Szekeres Viktor

A Helyszínelők a világ legnézettebb sorozata

A Helyszínelők ismét megelőzte a Miami helyszínelőket és a Doktor House-t a világ legnépszerűbb sorozatának címéért folytatott versenyben.

Cseppet sem meglepő módon a világon még mindig a Helyszínelőkért vannak oda leginkább a nézők. Igaz, mindezt sokan akár meglepőnek is nevezhetnék annak fényében, hogy a sorozat igazán forradalminak indulásakor, 2000-ben számított. Azonban úgy tűnik, hiába került képernyőre azóta sok jobb tévés krimi, a nézők ragaszkodnak a megszokott, bár szép lassan cserélődő karakterekhez, illetve a viszonylag állandó CSI-hangulathoz.


Hogy állsz a Helyszínelőkkel?
  • Szeretem, nézem.
  • Néztem, de már nem nézem.
  • Eleve nem is néztem.
Itthon a CSI-rajongók rengeteg alkalmat találhatnak kedvencük nézéséhez: egyrészt a premier részeket, azaz jelenleg a 11. évadot csak a Viasat3 műsorán lehet nyomon követni, s ezt hétről-hétre 400 ezren meg is teszik. Másrészt ugyancsak kábelen maradva a Cool minden hétköznap két-három alkalommal sugároz CSI-ismétléseket, esetenként minimum százezer nézőnek. Harmadrészt pedig az RTL Klub, kissé lemaradva ugyan, de mégiscsak országos premier keretében egy ideig még a hatodik, de nemsokára hetedik szezont adja, nem egyszer több mint egymillió nézőnek.

Miközben itthon mondhatni uralkodik a CSI-franchise, Amerikában már látni a lecsengés első jeleit, hiszen mind az eredeti Las Vegas-i, mind a Miami- és a New York-spinoff sok nézőt veszített az elmúlt években. Ennek eredményeképp pedig a 12. szezonra a Helyszínelők még a 11 éve birtokolt csütörtök 21.00-s kiemelt időpontról is elkerül, hogy a továbbiakban a szerda 22.00-s sávban leljen nézőkre. (A CSI prémium időpontjában ősztől Amerikában a Person of Interest című új krimi epizódjait lehet majd látni.)


A világ legnézettebb sorozatának járó díjat, az International Television Audience Award-ot egyébként Monte-Carlóban adták át a sorozat képviselőinek, s ezzel a Helyszínelők az elmúlt 6 évben már negyedjére bizonyult a legnépszerűbbnek. Jellemző módon a maradék két alkalomból a Eurodata TV Worldwide adatai alapján egyszer a Miami helyszínelők (2006-ban) bizonyult világszerte a legnézettebbnek, egyszer pedig a Doktor House (2009-ben).

A komédiák között egyébként továbbra is a Született feleségek (Desperate Housewives) számít egyeduralkodónak, pedig már hetedik éve van a képernyőn a sorozat. Ami a Lila Akác köz lakóit illeti, itthon még több csatornán voltak láthatóak, azonban míg a Helyszínelőket orrba-szájba lehet adni és ismételni, hiszen általában egymástól független epizódokról van szó, addig a Született feleségek sokkal ritkábban tűnik fel egy-egy adó műsorán, hiszen története összefüggőbb. Itthon a sorozat premier részei a TV2-n kerülnek adásba, bár jelenleg pihen a sorozat, így aki nem bír meglenni az intrikák nélkül annak vagy a DVD-t kel elővennie, vagy a Story4-et néznie. (Ősszel egyébként a 7. évad közepétől folytatódnak a részek.)


Hogy állsz a Született feleségekkel?
  • Szeretem, nézem.
  • Néztem, de már nem nézem.
  • Eleve nem is néztem.
Monte-Carlóban amúgy nem csak a legnézettebb, hanem a legjobb sorozatokat is díjazták. A zsűri döntése nem hozott meglepetést: a dráma kategóriában természetesen az eddig 4 évadot megért Mad Men - Reklámőrültek (Mad Men) diadalmaskodott, míg komédiák között természetesen az idén a 2. évadját befejező Modern család (Modern Family) bizonyult a legjobbnak. (Magyar vonatkozás, hogy a minisorozatok között győzedelmeskedő The Queen of Swing egyik főszereplője Osvárt Andrea volt, aki kolleganőivel a legjobb színésznőnek járó díjon is osztozott.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FoodLFG #14
    Én most a Game of Thrones nézem. Elég jó.
    A Született feleségekből talán az első évadot láttam. Elején még érdekes volt, aztán meguntam...
  • winnie #13
    Segítek. 3 volt. De te komolyan most fedezed fel, hogy a krimi műfaja nem csak egy sorozatot fed. Ejha.
  • sanyicks #12
    De unalmas... hány helyszínelők volt? 46? Ja mivel ugyan arra alapszik mint az első sorozatok a 70-es évekből, ezért inkább 35435 helyszínelők volt már. És nem unják :D Ez a sorozatok cod-ja :)
  • zetortraktor #11
    2-3 szarabb után tuti - ahogy írják, tényleg van annyi jó, hogy nem kell szart nézni. Azért nem fogok 40-50 szarabbat nézni, hogy utána megint nézzek 20 jót (ezt írod). Inkább rögtön nézek 20 jót és, ha azokból is jön pár szar, akkor megint előveszek valamit, ami jó.
  • Locutos #10
    House egy bunkó. Csak az orvosi esetek az érdekesek.
  • hdo #9
    Azért az évadzáró elég szar lett!
  • Reg5 #8
    Akkor ennyi erővel lehet kaszálni minden sorozatot 1-1 szarabb rész után? A House 5-6. évada gyenge lett és unalmas, de a 7. megint nagyon jó lett.
  • kalapos01 #7
    Azért mondom, hogy ha unja, mi a francért nézi. Akaratgyenge.
  • Tsol #6
    Kezdi unni.
  • kalapos01 #5
    Akkor minek nézed? Basszus, unja és nézi. Miközben olyan a House-nál százszor jobb sorozatokat nem nézel, mint a Sons of Anarchy vagy a Friday Night Lights,