Berta Sándor

AMD: Erősebb grafikai processzorok laptopokba

Már áprilisban megjelenhetnek az első olyan laptopok, amelyek az AMD új, Richland nevű chipjeire épülnek majd. Az APU-k számos új funkcióval érkeznek.

Technikai értelemben a Richland APU-k alig különböznek valamiben a Trinity nevű elődjeiktől. A legjelentősebb változás, hogy a kicsit magasabb órajel mellett támogatni fogják akár a DDR3 1866-os memóriák alkalmazását is. Az órajel növekedésének köszönhetően az új csúcsmodell, az AMD A10-5750M körülbelül 15 százalékkal nagyobb teljesítményű lesz, mint az AMD A10-4600.

Az AMD munkatársai optimalizálták az energiatakarékossági mechanizmust, így tovább növelhető az üzemidő. Egy 55 wattórás akkumulátor az A10-5750M esetében 5,7 órán át biztosíthat energiát a nagy felbontású videók lejátszásakor, míg a böngészés esetén a maximális üzemidő 7,9 óra lehet. Az igazi újdonságot azonban a különböző integrált funkciók jelentik, ezek használatához viszont mindenképpen szükség van a Windows 7 vagy Windows 8 operációs rendszerekre, s bizonyos esetekben kiegészítő szoftverre is.


Az új megoldások közül ki kell emelni a Face Login nevű arcfelismerő funkciót, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók az arcukat használják jelszóként. A Face Login nem csak a Windowsba, hanem a közösségi portálokba és a levelezőrendszerekbe való bejelentkezéskor is kiválóan alkalmazható. Szintén új a gesztusvezérlés, amelynél a webkamera előtt végrehajtott mozdulatokkal navigálhatunk a menükben és a honlapokon. Végül a vállalat az Intel Wireless Display technológiájának vetélytársául szánja az AMD Screen Mirror nevű technikát. Ennek használatához szükség van egy DLNA-vevővel rendelkező kijelzőre.

Nem mindegyik funkció érhető el az új modellekben; Face Login és gesztusvezérlés csak A10 és az A8 sorozatú APU-kban lesz, míg a Screen Mirror az A6 sorozatú chipekben is. Az új Richland APU-k TDP-je 35 watt, így elsősorban a 13,3 hüvelykes vagy nagyobb kijelzővel rendelkező laptopokba ideálisak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    Csalnak. Egyreszt nem kell kulonos hardver az arcfelismereshez. Masreszt egy sima megfelelo minosegben kinyomtatott fotoval is atverheto, bar sok mulik a beviteli kamera felbontasan es a megvilagitason. Laptopoknal pl. szivas, ha nem mindig ugyanott, ugyanazzal a hatterrel, ugyanazzal a megvilagitassal akarja valaki hasznalni. Egy esetleges atmulatott ejszaka utan is csak a szoveges belepes mukodik biztosan. A kepernyo kikuldese sem igenyel extra hardvert, csak egy megfelelo szoftvert, amit mar egy 486-os is elbirt anno es a legtobb sony mobiltelefon is tudja. (bar az emberek valamiert nem tudnak rola) Egyebkent jol mukodik pl. sony telefon es samsung tv kozott, de msi netbook-kal is probaltam es az is megy gond nelkul.
  • Locutos #2
    Engem viszont nem érdekel. Sőt. Facebook nelkül is tisztába vagyok vele hogy mindent tudnak rólam, csakazértis nem fogok nekik naprakész információt adni az arcomról hogy hogy nézek ki.
  • Evogordon #1
    Ez az arcfelismeros dolgog erdekel. Mar annyira unom beutni mindig mindenhova a kodokat :D