Hunter

Titokzatos tintahal

Egy új, felettébb bizarr tintahal fajtára bukkantak a tengerbiológusok. A cephalopodról, hosszú pókszerű hét méteres karjaival a Science magazinban közöltek részletes tanulmányt.

A lényt több helyen is látták, a Csendes, az Atlanti és az Indiai-óceánban valamint a Mexikói-öbölben. Az egyik észlelés 4734 méter mélyen - közel öt kilométerre a felszín alatt - történt, az Atlanti-óceán nyugati részén, a brazil partok felé. A kutatók a felfedezéssel azt szeretnék érzékeltetni, hogy milyen keveset tudunk földünk hatalmas ökológiai rendszeréről.


A most talált tintahal csápjai hosszabbak, mint bármely eddig ismert fajé, ezenfelül egészen szokatlan pozícióban tartja azokat, testétől kifelé szétterjed, majd befelé hajlik. A tudósok spekulációja alapján a látott tintahal valószínűleg felnőtt tagja nemrégiben felfedezett családjának melyet Magnapinniade névre kereszteltek, jelentése "nagy uszony". Eddig csak fiatal példányokkal találkoztak a kutatók, a pontos csoportba soroláshoz természetesen további kutatás szükségeltetik.

"Én titokzatos tintahalnak hívom" - mondta Mike Vecchione, a Nemzeti Óceáni és Légköri Intézet (Noaa) kutatója, a Science-ben megjelent írás szerzője. "Különbözik minden más tintahaltól, amit valaha láttam."

A hatalmas tengeri lény feltérképezése fotók és videofelvételeken alapul, melyeket négy ország intézeteinek nyolc különálló tudósa készített.

"Vállával és aránytalanul hosszú vékony karjaival rendkívül jellegzetes alak" - mondta Vecchione. "Tíz nyúlványa van, ám úgy tűnik nincs különbség köztük. A legtöbb tintahal esetében ezekből kettő csápként funkciónál, ami nem igazán hasonlít a többihez." A tudós hozzátette, hogy a felvételek alapján nem tudja megállapítani az állat súlyát vagy tömegét, ám véleménye szerint "nem egy gigantikus tintahalról van szó, mely különösen masszív testtel rendelkezne. Alapvetően nem nagyobb, mint bármely eddig ismert példány, igazán naggyá a szinte végtelenbe nyúló bizarr karjai teszik."

Elmélete szerint hosszú karjai úgy működnek, mint egy eleven pókháló, hogy ezzel ejtse foglyul áldozatait. "Úgy vélem, addig lóbálja ezeket a karokat, míg a kisebb organizmusok belé nem ütköznek" - fejtette ki. "Olyan akár egy csapda."

Állítólag egy kutató merülő egységgel való közeli találkozás alkalmával igencsak gondot okozott a tintahalnak legabalyítani karjait a jármű törzséről. "Az óceánok hatalmas mélységei szinte még felderítetlenek, valószínűleg sok furcsa dolgot találhatnánk még odalent."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MaDFoX #24
    Mééé most akkor mekkora ez a szar?
    Bár, olvastam vhol hogy a dögök odalent addig nőnek amíg el nem pusztulnak... ...szóval ha elég sokáig kibírja akkor szép kis mumus lenne... ;D
    A cetek tényleg esznek óriás tintahalat, és azok közt vannak bazi nagy darabok is... általában csak a "csőrüket" találják meg 1-2 nagyobb cet gyomrában és az alapján saccolgatják őket...
  • John Rambo #21
    Hehe..nemokara megtalaljak majd az Alien feszket is >:) Na az majd milyen bizarr lesz :)
  • Bekomman #14
    Mi az amit ijen méjen el tud kapni?
    Ott elméletileg már semmi nem él, de ha a karjaival el tudja kapni akkor nem mikroszkopikus.
  • OliApa #8
    :DDD
  • PyRex #7
    Én meg ember vagyok, és a legtöbb pénz amit eddig láttam egyszerre, az 5 millió Ft volt :)))))

    PyRex
  • WizarDTommy #4
    lol ?
  • artschi #3
    :))
  • Break #2
    már látom is: Gömb 2...hehe :-)))