Berta Sándor

Jön az első ARM-architektúrájú AMD processzor

A konszern bejelentette az első olyan CPU-ját, amely kizárólag az ARM architektúráján alapul. A System-on-Chip (SoC) nem okostelefonokba vagy táblagépekbe kerül, hanem szerverekbe.

A "Seattle" kódnevű SoC kifejezetten olyan szerverekbe kerülhet majd, amiket webes szolgáltatások működtetésére használnak. Az AMD közleményében azt írta: az új modell az ARM Cortex-A57 architektúrára fog épülni, amely a Cortex A-9-hez és az A-15-höz képest jelentősen nagyobb teljesítménnyel és 64 bites támogatással rendelkezik. A chip 8 és 16 magos változatban kerül a piacra. A "Seattle" órajele legalább 2 GHz lesz, de konkrét adatokat ezzel kapcsolatban a társaság még nem közölt. Azt viszont lehet tudni, hogy a SoC legfeljebb 128 gigabájt memória használatát támogatja, valamint integrált 10 gigabites Ethernet-portja van. Az új termék kétszer, de akár négyszer nagyobb teljesítményre lehet képes, mint az Opteron X-sorozat tagjai.

Az AMD az első chipeket 2014 első negyedévében akarja elkészíteni, míg a sorozatgyártás a következő esztendő második felétől indulhat el. Mindez egy fontos lépést jelent a cég számára, hiszen eddig szinte csak x86-os processzorokat készített, de a mobil készülékek elterjedése változtatásra kényszeríti. Kevesebb PC fogy, az okostelefonok és a táblagépek világszerte elterjednek, ezért a vállalatnak is új bevételi forrásokat kell találnia. A termékpaletta bővítésével és az ARM-architektúrára épülő szerverek piacára való belépéssel ez megoldódhat. Kérdéses ugyanakkor, hogy a konszern meg tudja-e vetni a lábát ezen a területen, hiszen számos erős vetélytárssal kell szembenéznie. ARM fejlesztésű chipeket dob piacra többek között a Qualcomm és az nVidia is.


A The Wall Street Journal rámutatott, hogy az AMD mindenképpen lépéselőnybe kerül ezen a területen az Intellel szemben, amely továbbra is ragaszkodik az x86-os architektúrához és legutóbb a Haswell CPU-kat dobta piacra. Érdekesség, hogy áprilisban az Applied Micro Circuits Corporation (AMCC) is bejelentette az X-Gene-t, ami szintén egy ARM-architektúrán alapuló chip szerverekbe és aminek a kiszállítása még az idén elkezdődhet. Ennek ellenére Andrew Feldman, az AMD szerverüzleti részlegének vezetője nem tart a konkurenciától, mert úgy vélte: hosszú távon ebben a küzdelemben a nagy társaságok vesznek részt. Nem elég egy jó chipet piacra dobni, hanem akár hármat, vagy ötöt kell.

Az már április végén kiderült, hogy az AMD szoros szoros együttműködésre törekszik az ARM-mel. Arun Iyengar, a vállalat alelnöke megerősítette, hogy a jövőben kettős stratégiát fognak alkalmazni: megvetnék a lábukat a mobil piacon és az ARM által tervezett chipeket is készítenének. Új stratégiájuk szerint három év múlva bevételeik felét már a játékkonzolokból és a táblagépekbe szánt ultraalacsony fogyasztású chipekből szeretnék elkönyvelni, azaz csökkenteni akarják függőségüket a zuhanó PC-piactól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jackal #18
    De ki mondta, hogy androidot kell raknod arm-re? Csak úgy mellesleg, ezeket a procikat majd szerver frontra fogják gyártani elsősorban.

    UI: Van nálam egy 30e-es tablet elég jó procival, android 4.1-el, most akkor dobjam a kukába és vegyek 70e-eset?
  • ugh #17
    Szerintem te nem vagy tisztaban a dolgokkal.
    Attol hogy letolja a youtube videokat vagy filmet a tablet meg a teljesitmenye messze elmarad egy notietol.
    Kicsit nezz utanna mert is.
    Egy 70 ezres noti is elrohogi magat egy 70ezres tabletet teljesitmenyetol.
    Az meg igen erdekes, hogy a windows-t szidod az androidot meg nem(visszautalva az elozoekre pl ezt nem tudom megerteni).
    Notikat meg lehet mar kapni linuxal is.
    A windows sok eroforrast zabal feleslegesen ?
    Beszelj legyszives egy olyan emberrel aki kenytelen androidra dolgozni, hogy ott mi van. Annyira nem szeretik, persze vannak emberek akik szeretik megneheztiteni az eletuket es meg orulnek is neki.



