MTI

Kaliforniában törvény engedélyezi a vezető nélküli autókat

Már Kalifornia is tárt karokkal fogadja a vezető nélküli autókat: ez a harmadik állam Amerikában, amelyikben törvényben engedélyezték a használatukat.

Jerry Brown kormányzó kedden írta alá az erről szóló törvényt a Mountain View-i Google központban, amelynek mérnökei évek óta dolgoznak a vezető nélküli autók kifejlesztésén, és amelynek alkalmazottai rutinszerűen járnak munkába és haza az önműködő gépkocsikkal - írta a Yahoo! hírportál. A vezető nélküli autók eddig is legálisan vettek részt a közúti forgalomban, a járműveket fejlesztő Google és más cégek azonban azért lobbiztak a törvény mellett, hogy törvényben is garantálják a használatukat, és minimalizálják annak kockázatát, hogy a jövőben kitiltsák ezeket az autókat az utakról.

Kalifornia Nevada és Florida nyomába lépett a törvényi szabályozással, ugyanakkor kevesebb feltételhez kötötte a vezető nélküli kocsik közlekedését. Nevadában például minden ilyen járműnek meghatározott tesztórát kell teljesítenie, mielőtt valóban kiengednék a forgalomba. Az út azonban nyitva áll a szigorúbb szabályozás későbbi enyhítése előtt.

A Google meg van győződve arról, hogy okosautói sokkal biztonságosabbak, mint a hagyományos, ember vezette járművek, hiszen a sofőr nélküli kocsiknál szó sem lehet figyelmetlenségről vagy hosszú reakcióidőről. Ennek igazolására a keresőóriás nyáron nyilvánosságra is hozta, hogy okosautói már közel félmillió kilométert tettek meg egyetlen baleset nélkül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #1
    Ez tetszik Amerikában, hogy a hatóságok nem akadályoznak, hanem teljesen együttműködőek. Magyarországon egy ilyen engedélyt már csak az ükunokám vehetne át.

    Amit a Google most fejleszt, az az emberiség nagy lépése lesz egy normálisabb jövő felé.