Berta Sándor

Jön a személyazonosság-ellenőrzés az Uber-sofőröknél

A közösségi utazásmegosztónál dolgozó vezetőknek rendszertelen időközökben alá kell vetniük magukat egy új vizsgálatnak.

A Real Time ID Check nevű eljárás kötelezi az Uber-sofőröket arra, hogy bizonyos időközönként készítsenek egy szelfit magukról az okostelefonjukkal, majd a rendszer összehasonlítja a felvételt az adatbázisban tárolt képpel. A szelfikészítés történhet a vezetői alkalmazásba való bejelentkezés során, illetve két út lebonyolítása között.

Az Uber az új biztonsági funkciót az egész világon bevezette és az lehetővé teszi majd a regisztrált Uber-vezetők profiladataival való esetleges visszaélések megakadályozását. Amennyiben az adatbázisban tárolt fotó és az új felvétel nem egyezik egymással, akkor a sofőr profilját átmenetileg zárolják és csak egy ellenőrzés után engedélyezik újra. Az eljárást akkor is elvégzik, ha egy utas azt jelzi, hogy eltérés tapasztalható az illető profilképe és a kinézete között. A sofőröknek egyébként lehetőségük van arra is, hogy egy online ellenőrzést kérjenek, ezeket az Uber egyik munkatársa végzi el.

Az új funkció segíthet a vállalatnak abban, hogy ismét elnyerje a londoni hivatalok bizalmát. November végén vált ismertté, hogy az Uber ismét elveszítette londoni engedélyét, amikor a Transport for London (TfL) nevű helyi közlekedési hatóság biztonsági jogsértésekre hivatkozva bevonta a licencet. A TfL a kirívó esetek között említette, hogy csak 2018 vége és 2019 eleje között a cég 14 ezer esetben végzett utasszállítást olyan sofőrökkel, akik csalárd módon szerzett engedéllyel - rendszerint más gépkocsivezetők nyilvántartásába feltöltött fotókkal - vezettek. A hatóság úgy vélte, hogy egyrészt nem lehet kizárni, hogy hasonló esetek a jövőben is megtörténhetnek, másrészt a társaságot nem tartotta elég felkészültnek a probléma megoldására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!