Berta Sándor

Lemondott az autófej­lesztésről az Apple

A kaliforniai gyártó alighanem jegelte az önállóan közlekedő gépkocsikkal kapcsolatos terveit.

A Bloomberg azt írta, hogy az elmúlt hónapokban toborzott több száz szakember jelentős része már ismét más részlegeknek dolgozik és nem pedig a Titan projekten. Emellett az Apple jelentősen visszavett a korábbi elképzelésekből, így a cél már nem egy egész jármű kifejlesztése, hanem egy "önállóan közlekedő rendszer" megalkotása. Ezt a szoftvert más vállalatok alkalmazhatnák a saját modelljeikhez. Mindez azt jelentené, hogy a társaság gyakorlatilag az autóipar beszállítójává válik, hiszen a technológiáját elérhetővé teszi az önállóan közlekedő gépkocsik számára.

Az Apple menedzsmentje némileg nyomást gyakorolt a Titan projekt vezetőire és tagjaira: amennyiben 2017 végéig nem lesz jelentős előrelépés, akkor ezen a területen az erőfeszítések feladásával kell számolni. Az Apple egész egyszerűen nem akarja megkockáztatni, hogy a téma végül dollármilliárdokat emésszen fel.

Az sem segített, hogy korábban a menedzsmentben vita bontakozott ki arról is, hogy a társaság robotjárművének milyen képességekkel és tulajdonságokkal kell rendelkeznie. Csak azután lett rend, hogy Bob Mansfieldet nevezték ki a részleg vezetőjének. A menedzser átalakította a projektet és elvetette azt az ötletet, hogy egy Tesla-konkurens modellt fejlesszenek ki. A csapatnak azzal is szembesülnie kellett, hogy az autóiparban szinte semmit sem ér a hírnevük, megjelenési tervük egyáltalán nem hatotta meg a beszállítókat.

Augusztus elején kiszivárgott, hogy a szoftverek felé tolódik el az Apple autóprojektje, ugyanis a fejlesztőcsapat tagja lett Dan Dodge, a QNX korábbi alapítója és vezérigazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • jkedzs #5
  én sem írhattam volna jobban!
  2 mondatban írtad le az apple _valódi_ filozófiáját.
 • dzsagon #4
  jelenleg még nincs jó ötlet a piacon amit el tudnának lopni és levédetni
 • etniez #3
  Pedig már fel voltam készülve a szabadalmakról, melyek négykerekű, ember szállítására alkalmas járművekről szóltak volna....

  Egyébként az autóipar egy kicsit más, mint a sznob birkák 2 évenkénti lenyírása..
  Itt minden arról szól, hogy olcsó legyen, Apple itt nem fog labdába rúgni.
 • Sir Cryalot #2
  Nyugi a normális AR/VR is sokba kerül :DD

  srácok meg főleg a profit margin-t szeretik , pl a szoftverest :D
 • Skylake #1
  Talán inkább a VR-re / AR-re kéne koncentrálniuk. Autófejlesztés és gyártás igen sokba kerül, és gazdaságilag meglehetősen kockázatos tevékenység az IT-kütyügyártáshoz képest, amiből élnek.