Szekeres Viktor

Készülőben az új Star Trek-sorozat

Majdnem napra pontosan 45 éve mutatták be Amerikában az első Star Trek-sorozatot és lehet, hogy jövőre végre képernyőre kerül egy új Star Trek-széria.

Szükség van egy új Star Trek-sorozatra?
  • Igen, nagyon.
  • Dehogy, maximum a hátam közepére.
1987 és 2005 között jó idők jártak a Star Trek, azaz az Űrszekerek (jajj!) rajongói, hiszen ezen időszak alatt mindig volt képernyőn legalább egy Star Trek-sorozat, s a jogtulajdonos időről-időre még egy-egy mozifilmmel is előállt. A mozifilmek iránti érdeklődés azonban idővel apadni kezdett, mintegy jelezték, hogy hanyatlóban van a franchise. Most viszont lehet, hogy ismét felélesztik Gene Roddenberry univerzumát a tévéképernyőn is.


Az eredeti Star Trek 1966-ban indult és 3 évadon át okozott kellemes perceket a rajongóknak. A sorozat megszüntetése után azonban jó ideig csak viszonylag sikeres filmeknek örülhettek a fanatikusok: 1979-ben, 1982-ben és 1984-ben. 1986-ban nagy áttörést jelentett a Leonard Nimoy által írt és rendezett Star Trek 4. - A hazatérés, mely 110 millió dolláros bevételével a legsikeresebb ST-filmmé vált, ezt követően pedig 1987-ben az amerikai CBS csatorna elkezdte adni a Star Trek - Az új nemzedéket, melynek premierjét 27 millióan követték figyelemmel. A számok magukért beszéltek.

A franchise népszerűsége tehát ismét az egekben volt, épp ezért volt meglepő, hogy az 1989-es, William Shatner által írt és rendezett Star Trek 5. - A végső határ hatalmasat bukott és a producerek szerint majdnem a franchise-t is bedöntötte. (Az 52 milliós amerikai bevétel az egyik legsikertelenebb Star Trek-filmmé tette.) Szerencsére ez nem történt meg, a 91-es és 94-es filmek pedig már a régiek szintjén teljesítettek, s két újabb Star Trek-tévésorozat is elindult: 1993-ban a Deep Space Nine, míg Az új nemzedék befejezésével 1995-ben a Star Trek: Voyager.


A Voyager után egy évvel a Star Trek 8. - Kapcsolatfelvétel 92 milliós amerikai bevételével jelezte, hogy az ST-univerzum továbbra is prosperál, s még a filmes fronton bekövetkezett William Shatner - Patrick Stewart-váltást is elfogadják a rajongók. A készítők sem fogták vissza magukat, hiszen 1998-ban érkezett a 9. Star Trek-mozifilm, az Űrlázadás, mely ugyancsak szolid siker aratott, azonban az ezredvég környékén ismét elkezdett halódni a franchise. 2001-ben Star Trek: Enterprise-szal próbáltak életet lehelni a Star Trek-be, valamint a 2002-es Star Trek 10. - Nemezis című mozifilmmel. A sorozat mindössze 4 évadon át volt képernyőn, a végefelé igen gyenge nézettséggel ment, s a film is csúnyán megbukott, 43 milliós amerikai bevételével minden idők leggyengébben teljesítő alkotása lett az ST-szériából, így az univerzum sorsa egy időre megpecsételődött.

Fura, nélkülözésekkel teli évek köszöntöttek a Trekkie-kre, hiszen 2005-től kezdve több éven át tetszhalotti státuszban leledzett sorozatuk a tévét tekintve, s 2002 óta a filmeket sem erőltették a készítők. Az első reménysugár 2009-ben tűnt fel a multiplexekben, amikor J.J. Abrams olyasmire vetemedett, amitől sokan óvták: rebootolta a Star Treket, s elkészítette minden idők legsikeresebb Star Trek-mozifilmjét. Amerikában 258, a világ többi részén pedig 128 millió dollár bevételt hozott a reboot, s a Star Trek divatosabb lett, mint valaha. (Más kérdés, hogy az alkotók elfoglaltsága miatt az eredetileg 2011-re, majd 2012-re tervezett második rész lehet, hogy 2013-ra fog csúszni...)


Hiába azonban a mozis siker, ahhoz, hogy tévés szinten komolyabban felmerüljön témaként a Star Trek, egészen 2011-ig kellett várni. A New York Post információi szerint ugyanis elképzelhető, hogy nemsokára, vélhetően jövőre ismét képernyőre kerül az ST. David Foster, akit legtöbben a Csillagközi romboló (Battlestar Galactica) stáblistájáról ismerhetnek, elkezdett egy új Star Trek-sorozatot előkészíteni, s annak alapötletét előterjesztette a CBS csatornának. A csatorna reakciója egyelőre nem ismeretes, de igenlő válasz esetén Foster elkészítheti a pilot forgatókönyvét, azonban annak leforgatásáról már csak jövő év elején döntene a megbízó.

