Szekeres Viktor

Veszélyben lévő sorozatok

Ahogy közeledik a tévés évad vége, egyre több a találgatás, hogy melyik sorozat fejeződik be végleg, akár lezáratlanul, s melyik folytatódik. Mi megmondjuk.

Amerikában a sorozatok vagy országos csatornákon, az ABC-n, a CBS-en, az NBC-n, a Foxon és a CW-n futnak, vagy különböző kábelcsatornákon, mint a Showtime, az HBO, a USA vagy a Syfy. Előbbi adókra jellemző, hogy szeptembertől májusig adják fő sorozataikat, utóbbiak pedig főként nyáron és télen, amikor a legtöbb, országos csatornán adott sorozat szünetel.


Mivel az országos sorozatok jelenlegi évadjából már csak alig három hónap van hátra és valószínűleg a nézettségek már nem fognak nagy mértékben változni, boldog-boldogtalan próbálkozik megjósolni, hogy mely sorozat ér véget és mely folytatódhat. Akadnak csatornák, amik megelőzik a találgatásokat és már be is jelentettek pár címet a biztosan folytatódó alkotásaik közül, azonban sok sorozat sorsa csak májusban, a pilotszezon befejezte után dől majd el.

A már bejelentett, 2010 őszén biztosan visszatérő sorozatok közül olyanokat lehet említeni, mint az NBC-től a Parks and Recreation című komédiát ás a Tiszta szívvel foci című drámát, a CBS-től a Survivor és a The Amazing Race című valóságshow-kat, illetve az Így jártam anyátokkal, az Agymenők és a Két pasi meg egy kicsi című szitkomokat, a Foxtól például az American Idolt, a Dr. Csontot, a Glee-t, az American Dadet, a Cleveland Show-t, az ABC-től a Cougar Townt, a Modern Family-t és a The Middle-t, míg a tinisorozatokat a nézőkre ömlesztő CW-tól az Odaátot, The Vampire Diaries-t, 90210-t és a Pletykafészket.


A folytatódó sorozatok mellett biztosan véget érők is akadnak, hiszen a Lost - Eltűntekről már 3 éve lehet tudni, hogy most fejeződik be, de nemrég jelentették be, hogy az Ugly Betty - Címlapsztorinak is a hattyúdalát fogja jelenteni a 4. évad, míg a Dollhouse - A felejtés ára a 13 részes második évad után búcsúzott a rajongóktól. Végleg.

A CW csatorna a fenti bejelentések mellett egyelőre a Tuti gimi nyolcadik és a Smallville tizedik évadjával kacérkodik, de ezen sorozatok készítőivel még folynak a tárgyalások a feltételekről. Ellenben az új Melrose Place második szezonjára a hírek szerint 1% esély sincs. A Fox a két megújított animációs sorozat mellett szinte biztos, hogy folytatni fogja ősztől is a Simpson családot és a Family Guy-t, de valószínűleg a Doktor House rajongói is jól alhatnak. A csatorna kétséges sorozatai közül jó eséllyel nézhetjük tovább a 24-et és a Rejtélyt, ellenben a Hazudj, ha tudsz és a Human Target maximum 25-30%-os eséllyel bír a jövőt illetően.


Az ABC nézőinek szinte biztos, hogy búcsúzniuk kell napjaink két legviccesebb sorozatától, a Dokiktól (a 9. évad után) és a Better Off Tedtől (a 2. évad után), azonban a Született feleségek, a Testvérek, a Dr. Addison, a Castle és a Grace klinika rajongóinak nem kell aggódniuk. A csatornával kapcsolatos legnagyobb kérdés, hogy a két scifi, a Flash Forward - A jövő emlékei és a V folytatódik-e. Nos, a két bajban lévő, állandó írócserén áteső sorozat közül eddig a V szállítja a jobb nézettséget, ráadásul tavasszal a Lost - Eltűntek felvezetése is segíteni fogja. A Flash Forwardot viszont a jelen nézettségi adatok mellett csakis a presztízsértéke mentheti meg, vagy az elvándorló nézők csodával határos visszatérése.

A CBS a fentebb említett visszatérő sorozatok mellett szinte az összes krimijét folytathatja, vagyis a 3 Helyszínelők-sorozatot, a 2 NCIS-t, a Mentalistát és a Gyilkos elméket, ellenben a Döglött akták és a Gyilkos számok egyre nagyobb bajba kerül. Valószínű, hogy a két szellemes széria (Médium, Szellemekkel suttogó) is vissza fog térni, viszont komédiák frontján a Christine kalandjai, az Accidentally on Purpose és a Gary Unmarried sorsa több mint kétséges.


Az NBC-nél éppen a komédiák érezhetik magukat biztonságban, hiszen a Stúdió, a The Office és a Community is olyan nézettséget hoz, mellyel elégedett lehet a csatorna, azonban a drámák közül nem egy botladozik. Vakok között királynak mondhatja magát a Különleges ügyosztály és a Chuck, nézettségük miatt e két sorozatnak legjobbak az esélyei, de az Esküdt ellenségek szénája is viszonylag jól áll. A nagy kérdőjelet a Hősök jelenti, de a két kórházas sorozat, a Trauma és a Mercy is nagyjából 30-40%-os eséllyel bír a hogyantovábbot illetően.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DjDano #17
    A Falsh Forwarddal az a baj, hogy az ütős kezdés után igen ellaposodott...
  • MerlinW #16
    Hmm Human Target pedig durván jó sorozat...
  • winnie #15
    nincs vége a dokiknak, mg jönnek új részek.
  • z99999 #14
    kár hogy a dokiknak vége, kedvenc sorozatom volt
  • winnie #13
    lehet, most nem keresek utána, de nem csak feltételes módban szólt minden? azért az utolsózásra emlékeznék (vagy szeretném hinni, hogy emlékeznék), csak mert a 2 évad rendelés még nem jelent biztos véget.
  • Reg5 #12
    Anno a 6. évad után 2 évadot rendeltek ,és pl a junkien is úgy írtátok meg, hogy a mostani 8. az utolsó évad. Persze ezt a Fox módosíthatja nyilván.
    Sutherland legutóbb azt mondta, hogy únja a Jack Bauer szerepét...
  • andersh #11
    nem lesz utolsó rész, mivel jack bauer halhatatlan.
  • Mixe3y #10
    erősen szorítok a lietome-nek (hazudj ha tudsz) és a dokiknak
    nagyon jóak, sajnálnám, ha véget érnének :S:S:S
  • winnie #9
    ez érdekes, ezt már máshol is írta valaki, holott nem volt szó ilyesmiről. nem is lenne sok értelme, hiszen egyelőre jól hoz a sorozat, sutherland is elmondta, hogy még sokáig csinálná szívesen a 24-et.
  • pixx #8
    Még jó, hogy a 24 8. évad előtt elmondta mindenki, hogy ez lesz az utolsó.