Berta Sándor

Együttműködik a Waymo és a Lyft

A közösségi utazásmegosztó ajánlani fogja az Alphabet leányvállalatának szolgáltatását.

John Krafcik, a Waymo vezérigazgatója blogbejegyzésében jelentette be, hogy elsőként az arizonai Phoenixben valósul meg a két cég kooperációja, amelynek keretében a Lyft ajánlja majd az alkalmazásán belül az ügyfelei figyelmébe a Waymo robottaxijainak a használatát. A menedzser közölte, hogy az együttműködés első szakaszában a Waymo tíz önállóan közlekedő autója lesz elérhető a közösségi utazásmegosztó rendszerén keresztül. A gépkocsikat a következő hónapokban integrálják a Lyft alkalmazásába, azután pedig közvetlenül a szoftverből lehet majd azokat megrendelni.

A Lyft az Uber mellett a másik jelentős egyesült államokbeli közösségi utazásmegosztó. A két vállalat közül az Uber a jelentősebb, amely részben annak is köszönhető, hogy a Lyft kizárólag az USA területén működik. A társaság ennek ellenére tavaly a kétszeresére növelte a bevételét, amely így elérte a 2,16 milliárd dollárt.

A Waymo One nevű robottaxi-szolgáltatás - hibrid meghajtású Chrysler Pacifica járművek segítségével - tavaly decemberben indult el Phoenixben és annak környékén. Az autók utasként legfeljebb három felnőttet és egy gyereket szállíthatnak. A felhasználóknak elegendő csupán egy alkalmazáson keresztül megrendelniük az utat, az ajánlat 0-tól 24 óráig él. Minden egyes gépkocsiban van biztonsági vezető. Márciusban kiderült, hogy a Lyft tőzsdei megjelenésével az Alphabet is jól jár, mert az egyik résztulajdonosnak, illetve befektetőnek számít a Fidelity, a Rakuten és a General Motors mellett. Az Alphabetnek 12,828 millió Lyft-részvénye van (4,7% tulajdonrész) 833,88 millió dollár értékben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!