MTI

Taxisok tüntettek az Uber ellen a román kormány épülete előtt

Taxistüntetést rendezett Bukarestben a közúti személyszállítási vállalkozásokat tömörítő COTAR konföderáció, az Uber internetes fuvarmegosztó cég tisztességtelennek ítélt konkurenciája ellen tiltakozva, illetve az ennek teret engedő joghézag felszámolását követelve.

A kormány székháza elé több száz taxis és néhány tucat buszsofőr sorakoztatta fel járművét, forgalmi akadályt okozva a román főváros egyik legfontosabb útkereszteződésében. A háromórás megmozdulás idején a COTAR-hoz tartozó bukaresti taxisok beszüntették a munkát és nem szállítottak utasokat sem. A kétnaposra tervezett megmozdulás folytatásáról letettek azt követően, hogy a COTAR tárgyalóküldöttsége ígéretet kapott a kormánytól: egy hónapon belül meghozzák a tiltakozók által sürgetett - a szigorú személyszállítási szabályokat az internetes fuvarmegosztóra is kiterjesztő - rendeletet.

A taxisok azt kifogásolják, hogy míg az ő működésüket számos engedély beszerzéséhez kötik, és alapfeltétel a kizárólag személyszállításra használt gépkocsi, az Ubernél bárki személyszállításra használhatja autóját. Az internetes alkalmazás azt teszi lehetővé, hogy az Uber fuvarmegosztó szolgáltatást használó autósok és utasok egymásra találjanak.


A taxistüntetésre reagálva az Uber nyilatkozatban cáfolta az adóelkerülés vádját: szerintük a céggel szerződésben álló gépkocsivezetők ezrei magánvállalkozókként adóznak az Uber-alkalmazás révén szerzett jövedelmük után, utasaik pedig számlát kapnak a fuvardíjról, melynek 75-80 százaléka marad a sofőrnél, a többi pedig az Uberhez kerül. Az Uber maga is "szabályozáspárti" és az uniós ajánlásokkal összhangban álló szabályozást vár a román hatóságoktól - olvasható a cég közleményében.

Romániában 2015 februárjában, először Bukarestben kezdte meg működését az amerikai székhelyű Uber, amely Európában is terjeszkedni próbált. Ma már három másik romániai nagyvárosban - Brassóban, Temesváron és Kolozsváron - is elérhető a szolgáltatás. A cég adatai szerint egy éve még csak hetvenezer felhasználójuk volt, mára már több mint negyedmillióan töltötték le Romániában az Uber fuvarmegosztó alkalmazását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #9
  Oké, elhiszem.
  De hogy az uber jobb, azt biztosan nem veszem be...
 • Andrevv #8
  Több mint 2 évig laktam Bukarestben, szóval igen. Mi okom lenne hazudni?
 • ostoros #7
  És te ültél? Fogadjunk, hogy nem, csak kamuhírekkel tömöd a saját fejed.
 • Andrevv #6
  Mégis melyik része olyan hihetetlen? Az erőszakos taxisok? Folyamatosan ilyen hírek vannak, főleg a legdurvább esetekről. Egy időben a taxisok ki voltak tiltva a bukaresti reptérről mert folyamatos problémák voltak és már nemzetközi hírverés lett belőle egészen japánig. Ha te nem hallottál ezekről, az a te bajod.
  Ha pedig ültél taxiban Bukarestben, akkor tudod milyen körülmények vannak. Hát nem egy kellemes élmény...
 • ostoros #5
  Hazugság.
 • Andrevv #4
  Az a hivatalos ár. A valóságban nem ritkán jóval nagyobb összeget kérnek. Ha nem fizetsz, kidobnak és elhúznak a csomagjaiddal vagy bevisznek egy sikátorba és elvernek. Ha ez mégsem történik meg, akkor el kell viselned azt a bűzt ami a cigi és izzadság miatt van, légkondiról ne is álmodj. Az Uber ott lehet drágább, de sokaknak megéri.
 • Ender Wiggin #3
  Romániában kurva olcsó a taxi. Kb. 3 lei/km, ami alig 200 ft (a minimálbér kb. 1000 lej, ami 65-70 ezer forint). Nem tudom mi szükség az Uberre, azon kívül, hogy sokan feketén fuvaroznak. A stoppolás is óriási része az oláh kultúrának és ott is sokan kérnek vagy kérés nélkül kapnak fuvardíjat. Amit nem vallanak be.
 • Andrevv #2
  Azt is érdemes megemlíteni, hogy sokkal többen tüntettek az Uber mellett.
 • Senkhy #1
  A taxisok azért tüntettek, mert a konkurrencia másképp/olcsóbban csinálja.
  Mit fognak csinálni a postások, amikor rájönnek, hogy létezik e-mail?