MTI

Útdíj SMS-ben a román utakon

Szerdától SMS-ben is ki lehet fizetni a rövid lejáratú útdíjat Romániában az Orange mobilhálózat 7500-as telefonszámára küldött szöveges üzenettel - jelentette be kedden a román autópályákat és országutakat kezelő Országos Útügyi Vállalat (CNADNR).

A romániai DN jelzésű országutak és az autópályák használatára feljogosító útdíj - az úgynevezett rovinieta - kiváltását 2010 októbere óta nem az ablakba kiragasztott matrica, hanem egy országos elektronikus hálózat tanúsítja: a rendszám alapján nyilvántartott úthasználati jogosultságot az országutakon felszerelt kamerákkal is ellenőrzik. Eddig a rovinietát benzinkutaknál, postahivatalokban, az autóklub és több szállítási cég szakosodott kirendeltségeinél, illetve interneten lehetett megvásárolni. A most bevezetett SMS-szolgáltatás a legrövidebb időszakra szóló rovinieták vásárlását teszi lehetővé: személygépkocsik esetében az egyhetes (három eurós), a teherautóknál pedig az egy napos (11 eurós) útdíjat lehet így kiváltani.

A szolgáltatás használata két - egyenként 5 eurócentbe kerülő - szöveges üzenet elküldését feltételezi: az elsőben a gépjármű rendszámát és a rovinieta típusát ( például A, B, C, a gépjármű súlya függvényében) kell beküldeni a 7500-as számra (például: B54AJV A). A rendszer ugyancsak SMS-ben jelzi a rovinieta árát és érvényességi időtartamát: ennek elfogadását egy második, "DA" (igen románul) tartalmú üzenettel lehet igazolni, aminek nyomán kifizetésre kerül a rovinieta a telefonszámla terhére, és erről a felhasználó újabb SMS-ben kap igazolást.

Aki nincs tisztában azzal, hogy járművének súlycsoportját milyen betűvel jelölik, az a 7500-as Orange számra küldött INFO tartalmú üzenettel kérhet felvilágosítást. A szolgáltatás egyelőre csak az Orange hálózatban működik és roamingban nem vehető igénybe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!