Szekeres Viktor

Annyi a Heroesnak?

Befejeződött az elmúlt évek legdivatosabb sorozatának aktuális szezonja, s sokak szerint ez a negyedik évad egyben a Heroes hattyúdalát is jelentette.

Amerikában hétfőn ért véget a Heroes 4. szezonja, s a rajongók nagy örömére a készítők rácáfoltak azon híresztelésekre miszerint be akarják fejezni a sorozatot. Legalábbis erről tanúskodott a Heroes-évadzáróknál már megszokott bónusz utolsó jelenet, mely a következő fejezetet vezette fel. (A tervezett hatodik fejezet alcíme Brave New World lenne, s az események láncolatát Claire Bennett egy merész terve indítja be.)


A sorozat befejezéséről szóló pletykák már a 4. évad közben felröppentek, de ezekre az NBC csatorna egyáltalán nem reagált, inkább csak arra mutatott rá, hogy világszerte hihetetlen népszerűségnek örvendő szériáról van szó. Az írók pedig azzal jelezték, hogy bíznak sorozatukban (és a csatornában), hogy minden híresztelés ellenére sem zárták le az évadot, inkább cliffhangerrel fejezték be a finálét. Ők ezen eszközzel próbálják jelezni, hogy részükről megvan a hajlandóság egy esetleges 5. évad elkészítésére is. Egyébként a finálé után megkérdezett színészek is hasonlóképpen nyilatkoztak, szinte egytől-egyig derűlátóak voltak és úgy vélték, hogy most nem érhet véget a Heroes, muszáj 5. évadot készíteni.

A befejezést prognosztizáló pletykák természetesen a rettentően gyenge nézettségnek köszönhetően röppenthettek fel. A Heroes az első évadjában még pazar, 12-15 milliós nézettségi adatokat szállított hétről hétre, és valóban az NBC egyik koronagyémántja volt. Azonban a második, de még inkább a harmadik szezonban szinte pánikszerűen menekültek az egykori rajongók a sorozattól, egyre többen hagyták abba az átlagemberből lett szuperhősök kalandjainak nézését. Hogy ennek mi volt az oka, arról netes fórumtopikok és blogok ezreit írták tele, nem is tisztünk eldönteni, hogy valóban a Heroes minősége esett-e vissza, vagy más téren keresendőek a nézők csalódottságának okai. Az mindenesetre mindent elmond, hogy 4 év alatt negyedére esett vissza a nézettség, hiszen a finálét már csak alig 4,5 millióan követték Amerikában.


Természetesen, ha a Heroes nézettségének rohamos csökkenése szóba kerül, akkor letöltői oldalról mindig felcsendül az ellenérv, hogy egyes felmérések szerint a Heroes-nál letöltöttebb sorozat a világon nincs, illetve nem volt 2009-ben. Hogy ezen felmérések mennyire támaszthatóak alá tényekkel, s hogy mennyire alapulnak becsléseken, azt nem tudni, az azonban biztos, hogy a netes közönség sokkal inkább hajlamosabb a popcorn kategóriába tartozó, kommersz sorozatok és filmek iránti rajongásra.

Itthon a sorozat az amerikaihoz hasonló utat futott be, csak sokkal gyorsabban. Annak idején a TV2 a Hősök esetében olyasmivel próbálkozott, mint még soha: a sorozatot vasárnap este mutatták be, a hét legnézettebb sávjában, amikor a csatornák általában csak filmeket adnak. A húzás eredményes volt, hiszen azóta sem néztek annyian sorozatot, mint akkor a Heroes-t, azonban a csütörtöki folytatás már csúfosan leszerepelt idehaza. Egyes vélemények szerint a Fábry-féle Showder ellen nem volt esélye még a Hősöknek sem, mások viszont abban látták a bukás okát, hogy itthon nincs kialakult szuperhősös képregényes kultúra, minek hatására a legtöbb superhero-film moziban is csak keveset jövedelmez. Persze némi idő elteltével itthon is magára talált a Hősök (immáron szerdai időpontban), nem egyszer az RTL Klubot is megszorongatta és megelőzte, azonban a TV2 a 2. évad leadását követően már jó ideje jegeli a sorozatot. Egyedül a Viasatos ismétlések jelentik a rajongóknak a reménysugarat, no meg az, hogy az Intercom DVD-n is kiadta a Hősök első és második szezonját.