Hány Star Trek-sorozatot néztél?
  • Egyet sem.
  • Csak egyet.
  • Kettőt-hármat.
  • Négyet.
  • Mindegyiket.
Forgatókönyv és a csatorna visszajelzése nélkül egyelőre nem nagyon lehet tudni, hogy milyen is lehetne az új Star Trek-sorozat, így csak Foster interjúrészleteire lehet támaszkodni. Ő többek között azt mondta el, hogy sorozata, ha megvalósul, akkor a Voyager utáni időszakban játszódna, s a részletekkel nem lenne gondja, ugyanis a koncepciót már részletesen kidolgozta, a főbb történéseket 5-7 évadra előre ismeri, sőt, még a finálét is felvázolta magának - a célja több generációra előre letenni egy új Star Trek alapjait. Haladva a korral Foster természetesen az előző sorozatokénál sokkal fiatalabb legénységben gondolkodik, s az abszolút multikulturális lenne, nem csak emberekből állna, hanem klingonokból, ferengikből, vulkániakból és trillekből is.

A rajongók tehát továbbra is járják a Star Trek-találkozókat és reménykednek. Azonban szinte biztos, hogy egy Star Trek-sorozat sorsa nem a rajongókon fog múlni, hanem az átlagnézőkön, azokon, akik a mozis rebootot is sikerre vitték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • moto666 #43
    NAVégre! Mindegy mit csinálnak csak legyen már valami! Meg folytassák a timelinet kb a Vojager után! ui: ja és a BSG drámázós sz@rt kihagyhatnák belőlle igazán, mert ha drámát akarok nézni akkor nem sci-fit választok...
  • L3zl13 #42
    Nem értem én ezt a világot. Az ST reboot számomra egy tök felejthető semmilyen film volt.
    Igencsak erőltetnem kell az agyamat, hogy bármi részlet eszembe jusson.
    Az összes ST film közül talán csak a hírben is említett ST 5 és Nemesis volt képes alulmúlni.

    A sorozatok közül mindnek kicsit más volt a hangulata, de mindegyik tetszett. Az Enterprise-ot sem tudom miért húzták le annyira. A 3. évad (Kiterjedés) különösen tetszett. A 4. sajnos már elég lapos volt.
  • bmw #41
    Nekem is a Voyager volt a nagy kedvenc.:)
    Enterprise is jo volt....( vmilyen Bakula volt a kapitanyt jatszo srac neve azt hiszem )
  • FoodLFG #40
    Az Enterprise korrekt kis sorozat volt. A kedvencem Star Trekből.

    S02E02 Carbon Creek rulz! Amikor "T'Pol" jó szándékból viszi a tépőzárat megszegve a vulkán szabályokat, az szép volt...
  • sandor8206 #39
    várós, jöhet. minden ST láttam, mindegyik jó a maga modján
  • fergusonpapa #38
    inkább SG-t folytatnák
  • jackoneill90 #37
    Mért jó öregasszonyokra bukni?
  • Hawaii #36
    Mert rajongsz az ívelt vonalvezetésű folyosót ábrázoló díszletekért? :)
  • Szefmester #35
    Hát igen, a Star Trekben mindig észlelhetőek voltak az aktuális elméletek, de mint már kiforrott technikák. :)

    A TNG-ben Picard és Data mellett még Laforge volt szimpatikus, a DS9-ben inkább csak duók tetszettek a két Dax-on kívül. A doki, és a főnök, Odo és Quark, egyénként még talán a Cardassiai kém volt akit kedvelni tudtam a beszólásaiért.
    A Voyagerben jóformán csak Neelix-t találtam irritálónak a többiek jobbára tetszettek. Az Enterprise-ban meg inkább csak a doki volt kedvelhető a többi karakter nekem kicsit sótlan volt.
  • blessyou #34
    Én csak a TNG-t, a DS9-t és a Voyagert láttam, de nekem mindegyik sorozatban volt, ami tetszett, nem is nagyon tudnék sorrendet állítani köztük.

    TNG: Picard és Data karaktere szerintem nagyon jól sikerült, a kedvenc részeim, mikor ők voltak középpontba. Továbbá a technoblabla mellett azért sok érdekes és egyáltalán nem közismert, merész tudományos-fantasztikus elképzelést és problémát feszegetett a sorozat (pl. Dyson-gömb, kozmikus húr, xenobiológia, és ne feledjük, a borg is itt jelent meg először).

    DS9: Mivel inkább volt helyhez kötött a történet, sokkal hangsúlyosabbak lehettek a társadalmi különbségek és árnyoldalak, vallással kapcsolatos kérdések, és az ellenfeleket is jobban megismertük, mélységet kaptak a karaktereik. A háború viszontagságai és az elmélyülő, személyes üggyé váló konfliktusok is szerepet kaptak.

    Voyager: a filmtechnika és a költségvetés fejlődésével itt olyan dolgok ábrázolását is megkísérelhették, amire korábban nem volt lehetőség. tetszettek benne az epikus események és ellenfelek (Borg, 8472), illetve az egymásra utalt helyzet, a személyes felelősség hangsúlya (kedvenc részem az volt, mikor a doki megőrült, mert két teljesen azonos mértékű sérülést szenvedett ember közül csak az egyiket menthette meg, a másikat hagynia kellett meghalni). A végét kicsit erőltetettnek éreztem.