Berta Sándor

62 ezer robotautót rendelt a Waymo a Fiat Chryslertől

Drasztikus mértékben megnöveli az autonóm gépkocsikból álló flottáját az Alphabet leányvállalata.

A Waymo bejelentette, hogy 62 000 Pacifica típusú járművet rendelt a Fiat Chrysler gyártótól. Az üzlet pénzügyi részletei egyelőre nem ismertek. Miután egy Pacifica ára általában 39 995 dollárnál kezdődik, így a tranzakció elvileg 2,4 milliárd dolláros is lehet. Persze ilyen nagy rendelés esetén bizonyára hatalmas kedvezményeket kapott a cég, de az összeg még így is elérheti az egymilliárd dollárt.

A Waymo robotautó-flottájában jelenleg 600 Pacifica modell található, a Waymo ezeket az Easy Rider program keretében az arizonai Phoenixben, valamint Kalifornia, Washington, Michigan és Georgia államokban teszteli. Az első 100 modell 2016 májusában érkezett meg a startuphoz, míg a fennmaradó 500 tavaly. A Pacifica kiválóan megfelel a Waymo igényeinek, mert sok embert tud szállítani: a gépkocsiban akár nyolc utas is elfér. Ráadásul az FCA mellett szól, hogy az önvezető technológia kapcsán a partnerei között van 2017 augusztusa óta a BMW, az Intel és a MobilEye is.

A Google és a Fiat Chrysler 2016 óta dolgozik közösen az önvezető autón, a kiválasztott modell a Chrysler Pacifica típusú hibrid. Februárban döntöttek arról, hogy a Waymo több ezer Fiat Chrysler gépkocsit épít át és a két fél a munkát közösen végzi egy Detroit melletti helyen, s mindegyik járműbe a Waymo különleges hardvereit és fedélzeti számítógépes rendszerét építik be. Ugyanakkor ekkora megrendeléssel aligha számoltak az FCA-nál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #1    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2018.06.04. 22:43:49