Berta Sándor

13,3 hüvelykes elektronikus könyvolvasó a Sonytól

A japán konszern diákok számára készítette el új elektronikus könyvolvasóját. A Digital Paper különlegessége, hogy a 13,3 hüvelykes kijelző nem LCD, hanem e-ink technológiás és tollal is használható.

A prototípus súlya 358 gramm, mérete 233 x 321 x 6,8 mm. A beépített E-Ink képernyő 4:3-as képarány mellett 1600 x 1200 képpontos felbontással rendelkezik. A nem szélesvásznú képarány miatt az eszköz különösen jól használható a könyvek és a magazinok digitális formában való megjelenítésére. A beépített flashmemória 4 gigabájt, microSD-memóriakártyával bővíthető. Az elektronikus könyvolvasó üzemideje három hét, ami az E-Ink kijelzőnek köszönhető. A TechCrunch szerint a Sony így akar megkapaszkodni a hardverek és a tartalmak szempontjából az Apple és az Amazon által uralt területen.

Az érintőtoll segítségével a tanulók jegyzeteket és jelöléseket helyezhetnek el a PDF-fájlokban. A The Verge tudósítása alapján a következő fejlesztési szakaszban a Sony olyan funkciókat is integrálna a készülékbe, amelyek lehetővé tennék a különböző dokumentumok WLAN-on keresztüli közös szerkesztését. Az oldal emlékeztetett arra, hogy hasonló megoldásokkal korábban az Amazon, a Plastic Logic és a Skiff is kirukkoltak, mert úgy vélték, hogy különösen nagy képernyős termékekkel is meg kellene jelenniük. Az akkori próbálkozások azonban nem voltak túl sikeresek.

Egyelőre még kérdéses, hogy a Digital Paper mikor jelenhet meg a piacon és mennyibe fog kerülni. A japán gyártó három helyi egyetem bevonásával már az idén tesztelni fogja az eszközt, a cél természetesen az esetlegesen hibák kiszűrése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hypno #9
    Hogy jön ide füzetméret?
    A gyerkőcök írjanak csak füzetbe.

    Erre a nyomtatott könyvek helyett volna szükség.

    Viszont egy Pocketbook PRO 912 méretében.
  • Tetsuo #8
    Ezzel a Sony nem fog kaszalni. ;)
    Akkor úghatna labdába az Amazon mellett, ha újra ráfekudne az innovacióra, de úgy látszik semmi...
  • sola #7
    50K nekem is beleférne egy 13,3"-os e-ink olvasóra még akkor is ha fekete fehér.

    A 10"-os Kindle ennél sajnos sokkal többe került, amíg kapható volt.
  • sola #6
    10K HUF-ért Kobo Touch? Melyik univerzumban?

    Az Ebay.co.uk-n a legolcsóbb 20K HUF és az 5"-os.

    A cikkben szereplő gép 13,3"-os azaz minimum 4 szerese a képernyőfelülete.

    Almát almával?
  • Szefmester #5
    hatalmas +1

    Én már várom ezt az eszközt. 3 éve az 7"readeremért a 29ezer sem volt sok egy ilyenért szerintem lazán mondanék 50-60ezret is elfogadhatónak. Nekem nem táblagép kell amit naponta-kétnaponta tölthetek ha szokásos mennyiséget olvasok , hanem szeretném ha egy két könyvig nem kellene tölteni, a kézírás mentése megfelelővé teszi jegyzetelésre, rajzolásra ami bőven elfogadható. Persze marhára örülnék ha színes lenne mert akkor magazinokra is előfizthetnék rá, és nem kell feltétlen a papírt olvasgatni (van belőle már baromi sok itthon). A filmlejátszás viszont nekem már nem hiányozna belőle.
  • kvp #4
    Ha valaki vegre kijonne egy kb. A4-es szines eink-es tablettel, ami kepes legalabb a 25 fps-es kepfrissitesre, de ugyanakkor kikapcsolt allapotban is megorzi az utolso kepet, annakk valoszinuleg lenne piaca, feltve, hogy android-ot vagy hasonlo linux alapu nyilt operacios rendszert kap. Mindezt persze megfizetheto aron kellene. Kerdes, hogy a sony nem bukik-e el mar a szines kijelzo megletenel...
  • mad mind #3
    Ja szörnyű magas ár a 10.000 -Ft., amiért megjön egy kobo touch Japánból.
    #hypno
    Nagyobb mint egy A4-es lap. Te mekkora füzeteket használtál suliban?
  • hypno #2
    Jó helyen kotorászik a Sony, mert hogy egy 10 éves gyerek a XXI. században 8-10 kilós táskával jár iskolába az kicsit sem normális. (Igaz, legalább megerősödik ha okosabb nem is lesz)

    Kérdés, hogy mennyit lesz képük kérni érte.

    Ezzel együtt szerintem ez kicsit (vagy 2-3"-al) nagyobb mint kellene.
  • sola #1
    Majd lássuk az árat, mert dokumentum olvasót ugyan mindenki szeretne, de a nevetséges mennyiségű pénzt amit eddig kértek értük, na azt senki sem akarja kifizetni.