Hazai fronton tehát mind a csatornák, mind a rajongók részéről egyelőre kivárás folyik, s ezúttal Amerikában is hasonló a helyzet. Mivel az NBC csatorna sem hozta meg végső döntését a sorozat jövőjével kapcsolatosan, így arra minden bizonnyal tavasz végéig, nyár elejéig várnunk kell, ugyanis ekkorra készülnek el az őszre számításba vett és berendelt pilotok. Pusztán a nézettség alapján az NBC valószínűleg elföldelné a Heroest, hiszen nem egy sorozata (Mercy, Chuck, Trauma, Law & Order, Law & Order: SVU és társai) nézettebb, azonban a 18-49-es korosztály fanatizmusa és a nemzetközi siker még mindig nem elhanyagolható tényező.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kkwx #43
    én egyet értek Tower Guard-al abban, hogy szinte minden krimiben ugyanaz a séma, de ez van, ez a krimi alapja, ami nem is gond, csak az idegesít, hogy míg mindenki bevédi a krimiket, hogy "hú és akkor mi van? ez a krimi", addig a House-t meg szidják sokan, ugyan ezzel az indokkal, ami azért nevetséges, mert igaz, hogy meg vannak benne a sémák amik a krimikben, és mint a korházsorozatokban, DE emellett hihetetlenül eredeti, és zseniális módon keverik ezt a két stílust, + a karakterek magánéleti dolgai, meg minden történés is nagyon a helyén van, emellett, mindig van néhány rész ami eléggé eltér a sémától, de a legzseniálisabb az egészben az a sok filozófiai meg pszichológiai dolog ami benne van, és sok más filmmel és sorozattal ellentétben, ez tényleg elgondolkoztat, emr a legtöbb film amiben van valami gondolat, a végére mindig ránk erőltetik a forgatókönyvírók a saját véleményüket, így amin elgondolkodtál közben kicsit, vagy utána szívesen gondolkodnál, végül mégse teszed, mert megmondták a frankót... ezekkel ellentétben a House-ban felvetnek témákat, amiket megvitatnak több szempontból is, de nem mondják a végén a képedbe, hogy mi az igazság, max sugalják, azt6 hogy ők mire gondolnak...
  • smaszi #42
    "Tipikus tucat krimisorozat. Van vagy 10 féle ilyen, persze minden rész ugyanarról szól, nyomozzuk ki, ki, hogy ölte meg az áldozatát 40 percben és kezdődik előről az egész a köv részben, csak más szituval"

    Na igen, itt (ahogy winnie is közölte) magadnak mondasz ellent.
    Veszem példának a Castle-t. Az is krimi (ami általában nem kedvencem), de mivel a karaktereket eltalálták, és számomra nem idegesítő egyikük jelenléte sem (ellenben NCIS főszereplő), így lehetnek akármennyire is sablonosak a nyomozások, akkor is valami megfog benne, ami a másikban nem.
    Van akinek ez tetszik, és van akinek az (és van akinek mindkettő), s ez (ha elcsépelt, ha nem) tesz minden embert egyedivé, megkülönböztethetővé másoktól.
  • supi007 #41
    sok ember sok véleménnyel. pro és kontra. azonban nem értem mi a próbléma a hírózzal? a postolok felének olyan bajai vannak, hogy már nem ilyen meg nem olyan a sorozat mint régen. a postolok 100% sem olyan már mint régen. egyébként ha ennyire szőrszálhasogatóak vagytok akkor minden sorozatnak vannak jó és rossz részei. csak az egyik mellett kitartanak a nézők a másik mellett meg nem. a lostnak nagy előnye , hogy felnőtt sorozat, amit arra alapozok, hogy az idősebb korosztály is tud vele azonosulni, míg egy heroes-al ahol ennyire sok a fantazmagóra azzal nem. ez egyébként mindíg is így volt. azok az emberek akik meg kedvelik\rajonganak ezért azok nem túl popularisták, ahogy az meg is szokott jelenni a sorozatokban. effektíve miatuk pont meglehetne szűntetni a sorozatot, mert a két banda (készítők - nézők) pont leszarják egymást. viszont így nem is lesznek ilyen sorozatok mert a világ végéig bukásra vannak ítélve. max ilyen 5-6 részes minik.
  • KP27 #40
    Szerintem ebből a sorozatból kifogyott már a szufla. Egyszerűen részek teltek el folyamatosan úgy, hogy bármennyit haladott volna előre a sztori. Szal ha nem lesz új évad, én nem fogok sírni utána. Persze ha lesz attól még megnézem, de már nem lesz a "legyen már kedd vazeg hogy tölthessem az új heroes részt" kategória. Az írók össze-vissza váltogatása keresztbetett ennek a sorozatnak.
  • winnie #39
    "Van vagy 10 féle ilyen, persze minden rész ugyanarról szól, nyomozzuk ki, ki, hogy ölte meg az áldozatát 40 percben és kezdődik előről az egész a köv részben, csak más szituval."

    épp magadnak mondasz ellent. ugyanarról szól, de más szituval? épp ez a lényege? agatha christie meg az összes krimiíró és azzal lett híres, hogy minden könyve arról szólt, hogy nyomozzuk ki, hogy ki ölte meg az áldozatot. csak más szituval.

    kell-e jobb egy krimisorozatnál, ami 40 percben elmond egy tlejes sztorit, majd rá egy hétre eljön egy másik sztorival. kellemes szórakozás, esetleg még gondolkodni, agyalni is lehet. ja, hogy az nem jó?:) inkább a heroes. dőljünk hátra, még gondolkodni sem kell és a történet nem egy epizód alatt ér véget, hanem 13 alatt. talán.
  • Tower Guard #38
    Ami a heroest illeti. A legjobb a 3. évad első 13 része volt számomra, asszem az volt a 3. kötet is. De ha folytatják még megnézem.
  • Tower Guard #37
    Nah én rohadtul rühellem ezeket a helyszínelős sorozatokat.
    Tipikus tucat krimisorozat. Van vagy 10 féle ilyen, persze minden rész ugyanarról szól, nyomozzuk ki, ki, hogy ölte meg az áldozatát 40 percben és kezdődik előről az egész a köv részben, csak más szituval.
  • winnie #36
    amerikában is. itthon is top2. hatalmas előnnyel aláz. én csaj az első évadot láttam, akkor még tízben sem volt. lehet, hogy a hetedik évadra tényleg vezsett jó lett.
  • SirLord #35
    Amerikában az ncis a nyerő? Úristen... Hogy lehet ennyire alja az igényszint?
  • Mat666 #34
    Hát én eddig néztem de ha lesz is kövi évad azt már nem fogom,ami az évad zárót illet megint elő adták a szokásos átverést az ember várta a nagy össze csapást de nem lett belőle semmi.