  • ugh #16
    Te tevedesben elsz.
    Senkit nem nezek hulyenek.
    "..de egyébként nemérteni mi a fenének köpködsz valamit amit még véletlenül sem akarsz kipróbálni, nem hogy vásárolni..."
    "Kiprobaltam" mert volt tabletem (nem is volt lassu a hardware-e).
    Azota megszabadultam attol az ipari hulladektol.
    Szal. errol ennyit.
    Nekem meg ne segits nem en szorulok ra.
    Olyat meg senki sem mondott, hogy a tabletek miatt nem kapsz eros laptopot.
  • csimmasz #15
    Nézd, én szeretnék segíteni neked mert látom valami nem ok.

    Ha valaki terrorizál azzal, hogy pisztolyt rak a fejedhez, hogy márpedig tabletet használj akkor szóljuknk azonnal a rendőrségnek, majd tanuskodom melletted.

    Vagy ha netán a tabletek miatt nem kapsz bika erős laptopot akkor azonnal szóljunk a fogyasztóvédőknek, de egyébként nemérteni mi a fenének köpködsz valamit amit még véletlenül sem akarsz kipróbálni, nem hogy vásárolni.

    Szóval mond mi nyomja a kis szíved?

    Miért nézed hülyének azt aki nem a te elmefuttatásodat tartja korunk áldásának?

  • asgh #14
    Mivel az elmúlt pár évet leszámítva gyakorlatilag a windows-pc párosnak nem volt valós alternatívája, sokaknak örökre beégett az agyába, hogy az ár/teljesítmény mutatón túl nincs más legitim paraméter, ami egy számítógép értékét meghatározná. Így aztán mindenkit hülyének tartanak, aki más szempontok szerint is - pl. hordozhatóság, ergonómia, fogyasztás, felhasználói élmény, online szolgáltatások, stb. - vizsgál egy rendszert.
    Nem mellesleg a cikk pont arról szól, hogy adott feladatokra teljesítményben is be tudja érni az ARM architektúra az x86-os rendszereket.
  • sanyicks #13
    fél zsákot nem örül ha 2x-es teljesítményt ad, 4x-es áron, ráadásul azt egy kötelezően hozzájáró igen szar OS-el, a vindózzal, ami mégjobban behatárolja a használhatóságot mivel felzabálja az összes erőforrást.
  • narumon #12
    "Csak hasonlits ossze egy asztali pc teljesitmenyt egy bazi eros tablettel.
    Sehol nincsennek meg egy 70 ezerbol osszehanyt hasznalt core 2 duohoz kepest sem."

    És? Egy IFA is tonnákkal többet tud elhúzni mint egy szuzuki, ráadásul még olcsóbb is - miért nem IFA-val jár mindenki? Te miért nem azt vettél?
  • narumon #11
    "Es akkor kell hozza bill., eger, usb hub, meg vinyo, hdmi kabel,"

    Nekem ezek egyike sincs a tabletemhez mégis köszönöm szépen jól elhasználgatom.
  • ugh #10
    A nexus is egy szar csak nem 30 ezerert kapod hanem 70ert.
    Az occco kinai tablet 10-er ha jo hardware van benne.
    A nexus meg egy 20ast max.
  • ugh #9
    Nezz szet alaposabban mekkora x86 lapokat lehet kapni "szerelt" jo procival.
    Mit mekkorara lehet osszenyomni azt csak a bovithetoseg adja meg.
    Az asztali pc se azert akkora mert idiotak es mechanikus belul(a fogyasztas mas dolog az arm keveset eszik, de teljesitmeny sincs).
    Cserelj mar ramot legyszi egy tabletben pl.
    Notiban, netbookban siman lehet.
    Hattertarolot is szinte akarmekkorat rakhatsz bele.
    Vagy frissits rajta oprendszert.
    Addig amig a gyarto nem hozza ki a szarjara, nem lehet.
    Szal errol ennyit.