Berta Sándor

Startupba fektetett be a BMW és a Toyota

A két cég az Allianz biztosítóval közösen invesztált egy amerikai vállalkozásba.

A két autógyártó és a biztosítótársaság az autonóm közlekedést szeretné elősegíteni. A BMW egyik szóvivője megerősítette, hogy a három óriáscég - a BMWi Ventures, az Allianz Ventures és a Toyota Research révén - valóban befektetett a Nauto nevű startupba. Az autógyártók egyébként már licencelik a vállalat technológiáját, a Nauto várhatóan novemberben mutatkozhat be a közvélemény előtt.

A vállalkozás által kifejlesztett intelligens kamerarendszer segítségével az önállóan haladó gépkocsik jobban megbecsülhetik a forgalmat és a kialakuló helyzeteket. A megoldás gyűjti az adatokat a felhőkörnyezet számára és azokat azonnal átalakíthatja információvá. A kamera felismer más járműveket és közlekedési résztvevőket, feljegyzi a lehetséges veszélyforrásokat és a figyelmeztető táblákat. Ezek az információk mind megjelennek a vezető előtt lévő kijelzőn.

A rendszer felismeri azt is, hogy a sofőr miként viselkedik, például iszik-e vagy SMS-t ír és ilyen esetekben riasztást ad ki. Éppen az utóbbi funkció miatt érdekes a Nauto technológiája az Allianz számára is. Jelenleg a megoldást a San Franciscóban üzemelő Citywide taxijaiban használják. A startupba egy - közelebbről meg nem nevezett - harmadik autógyártó is befektetett, az ugyanakkor nem derült ki, hogy a négy társaság mekkora összegeket invesztált a vállalkozásba.

Érdekesség, hogy a többi piaci szereplő mellett a Toyota is a hálózatba kötött autókra fókuszál és a terület kutatására egy új leányvállalatot hozott létre, amelynek neve Toyota Connected lett és amely a Microsoft Azure rendszerét használja. Az utóbbi oka, hogy a redmondi konszern 5 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik az új cégben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!