Berta Sándor

Robotautó-fejlesztési központtá válna az Egyesült Arab Emirátusok

Az Egyesült Arab Emirátusoknak (EAE) ambíciózus céljai vannak: az orszgá a közeljövőben szeretne az autonóm közlekedés egyik meghatározó tesztelési és fejlesztési centrumává válni. Ebből nem csupán a helyi, hanem a külföldi vállalkozások is profitálnának.

Az Egyesült Arab Emirátusok elszántan próbálja meg a területére csábítani a világ robotgépkocsi-fejlesztőit és azt ígéri nekik, hogy szabadon átad minden megszerzett adatot azért, hogy elősegítse a fejlesztést - erről Omar Al Olama mesterséges intelligenciáért felelős helyi miniszter nyilatkozott. A politikus hozzátette, hogy normális esetben nagyon sok pénzükbe kerül a cégeknek az, hogy szert tegyenek a fejlesztésekhez szükséges adatokra. Ebben az esetben viszont a helyi kormány gyűjtheti össze, majd adhatja át ezeket az információkat. A programban komoly szerep juthat a Dubai Future Lab nevű létesítménynek, amely egy ideje jövőbeli technikákon dolgozik.

Al Olama azt nem fejtette ki, hogy pontosan milyen adatokat gyűjthet és adhat majd át a kabinet, de minden bizonnyal olyanokról lenne szó, amelyek az emirátusok útjain keletkeznek azért, hogy azok segítségével az autonóm járművek tájékozódni tudjanak, illetve amelyeket a környezeti rendszerekkel való interakciók során a gépi tanulás segítségével nyernek ki. A miniszter azt viszont elmondta, hogy szívesen látják például a Teslát az Emirátusokban.

Az EAE 2017 őszén hirdette meg a mesterséges intelligencia stratégiáját és a célja az, hogy a technológia néhány területén vezető legyen. A közlekedésben a cél a balesetek számának és a költségeknek a csökkentése. Két évvel ezelőtt az ország azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ig a közlekedés körülbelül egynegyedét autonóm módon kell bonyolítani. Ezzel évente 5 milliárd eurót lehetne megtakarítani.

Dubaj tavaly októberben hozta létre a mesterséges intelligencia minisztériumot, technológiai nemzetté válna és ezért igyekszik kedvező feltételeket kínálni a startupok számára. Az elmúlt években egyre markánsabban körvonalazódott, hogy az Egyesült Arab Emirátusok és azon belül is Dubaj már nem az olajra, hanem a digitalizálása és a különböző korszerű technológiákra épít, s többek között digitális rendszámtáblákat vezet be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #4
    Van annyi penz, hogy egy (ferfi) mernok par honapra otthagyja csaladjat, vagy akar zoomolgatni is lehet, vagy nemet cegeket szerzodtetni bermunkara..
    Szomoru, ami ugy altalanossagban az Arab vilagban megy, de havi 15000$ felett sok embert hidegen hagy a dolog ..
  • Macropus Rufus #3
    egy ilyen sötét néphez semmit nem fektetnék be. De a sok csicska menni fog. Aztán majd amikor a fejlesztők feleségeit leöntik benyával és meggyújtják mert valami olyat tett ami a szaros koránjukba tiltva van majd pillánzak. Előbb a nőknek is adjanak ugyan olyan jogokat mint ami ott a féfiaknak is van. Majd aztán lehet beszélgetni (hangsúlyozom: beszélgetni) arról, hogy esetleg a jövőben talán lehetséges...
  • Csaba161 #2
    pl. azzal, hogy megfelelnek az EU-s ajánlásoknak a nőkkel való bánásmódban és ez után már nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is eltiltják a vezetéstől...
  • duke #1
    Nem tudom, hogy a sivatagban autozas, ahol becsukott szemmel is problema mentesen lehet autokazni, mennyiben fog hozzajarulni a fejlesztesekhez.

    Utoljára szerkesztette: duke, 2020.08.04. 22:26:51