Szekeres Viktor

Megvannak a tavalyi évad legjobb sorozatai

A Trónok harca és a Dexter is ott van a legjobb sorozatok között, de még magyar jelöltet is találunk a legnagyobb tévés elismerésre esélyesek között.

Kihirdették a 2011-es Emmy-díjra esélyes sorozatok címeit és sorozatkészítők névsorát. A sajtóban elég gyakran televíziós Oscarként is emlegetett díjat az amerikai tévés akadémia tagjai ítélik oda kollegáiknak. A kategóriánkénti 5-6 jelölt kihirdetése után a díjátadóra ősz elején fog sor kerülni: Amerikában a Fox csatorna, itthon az HBO fogja közvetíteni élőben az eseményt. A műsorvezető az Emmy-díjra is jelölt Jane Lynch lesz a Glee - Sztárok leszünk!-ből.


Melyik a legjobb tévésorozat?
  • Trónok harca
  • A férjem védelmében
  • Tiszta szívvel foci
  • Mad Men - Reklámőrültek
  • Dexter
  • Boardwalk Empire - Gengszterkorzó
A királykategóriában, azaz a legjobb sorozatok, azon belül is a legjobb drámák között hat sorozat esélyes az Emmy-díjra 2010/11-es teljesítménye alapján. Köztük van két újonc, cseppet sem meglepő módon az HBO két új szériája, a Trónok harca, valamint a Boardwalk Empire - Gengszterkorzó, két viszonylag régi és gyakran jelölt sorozat, a Mad Men - Reklámőrültek (a 4. szezonjával), valamint a Dexter (az 5. szezonjával), a tavaly feltűnt, de idén második évadával ismét jelöléshez jutó A férjem védelmében, valamint a sokáig hanyagolt Tiszta szívvel foci, mely ugyancsak az ötödik szezonjával került a legjobbak közé. A tavalyi évben legjobb drámának választott Totál szívás új idénye csak e héten kezdődik, így nem volt jogosult az Emmy-n való szereplésre.

A legjobb komédiák között is akadnak veterán, valamint újoncnak számító sorozatok, és tavaly feltűnt friss húsok is. A The Office a hetedik, A stúdió pedig az ötödik szezonjával meglehetősen gyakori Emmy-résztvevőnek számít, már ami a jelöléseket illeti, de a negyedik évados Agymenők sem először vesz részt a megmérettetésen. A Modern család és a Glee - Sztárok leszünk! tavaly újoncként robbant be a legjobbak közé, míg a harmadik szezonjára a Városfejlesztési osztály a most először nomináltak közé tartozóknak mondhatja magát.


Melyik a legviccesebb sorozat?
  • A stúdió
  • Városfejlesztési osztály
  • The Office
  • Agymenők
  • Glee - Sztárok leszünk!
  • Modern család
A férfi főszereplők között hatalmas küzdelem várható a szobrocskáért a veterán és az új jelöltek között, nem is biztos, hogy bárki tudna még olyan színészt mondani, aki beférne a szextett tagjai közé. A hat jelölt között ott van sokadjára is Michael C. Hall a Dexterből, a tavalyi hiányzás után ismét Hugh Laurie a Doktor House-ból, valamint a többszörös győztes Jon Hamm, a Mad Men - Reklámőrültekből. A tévés akadémia idén észrevette Timothy Olyphant teljesítményét is A törvény emberében, valamint Kyle Chandlerét a Tiszta szívvel foci-ban. Az pedig, hogy Steve Buscemi esélyes a díjra, mint a Boardwalk Empire - Gengszterkorzó főszereplője, csak a legbrutálisabb papírformát igazolja.

A női főszereplők frontján már közel sem tűnik ilyen erősnek a mezőny, főleg, hogy a tavaly győztes Kyra Sedgwick (A főnök) ezúttal be sem került a legjobbak közé. Ott van viszont sokadjára is Mariska Hargitay (Különleges ügyosztály), de az Emmy-ket figyelők a tavalyi nagy vesztes Julianna Margulies (A férjem védelmében) és Elizabeth Moss (Mad Men - Reklámőrültek) részvételén sem fognak meglepődni. Annál inkább (kellemes) meglepetés Mireille Enos jelenléte a The Killing-ből, s kellemetlen Kathy Bates-é, mivel rossz sorozatból (Harry's Law) érkezik. Az ember szája ízét mindössze Connie Britton (Tiszta szívvel foci) nominálása édesítheti meg, bár az ítészek elég későn fedezték fel maguknak szériáját.


A "drámázós" főszereplők mellett a vicceseknek is kiosztanak egy-egy aranyszobort - női fronton persze ettől függetlenül a komédia kategóriába két nem túl komikus alakítás is belefért Edie Falcótól (Jackie nővér) és Laura Linney-től (The Big C). A dramedyk mellett szerencsére valódi komédiák főhősnőinek is van esélye a fődíjra, melyért ott fog tolongani Tina Fey (A stúdió), Melissa McCarthy (Mike és Molly), Martha Plimpton (az újonc Nevelésből elégséges) és Amy Poehler (Városfejlesztési osztály). Érdekesség, hogy a férfi komikusok közül csak Alec Baldwin (A stúdió) kapott olyan vígjáték-szériából jelölést, melyet a hölgyeknél kiemeltek, a többiek más-más sorozatokból kerültek jelölésre: Louis C.K. (az újonc Louie), Steve Carell (The Office), Johnny Galecki és Jim Parsons (Agymenők), Matt LeBlanc (az ugyancsak újonc Episodes).


A rengeteg jelölésből szokás szerint az HBO vihetett haza legtöbbet, szám szerint 104-et, köszönhetően többek között a 21 nominációt gyűjtő Mildred Pierce-nek, a 18 díjra esélyes Boardwalk Empire - Gengszterkorzó-nak, valamint a 13-szoros hurrát érdemlő Trónok harcának. Az összes jelölt listáját az Emmy főoldalán lehet elolvasni, s ebből kiderül, hogy egy honfitársunk is diadalmaskodhat, hiszen Szalay Attila volt A katedrális című, Magyarországon forgatott minisorozat operatőrje.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • finaltrekker #21
    Winter is coming.
  • tyuklepes #20
    Legjobb sorozat a Nevelésből elégséges (Raising Hope) csak sajnos ez nincs felsorolva, így maradt a Modern Family ... de a RH jobb (mondom úgy, hogy mindkettő kiemelkedő ...:))
  • Rotyoka #19
    még jó hogy ez nem igaz
  • mikkas #18
    ez Murphy törvénye, mindenki azt a sorozatot nézi le a legjobban, amelyikre a legtöbben szavaztak :-(
  • KutViZ #17
    A legviccesebb sorozat a Balfékek (Community).
  • szakemo #16
    Na létszives ha már dobálózol a szóval, magyarázd el nekem miért is van túlhypolva?=) Mert szeretik az emberek és mert tényleg jó?=)
  • koschwarz #15
    a kaliforgia inkább dráma mint vígjáték, legalábbis a többi versenyzőhöz képest.
  • gothmog #14
    A trónok harca és a Dexter között nem tudnék dönteni, holtversenyben az elsők. A Gengszterkorzótól annyira nem voltam hanyatt esve, de azért egynek jó volt. A viccesek közül hiányolom Hank Moodyt.
  • Laza #13
    Ja, annyira nem lehet jó, hogy Ő nyerje meg a legjobb sorozat címét, mert akkor az már túl van hypeolva ....... bocs, de akkor melyik annyira jó??
  • mujahedin #12
    Trónok harca jó, de ennyire azért nem. Egyértelműen túl van hypeolva.