Berta Sándor

Phoenixben elindult a Waymo szolgáltatása

Megerősítést nyertek a korábbi hírek, elérhetővé vált a Google leányvállalatának ajánlata.

November közepén közölte John Krafcik vezérigazgató a The Wall Street Journal D. Live Tech nevű konferenciáján, hogy indul a Waymo robottaxi-szolgáltatása, amelyet először az arizonai Phoenixben és annak környékén vehetnek majd igénybe a kiválasztott felhasználók. Arizona februárban adta meg a cégnek a robottaxi-üzemeltetési engedélyt.

Most a menedzser blogbejegyzésében hivatalosan is bejelentette, hogy a cége elindította a Waymo One nevű szolgáltatást, amely egyelőre Phoenixben és annak négy elővárosában rendelhető meg. A cég - amint arra a korábbi hírek alapján számítani is lehetett - hibrid meghajtású Chrysler Pacifica modelleket alkalmaz. A járművek legfeljebb három felnőtt és egy gyermekutast szállíthatnak. A felhasználóknak elegendő csupán egy alkalmazáson keresztül megrendelniük az utat, az ajánlat 0-tól 24 óráig él. Minden egyes járműben van biztonsági vezető, azt nem lehet tudni, hogy ez meddig marad így. Az ajánlatot egyelőre az a 400 személy veheti igénybe, akik a tesztprojektben is segítettek.

A társaság arról nem adott felvilágosítást, hogy mennyibe kerül egy út és hány robottaxit fog működtetni Phoenixben és annak négy elővárosában. Az alkalmazásban ugyanakkor az út megrendelése előtt látható egy a megtett távolságon és időn alapuló költségbecslés. A The Verge egyik riportere például egy 3 mérföldes útért, amelyet nyolc perc alatt tett meg, 7 dollárt fizetett. Ez azt jelenti, hogy a Waymo One viteldíjai a konkurens Uber és a Lyft árszintjén mozognak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!