Berta Sándor

Komoly büntetést kapott a Waymo és az Uber egykori fejlesztője

Az önállóan közlekedő autók fejlesztésének egyik úttörőjét bűnösnek találta a bíróság.

Az ügy 2017 februárjában robbant ki, miután a Waymo egy benyújtott keresetében az írta, hogy az egyik korábbi munkatársa a cégtől való távozásakor több mint 14 000 bizalmas dokumentumot töltött le a rendszerből és vitt magával. Az illető ezután megalapította az Otto nevű vállalkozását, amely önállóan közlekedő tehergépkocsikat akart fejleszteni, majd ezt a startupot később felvásárolta az Uber, ennek köszönhetően pedig az információk is a közösségi utazásmegosztóhoz kerültek. A Waymo az okozott kárt 1,9 milliárd dollárra becsülte és egymilliárd dollárt, valamint nyilvános bocsánatkérését követelt a vállalattól, továbbá jelezte, hogy ha nem teljesülnek a feltételei, akkor pert indít.

Májusban a bíróság arra utasította az Ubert, hogy adjon vissza minden adatot, amit az illető korábban letöltött a Waymo rendszeréből. Amikor a férfi ezt megtagadta, akkor egyszerűen kirúgták. Mint utólag kiderült, az érintett szakember Anthony Levandowski volt.

A The New York Times azt írta, hogy a mostani ítélet alapján a Waymo és az Uber egykori fejlesztője köteles 179 millió dollárt fizetni a Google számára, amelytől több munkatársat is átcsábított a közösségi utazásmegosztóhoz, valamint titkos dokumentumokat is magával vitt a társasághoz, hogy így gyorsítsa fel az Uber önállóan közlekedő járműveinek a fejlesztését.

A férfi első reakcióként bejelentette, hogy csődbe jutott, mert a vagyona a tájékoztatása alapján 50 és 100 millió dollár közötti összeget tesz ki. A periratokból kiderült, hogy a Google korábban 120 millió dolláros prémiumot fizetett ki neki. A pénz sorsa ugyanakkor ismeretlen, nem lehet tudni, hogy befektette az összeget vagy elköltötte. Szintén ez a helyzet azzal a több mint 600 millió dollárral kapcsolatban, amelyet az Otto nevű startup eladásáért kapott az Ubertől.

Tisztázásra vár még viszont, hogy egyáltalán Levandowskinak kell-e kifizetnie a 179 millió dollárt, ugyanis a büntetés elvileg áthárítható az Uberre, miután a vállalkozás a korábbi szerződésében jogi védelmet biztosított neki. Azt egy külön eljárásnak kell tisztáznia, hogy ez a jogi védelem ez ebben az esetben érvényes-e. A fejlesztő azonban egy esetleges kedvező döntés esetén sem lélegezhet fel, mert tavaly augusztusban bűnösnek találták üzleti titkok 33 rendbeli ellopása, illetve lopási kísérlete miatt.

A Google és az Uber már megegyezett egymással korábban, a közösségi utazásmegosztó 245 millió dollár értékben adott át részvényeket a Waymónak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!