Szekeres Viktor

Itt a legmenőbb tévésorozatok listája

Amerikában a Big Bang Theory a legnézettebb a fiataloknál, itthon viszont a kutyát sem érdekel az amerikai nézők ízlése, a komédia csak kábelen látható.

Alig pár hete ért véget Amerikában az országos tévés idény, nagyjából akkor, amikor nálunk is. És, ha már vége 2009/10-nek, s mindenki már 2010/11-re koncentrál, érdemes összesíteni, hogy mely sorozatok voltak a legmenőbbek, melyeket nézték legtöbben. Pár napja már írtunk arról, hogy világviszonylatban a Helyszínelők visszaszerezte az első helyet a Doktor House-tól, míg a harmadik helyen a Miami helyszínelők áll, a komédiák közül pedig továbbra is a Született feleségek a legnézettebb. Azonban Amerikában más a helyzet, most az ottani preferenciákról lesz szó (a hazaiakról majd pár nap múlva), mivel hiába a sok ezer kilométer távolság, sajnos (vagy szerencsére) még mindig az amerikaiak ízlése határozza meg, hogy mi mit láthatunk.


Hiába döngetne például itthon nézettségi csúcsokat a TV2-n pár hete bemutatott Trauma vagy a Mercy angyalai, vagy hiába vesznének meg a nézők az RTL Klubon nemsokára bemutatásra kerülő Flash Forward - A jövő emlékei láttán, e sorozatokhoz már eldőlt, hogy nem készül folytatás, azaz 2. évad. Ezzel persze nem arra akarunk célozni, hogy gyakori lenne a bukott amerikai sorozatok hazai diadalútja, de volt már példa hasonlóra.

A 2009/10-es évadra vonatkozó amerikai nézettségi lista az öt nagy csatorna, azaz a CBS, az ABC, az NBC, a Fox és a CW sorozataira vonatkozik, bár utóbbi természetesen messze a Nagy Négyes mögött kullog. Címszavakban annyit érdemes megjegyezni, hogy az évad legnézettebb újonc "sorozata" az Undercover Boss című reality lett, a valódi, szkriptelt új szériák közül pedig a 18-49-es korosztályban a Glee (nemsokára az RTL Klubon) uralkodott, míg az össznézőszám alapján az NCIS: Los Angeles (már a TV2-n) lett a legnézettebb új sorozat. A legjobb nézettséggel megszüntetett sorozat a 24 lett (a Lostot ezúttal ne vegyük ide), mely a fiatalok között, a szkriptelt sorozatok közül a 17. helyet érte el összesítésben, a teljes lakosságban pedig a 15. lett. Másik végletként a fiatalok között csak 52. legnézettebb sorozat, a Médium, hozható fel, mely a leggyengébb eredménnyel túlélő széria címét szerezte meg, ha nem számítjuk a CW csatorna 2-3 milliós nézettséggel bíró sorozatait (Smallville, Vámpírnaplók, Odaát, Pletykafészek).


Melyik a jobb?
  • Agymenők
  • NCIS
Az elmúlt pár évben a 18-49 évesek között Amerikában a Grace klinika volt a legnépszerűbb, azonban idén megtörtént a trónfosztás és immáron az Agymenők számít a fiatalok legnagyobb kedvencének. Jellemző módon itthon a sorozat csak a Coolon mutatkozhatott be, és ott sem örvend kiemelkedő népszerűségnek, bizonyítva azt, amit állítanak a hazai nagy csatorna vezetői, miszerint nlunk nincs igény a szituációs komédiákra. Ezt az is bizonyítja, hogy a Jóbarátok és az Egy rém rendes család is csak ismétléseivel hozott (ismétlésekhez képest) jó nézettséget. (Jellemző módon az elmúlt évek legnézettebb komédiája idehaza az Egy rém rendes család Budapesten volt.)

Az Agymenők és a Grace klinika mellett még a Lost - Eltűntek, a Doktor House és a Született feleségek van jelen az öt, fiatalok által leginkább nézett sorozat között, de nem sokkal maradt le a Két pasi meg egy kicsi, az Office és a Glee. Azonban, ha átváltunk a teljes lakosság sorozatpreferenciáinak vizsgálatára, máris más szériákkal találhatjuk magunkat szemben. Ez volt az a kategória, ahol évek óta a Grace klinika és a Helyszínelők tusakodott az első helyért, idén azonban a legnézettebb sorozat Amerikában az NCIS lett. A népszerű krimi a 7. szezonjával ért fel a csúcsra, ami átlagosan 18,7 millió nézőt jelent. Ez különösen azért nagy fegyvertény, mert a nem szkriptelt műfajt is figyelembe vesszük, akkor annak a királya, az átlagban 24 millió nézőt produkáló American Idol, ugyanabban a sávban látható, amikor az NCIS.


