Berta Sándor

Hibakereső programot hirdetett a Fiat Chrysler

A gyártó komolyan vette a korábbi jelzéseket és igyekszik minél biztonságosabbá tenni a járműveit.

A Fiat Chrysler hibakereső programot hirdetett, hogy kiszűrje a gépkocsijai fedélzeti rendszereiből a különböző sebezhetőségeket. A projekt keretében a hasznos segítséget nyújtó hackerek biztonsági hibánként 150 és 1500 dollár közötti jutalomban részesülnek. Az összeg nagysága attól függ, hogy az adott hiba mennyire súlyos és mennyire nehezen használható ki.

A program elindításához a konszern segítséget kért a Bugcrowd nevű biztonsági platformtól, amely kifejezetten ilyen projektekre specializálta magát. A Fiat Chrysler ezzel a Tesla és a General Motors példáját követte, amelyek már rendelkeznek ilyen programmal.

A társaság azóta fordít kiemelt figyelmet a biztonságra, mióta tavaly júliusban két hacker átvette az ellenőrzést a Chrysler rendszere felett. Az első "áldozat" egy Jeep Cherokee volt, amelyben először beindult a klíma, majd nagyon hangosan megszólalt a zene, elindultak az ablaktörlők és végül a sebesség is drasztikusan lecsökkent. A Uconnect rendszert nem csupán a Jeep modellekbe integrálták, hanem a konszern többi márkájához (Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Chrysler, Dogde, SRT, RAM) tartozó autókba is. A Fiat Chrysler végül kénytelen volt összesen 1,4 millió gépkocsit visszahívni, hogy elvégezhessék rajtuk a szükséges szoftverfrissítéseket.

A gyártók egyre több elektronikát és szoftvert integrálnak a modelljeikbe, hogy jobb biztonsági felszereléseket, kommunikációs képességeket és az információkhoz való zökkenőmentes hozzáférést kínálhassanak a vásárlóknak. Ezek a fejlesztések ugyanakkor célpontokká is tették a járműveket, amelyeket különböző dolgok fenyegetnek, elég csak az adatlopásokra vagy a zsarolóprogramokra gondolni. Az utóbbiak lezárhatják az autók funkcióit és csak egy bizonyos összeg kifizetése után engedélyezhetik újra azok használatát. Több vállalat, köztük a Fiat Chrysler is létrehozta már a saját kiberbiztonsági csapatát. Emellett az sem meglepő, hogy a szoftvereket fejlesztő beszállítókra is egyre szigorúbb biztonsági előírások vonatkoznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)