Berta Sándor

Földradar segíthet a balesetek elkerülésében

Az eszközzel pontosabbá válhat a gépkocsi saját pozíciójának a meghatározása.

Az MIT Lincoln Laboratóriumának munkatársai fejlesztették ki a Localizing Ground-Penetrating Radar (LGPR) nevű rendszert, amely képes 4 centiméteres pontossággal meghatározni az adott jármű helyzetét anélkül, hogy ehhez más környezeti vagy egyéb adatra szüksége lenne. Az új megoldásnak köszönhetően sokkal biztonságosabb lehet a jövőben az autonóm vezetés.

Az LGPR a közlekedés közben nagy frekvenciájú radarjeleket továbbít a földbe és a visszaverődésekből létrehoz egy térképet, amelyet hozzácsatol az adott útszakaszhoz. Amennyiben az autó újra azon az útszakaszon halad el, akkor a rendszer a korábban feljegyzett és az aktuális radarjelek alapján képes meghatározni a pontos helyzetét. Ez még akkor is így van, ha a LIDAR-rendszer és a fedélzeti kamerák valamilyen okból nem működnének, illetve nem áll rendelkezésre más, környezetet azonosító eljárás vagy megoldás.


A tesztek során 100 kilométer/órás sebesség mellett is legfeljebb 4 centiméteres pontossággal meg lehetett határozni a gépkocsi pontos pozícióját. A jármű a tesztek alatt biztonságosan közlekedett a havas utakon, annak ellenére, hogy az úton nem látszódtak az útjelzések. Egy további, szintén sikeres tesztre éjjel, egy hóvihar közben került sor.

A rendszer hátránya ugyanakkor az, hogy az alkalmazása előtt mindenképpen létre kell hozni egy térképet, vagyis ismeretlen útszakaszokon nem működik. A Lincoln Laboratórium a tesztjeihez olyan referenciaméréseket használt fel, amelyeket korábban napközben és jó időben rögzítettek. Az LGPR-adatok rögzítésének pozitív hatása az lehet, hogy hamarabb felismerhetők lesznek az úthibák. Az viszont egyelőre kérdéses, hogy a rendszer mikor terjedhet el az autókban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #5
    Civil gps letilt bizonyos sebesség felett épp ezért, tudtommal.
    Bár lassan repülő drónt egy bombával éppenséggel vezérelhetnének a rosszfiúk. Ahhoz sem kell mondjuk centis pontosság.
  • pixx #4
    Van civil használatra is van 1 cm pontossàgú, csak fizetni kell érte, nem keveset. Mezőgazdaságban használják szántásra. Van itthon 6 állomás és ahhoz pozicionál és mér a műhold.
  • csulok0000 #3
    mert a mostani néhány 10 cm-es pontossággal talán nem lehetne megcélozni? még rosszabb körülmények között is elérhető a néhány méteres pontosság, ami azért egy rakéta célba juttatása szempontjából elhanyagolható.

    Az más kérdés hogy a telefonodban lévő eszköz a méret- és erőforrás korlátoknak köszönhetően valóban nem tudja elérni ezt a pontosságot, de még így is csak néhány méteres pontatlansággal dolgozik.

    Természetesen az USA bármikor csökkentheti a pontosságot ha érdekei úgy kívánják(pl háború esetén), de alapvetően elég nagy pontosságot biztosít.

    Ennél pontosabb mérésekhez Geodézia pontosításra van szükség, ami pedig fix földfelszíni adókat igényel, de azzal már mm pontosság érhető el.
  • Fefy #2
    Igen, és ezzel elősegíteni azt, hogy aki GPS vezérelt rakétát akar építeni (és kilőni), az centiméteres pontossággal kopogtathasson be a fehérház ablakán.

    A GPS-t nem azért nem nyitják meg teljesen, mert ez bármilyen költségbe kerülne az USA-nak, hanem azért, mert így bárki felhasználhatná katonai célokra is 0 fejlesztési költséggel.
  • fonak #1
    A katonai célú GPS eléri a centiméteres pontosságot, csak elérhetővé kellene tenni civil használatra.