsagot kovetett el az utobbi idoben, hogy neha azt sejtem, nekik policy, hogy csontig kinyaljak a mindenkori amcsi kormanyt (lasd skype msn stb) es tok lenyegtelen, hogy belebuknak e anyagilag, vagy sem.
    Ez is buko lesz.
    Igy kell szandekosan mas oprendszerek fele forditani az embereket(jobb nem lesz csak kevesbe szar).
    Meg marketing se kell a masik oldalon megoldja neki a mikropocs.
    Gratulalok nekik.