Berta Sándor

ARM tervezésű chipeket fog piacra dobni az AMD

Az AMD eddig az x86-os chipekre összpontosított, azonban ez a korszak hamarosan lezárulhat, hiszen a cég szoros együttműködésre törekszik az ARM-mel.

Arun Iyengar, az AMD alelnöke megerősítette, hogy a jövőben kettős stratégiát fog alkalmazni a társaság: megvetné a lábát a mobil piacon is és az ARM által tervezett chipeket is készítene. Új stratégiájuk szerint három év múlva bevételeik felét már a játékkonzolokból és a táblagépekbe szánt ultraalacsony fogyasztású chipekből szeretnék elkönyvelni, azaz csökkenteni akarják függőségüket a zuhanó PC-piactól. Ahelyett, hogy erre a célra saját nagyfogyasztású x86-os lapkáikat használnák inkább az ARM-től fognak gyártási jogokat licencelni. Ez nagy váltás a cég számára, hiszen eddig csak saját fejlesztésú processzorokat küldtek gyártásba.

"A G-sorozatú termékeink logójának jobb alsó sarkában van egy X. Ez azt jelzi, hogy egy x86-os chipről van szó, ugyanakkor egyúttal lehetővé teszi, hogy egy megfelelő ARM-verziót is bevezethessünk, hogy ha ezt akarjuk. A termékportfóliónkban lesznek mind x86-os, mind ARM tervezésű chipjeink" - jelentette ki a menedzser. Az AMD hivatalosan is bemutatta a G-sorozatú System-on-Chipjeit. Szavaival Iyengar megerősítette azokat a korábbi feltevéseket, amelyek alapján a cég beágyazott rendszerekbe szánt processzorai nem kizárólag x86-os modellek lesznek. Felmerült ugyanis, hogy a logóban miért kellene külön elhelyezni az X betűt azért, amikor köztudomású, hogy a cég az x86-os architektúrát használja? Az alelnök azt viszont nem tudta megmondani, hogy mikor jelenhetnek meg az első ARM alapú System-on-Chipek.

Az ARM tervezésű chipek legnagyobb előnye, hogy sokkal kevesebbet fogyasztanak, mint az x86-os processzorok, ezért nagyon alkalmasak az okostelefonokba és a táblagépekbe való beépítésre. Ezzel a lépéssel az AMD gyakorlatilag az nVidia példáját követi; az nVidia termékkínálatában már vannak ARM CPU-k és a jövőben a vállalat bevételeinek jelentős része származhat majd a Tegra chipek értékesítéseiből. Az AMD így jelentős szereplővé válhat a 3 Wattnál kevesebbet fogyasztó lapkák terén, ahol mobil grafikus részlegük 2008-as eladása óta nincsenek a piacon. A Qualcomm akkor nagy vételt csinált az Imageon divízió megvásárlásával, hiszen a Radeon anagramma Adreno termékük sokmilliárd dollárt termelt számukra.

Sasa Marinkovic, az AMD technológiai vezetője megnyugtatott mindenkit, hogy "ugyan eladtunk sok szellemi tulajdont, de nem felejtettük el hogyan kell csinálni. Az architektúra 2008-ban még tele volt problémákkal. Most megszüntetjük ezeket azáltal, hogy a CPU és a GPU azonos memórián osztozik, és szorosabban működik együtt. Ez soha nem látott mély szintre fogja lenyomni a fogyasztást." A cég már saját x86-os Temash chipjénél is 4,5 Wattra csökkentette az energiafelvételt, és ha ugyanezt meg tudják ismételni az ARM tervein, akkor komoly gondokat okozhatnak az Intelnek ezen a területen.

Dirk Meyer, az AMD vezérigazgatója 2010 őszén azt mondta, hogy nem akarnak közvetlenül versenyezni az ARM processzoraival, majd a TG Daily arról számolt be, hogy a konszern távol maradna az ARM chipjeitől. Ezután meglepő volt az a hír, hogy a társaságok két területen összefogtak, egyrészt a hardverszintű biztonság elérhetővé tétele, másrészt pedig a hibrid processzorokon alkalmazandó egységes programozási modell kidolgozása érdekében. Végül, tavaly novemberben már arról olvashattunk, hogy az AMD az ARM irányába menekül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #10
    nem valószínű hogy el kell érni majd... armon szinte kötezelővé válik az opencl, és végre a gpu-t fogják használni, arra amire való. CPU-nak már régen háttérbe kellett volna szorulnia, és csak támogató szerepet betöltenie, csak hát az intel tett róla hogy ne legyen így mert mint tudjuk nekik az fájna, hiszen többszörösét költik a gpu fejlesztésre mint az amd teljes értéke, még sem tudnak egy értékelhető gpu-t csinálni...
  • Komolytalan #9
    "Amit eleri egy arm cpu-n emulalt x86-os a valodi x86-osok sebesseget"
    Addig ne vegyél levegőt... Meg gondolom kevesebb fogyasztásból is - hogy ha lúd, hát legyen kövér.
  • kvp #8
    "konkurencia nélkül nincs fejlődés. Brace yourselves, jönnek a drága és jelképesen erősödő intel procik..."

    Teljesen mindegy mi jon az x86-os piacra. A legtobb keszulekben egyelore ugy nez ki, hogy arm mag lesz. Amit eleri egy arm cpu-n emulalt x86-os a valodi x86-osok sebesseget, az intel azonnal csomagolhat vagy kezdhet megint arm magokat gyartani... (anno az intel strongarm sorozat nem is volt olyan rossz)
  • sanyicks #7
    és normális versenyhatóságok nélkül nincs tisztességes verseny. Lásd azt az összeget amivel megbirságolták az intelt az üzletláncos mutyija miatt, amit kb 100x körberöhögött az intel. És még most is mutyizik az biztos.
  • mousee #6
    Hatalmas +1, konkurencia nélkül nincs fejlődés. Brace yourselves, jönnek a drága és jelképesen erősödő intel procik...
  • Komolytalan #5
    Nézd meg az Intel mennyit fejleszt a procijain - amennyit muszáj. Amikor az AMD beelőzött (Athlon, Athlon64, Opteron), akkor összeszorították a fogukat, és 3 év alatt duplázták a procijaik teljesítményét. Most meg gyorsulnak 4-7%-ot egy generációváltásnál - vicc.
    Az eddigi fejlesztési ütem nem volt normális. Nem tett az jót senkinek se - a szoftverpiac se tudott normális szoftvereket írni, mert mire kész lett már el is avult. Sokkal jobb egy kiszámítható platform, ahol a szoftvereket optimalizálva lehet plusz teljesítményt kisajtolni.
  • sanyicks #4
    pár éve már kiderült hogy tökmindegy mennyit költenek a fejlesztésre, vagy milyen processzort csinálnak, a buta tömeg akkor is intelt fog venni.
    Lásd gyönyörűen vették a fosadék P4-et is, a sokkal olcsóbb és erősebb(és kisebb fogyasztású) K7-ek és athlon64-ek ellenében.
  • a_n_d_r_e_w #2
    Kerdes, hogy mennyire szukul be az x86-os piac 3 even belul. Ha tippelnem kell, akkor nagyon.
  • NovaTerra #1
    Ha a bevételük felét az ARM chipekből várják, akkor vélhetően az asztali processzorok fejlesztésére kevesebbet költenek majd. Ha kevesebbet költenek fejlesztésre, akkor kevesebb versenyképes processzoruk lesz ebben a szegmensben. Ha kevesebb a versenyképes processzor, akkor még inkább dominálja majd a piac ezen részét az Intel. Vagy rossz ez a feltételezés?