Hunter

Láthatatlanná tesz infravörösben egy tintahal fehérje

A Kalifornia Egyetem tudósai a tintahalak álcázó képességét próbálják átültetni a hadászat aktív álcázási technológiáiba.

Az Advanced Materials szaklap legutóbbi kiadásában a kutatók egy biomimetikus infravörös álcázó bevonatról számolnak be, amit a tintahal (Loliginidae) ihletett. A kutatást vezető Alon Gorodetsky elmondta, csapatával kidolgoztak egy módszert, mellyel reflektint, a tintahal által színének megváltoztatásához és a fény visszaveréséhez alkalmazott szerkezeti proteint tudnak előállítani egy baktériumban. A módosított bakteriális populációt ezután egy vékony, optikailag aktív hártyaként használják, ami ugyanúgy viselkedik, mint a tintahal bőre.

"A bevonat újszerűsége az elektromágneses spektrum infravörös közeli, nagyjából 700-tól 1200 nanométerig terjedő tartományán belüli funkcionalitásában rejlik, ami megegyezik a legtöbb infravörös képalkotó eszköz szabványos működési tartományával" - taglalta Gorodetsky.

A hadsereg széles körben használja az infravörös észlelést az éjjel látáshoz, a navigációhoz, a felderítéshez és a célzáshoz. Gorodetsky beszámolója szerint megfelelő inger hatására a hártyák színezete és visszaverési képessége oda-vissza tolódhat, dinamikusan konfigurálhatóvá téve a borítást, ami egy infravörös kamerával nézve lehetővé teszi a bevont tárgy eltűnését és felbukkanását.

"Megoldásunk egyszerű és a felületek igen széles körén alkalmazható, lehetővé téve számos egyszerű tárgy álcázási képességgel történő felruházását" - mondta Gorodetsky. "Hosszú távú terveink között szerepel olyan anyagok megalkotása, melyek dinamikusan változtatják mintázatukat és színüket, alkalmazkodva környezetükhöz. Alapvetően szeretnénk a sci-fik alakváltó öltözékeit átültetni a valóságba"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fszrtkvltzttni #10
    Felületek széles köre... mármint ami nem melegszik föl... na ezért került ki.
  • idebudanemoda #9
    az ellenfotonhoz, a hűtőfotonhoz ;)
  • defiant9 #8
    Ez kicsit fura. Az infravörös foton az maga a hősugárzás.
    Hova teszik a hőt ha nem sugározzák ki a környezet felé?
  • nextman #7
    Vigyazz, mert mar ott allok mogotted.
    MUHAHAHAHA
  • fehérfelhő #6
    Itt egy nagyon informatív videó.
  • xxdani #5
  • Archenemy #4
    Még belegondolni is rossz, mi történne, ha ilyen találmányok és kutatási eredmények olyan csoportokhoz kerülnének, melyek kitűzött célja az aktuális világrend felborítása. Nehogy ez történjen.
  • Zulu12 #3
    Hát igen rendkívül veszélyes anyag és mint tudjuk nem adható úgy oda, hogy nem tudja az ember, hogy hova kerül. Rossz kézben biogenetikus fegyvernek is alkalmas vagy illegális replikációs kísérletekhez vagy szerves robbanószerek fejlesztéséhez… ;D
  • jawarider2 #2
    Ha tényleg ilyen komoly a cucc, akkor miért kell itt reklámozni ? Én tuti csöndben maradnék és kutatnék,fejlesztenék és eladnám a hadseregnek stb.
  • Zulu12 #1
    Én úgy tudtam, hogy a Bolygók Egyesült Föderációjában illegális a biomimetikus zselé árusítása :D