A TV2 és az RTL Klub, akárcsak a fiatalok kedvencein, ebben a kategóriában is testvériesen osztozik a legnépszerűbb sorozatokon, hiszen a legnézettebb NCIS (TV2) mögött a második helyen A mentalista (RTL Klub) áll, a tovább sorrend pedig Helyszínelők (RTL Klub), NCIS: Los Angeles (TV2), Két pasi meg egy kicsi (Visasat 3), Agymenők (Cool), Született feleségek (TV2), Gyilkos elmék (RTL Klub), Grace klinika (RTL Klub), A férjem védelmében (TV2), Miami helyszínelők (RTL Klub) és Doktor House (TV2). A hazai toplistán ez utóbbi kettő a 2-3. helyet szerezte meg A mentalista mögött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xardas231 #42
    Elolvastam itt a hozzászólásokat a tbbt-vel kapcsolatban, hát én az első évadot és majdnem végig a másodikat szinkronnal néztem, majd utána "kénytelen" voltam a második végét, és a harmadikat angolul végig nézni. Szerintem nem olyan rossz a szinkron, Sheldon-nak egy kicsit stílust ad, de abszolút élvezhető, viszont mikor először meghallottam Penny eredeti hangját a hideg kirázott hogy milyen de 5perc alatt megszoktam. Viszont a felirat minőségével kapcsolatban: én magamnak szükségesnek érzem, mivel a "tudományos" angolt nem sajátítottam el, de attól független én is észreveszem a felirat hibáit, sőt egyszerűen vannak mondatok amiket nem fordítottak le.
    Szóval szerintem mind a feliratnak mind a szinkronnak van létjogosultsága.
  • winnie #41
    "
    Azért azt megkockáztatom, hogy aki szereti a Big Bang-et, és látta eredetivel is, azok mondjuk 75%-a jobbnak fogja úgy tartani, mint szinkronnal."

    ezzel nem is vitatkozom:)
  • Garou #40
    Mondjuk sokaknak az is problémát okoz, hogy egyszerre nézzék a filmet és olvassák a feliratot.

    Ettől még a legtöbb szinkron szar, és fokozottan csökkenti -ha nem ellehetetleníti- a sorozat élvezetét azok számára, akik eredeti nyelven nézték és élvezték előtte. És lehet, hogy sokaknak nincs vele baja, de ők talán pont ezért (a szinkron miatt) tartják csak egy közepes sorozatnak azt, amit az eredeti nyelven nézők istenítenek.

    Azért azt megkockáztatom, hogy aki szereti a Big Bang-et, és látta eredetivel is, azok mondjuk 75%-a jobbnak fogja úgy tartani, mint szinkronnal. Erre akár fogadnék is. :)
  • winnie #39
    "Márpedig igenis számít a szinkron."

    neked számít. sokaknak számít, de az átlagnézőnek nem. senki nem tudja, hogy milyen jeff hangja. a legtöbb embernek semmi baja sem az earl, sem a roe szinkronjával, elhiheted.

    meg aztán, ha leírod, hogy szerinted melyik a jó szinkron, tuti, hogy azt is sokan rossznak tartják, így megint csak kilyukadunk oda, hogy milyen szubjektív a dolog.
  • Garou #38
    Márpedig igenis számít a szinkron.

    A My name is Earl szinkronnal egy borzalom. Egy rakás suttyó retardált tahót csinál a szereplőkből az elcseszett szinkron és kb fele annyira élvezetes, mint eredeti hanggal.

    A Rules of Engagement is Jeff jellegzetes hangja meg ordas beszólásai miatt élvezetes, ebből megint nem jön át semmi a szinkronban.

    A Két pasi meg egy kicsit viszont szerintem szinkronnal jobb, mint az eredeti, és az Így jártam anyátokkal is jól sikerült.

    Big Bang-et csakis eredetiben felirattal.
  • bippo #37
    Aki nem nézte eredetiben, az nem viszonyít. Annak pont megfelel a szinkronja, és nézi felháborodás nélkül.
  • winnie #36
    "Jóhogy nem nézik."

    ja. mert itthon érdekli a nézőket, hogy milyen a szinkron. aminek jó a szinkronja, az hatalmas siker. aminek rossz, az megbukik, mint a sicc. persze.

    ez csak a rajongók folytonos sápítozása, akik eleve nem szinkronnal nézik a sorozatot. a bbt szinkronja ugyanolyan, mint a többi sorozaté. elfogadható, átlagos.
  • ClaraDisney #35
    Én csak a The Big Bang Theory-hoz szeretnék hozzászólni: Persze, hogy a kutyát sem érdekli. Egy ilyen zseniális sorozatot leszinkronizálni? Pláne ilyen rosszul...ugyan. Esélytelen, hogy nézzék, főleg, ha a legrosszabb hangokat adják a szereplőknek. Penny-nek az a hang? Jesszus...és Sheldon meg a többiek, úristen. Jóhogy nem nézik.

    Nem a fordítással van a bajom, őszintén odáig el sem jutottam, hogy erre figyeljek, a hangoknál lehidaltam és ki is kapcsoltam a tévét. Pedig nézni akartam, tényleg. De kiválogattál a legrosszabbakat a szinrkonhangok közül nekik.

    Ha feliratosan adnák le én eskü minden nap ott ülnék a tv előtt és nézném, de így...
  • winnie #34
    már leadták itthon.
  • megmondtam #33
    modern family :):) itthon még nem adják, de így nem kapott még semmi idióta szinkront.