Berta Sándor

Hálózatba kötött világítás küszöbölheti ki a vakfoltokat

Kutatók biztonságosabbá tennék a közlekedést azáltal, hogy összekötnék az utcai lámpákat és a fényszórókat.

A közlekedésben rendkívül veszélyesek a vakfoltok, amikor a sofőr nem látja jól az útfelület egy részét és ezért nem észleli, ha a sötétben vagy az árnyékból egy gyalogos lelép az úttestre. A vakfoltok egyébként nem csupán az emberi szemet téveszthetik meg, hanem az autonóm autók kameráit is. A Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT) munkatársai egy új módszert fejlesztettek ki, amelynek lényege, hogy a fényszórók fényét az utak szélébe vagy más járművekbe beépített szenzorokkal kötnék össze, majd optimálisan a helyi körülményekhez igazítanák.

A fejlesztések alapján a néhány évvel ezelőtt megalkotott úgynevezett Propix fényszórók jelentik, amelyek a fény elosztását a környezethez igazítják. A kutatók a Propixot összekötnék további érzékelőkkel, például ultrahang szenzorokkal, radarokkal és LiDAR-egységekkel. Amennyiben azok egy olyan akadályt érzékelnek, amely az emberi szem vagy a kamera számára vakfoltban található, akkor a fényszóró önállóan reagálhat a helyzetre.


Cornelius Neumann, a Karlsruhei Technológiai Intézet Fénytechnikai Intézetének professzora elmondta, hogy a helyi utcai világítás ötvözése a változó fényszóró-világítással optimális láthatóságot eredményezhet. A Propix vezérlése nem csupán a saját gépkocsiban lévő szenzorok információinak a segítségével történhet majd meg, hanem a más járművekben vagy az úttestben lévő szenzorok adataival is.

Neumann hozzátette, hogy a kihívást az jelenti, hogy a különböző érzékelőket és a fényszórótechnikát összhangba hozzák. Amennyiben sikerül azt megvalósítani, hogy a jövőben az autók is érzékeljék a közeledő személyeket, például lássák őket vagy hallják a lépéseiket, akkor a közúti közlekedés a mostaninál sokkal biztonságosabbá válhat. Az új technikát a májusban megnyitott helyi autonóm vezetési tesztpályán fogják először kipróbálni. A projektet a baden-württembergi kormány támogatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!