Napi Online

Átalakítja LCD-televíziói gyártását a Sony

Gyökeresen átalakítja televíziógyártását a Sony, miután ez a divíziója az elmúlt közel egy évtizedben ötmilliárd dollár veszteséget halmozott fel.

Valamit kiötlött a Sony vezetősége a japán nagyvállalat televíziógyártásának átalakítására, ám hogy pontosan mit, azt egyelőre csak találgatni lehet. A divízió az elmúlt nyolc esztendőben folyamatosan veszteségesen tevékenykedett, és a Sony LCD-tévéi háttérbe szorultak a koreai Samsung, illetve LG Electronics termékeivel szemben. Az átalakítás része lehet valamilyen szorosabb partneri szerződés egy másik televíziógyártóval, de a változás magával hozhatja a beszállítók megrostálását, a termékfejlesztés megújítását és az értékesítés átszervezését is - mondta a Nikkei japán üzleti lap kérdésére válaszolva Imada Mami, a vállalat szóvivője. A részletekről már ebben a hónapban dönthetnek.

A japán cég az elmúlt időszakban már próbált lépéseket tenni a tévégyártás veszteségeinek csökkentésére. Tavaly eladták a szlovákiai Sony-gyár 90 százalékát a tajvani Foxconn bérgyártóhoz tartozó Hon Hai Precision Industry Co.-nak és ugyanezt tették legnagyobb észak-amerikai üzemükkel. Nagyjából egy évvel ezelőtt új tulajdonoshoz került a Barcelonában lévő Sony-bázis is. Az elmúlt hetekben belső átszervezésekről számolt be a japán cég - a tévégyártásért felelős vezetőt áthelyezték a Sony Ericssonhoz -, és 19 százalékkal, 22 millió készülékre csökkentette idei éves tévéértékesítési előrejelzését.

A helyzet komolyságát mutatja, hogy találgatások szerint akár cakli-pakli el is adhatják a teljes tévégyártást. Ezzel a cég megszabadulna egy évi közel egymilliárd dollár veszteséget termelő ágazattól, amelynek azzal kell szembe néznie, hogy hiába a 3D-s és az internezetésre is alkalmas Bravia modellek, a vevők inkább a Sonyénál olcsóbb termékeket keresik. A divízió 2004 óta a Bloomberg számításai szerint - amelyben figyelembe vették az árfolyamváltozások hatását is - ötmilliárd dollár hiányt halmozott fel. Ugyanakkor a tévéeladások 1,2 ezer milliárd jen (15,5 milliárd dollár) bevételt hozott tavaly a Sonynak, amivel ez a vállalat legnagyobb forgalmat produkáló ágazata. A cég egyelőre tagadja, hogy a tévégyártás eladását tervezné.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • DjDano #9
  3 éve vettünk egy 94 centis Sony Braviat 155 ezerért, akkor az volt a legjobb amit ezért a pénzért kaphattunk! A drágaságot általánosságban értettem, mert igenis vannak modellek amik nincsenek elszállva... Ugyanakkor nyilván nem várhatjuk, hogy a létező összes gyártó egy árszinten legyen. A Samsung régen is olcsóbb volt, a LG meg a Samsungnál... A legmélyebb feketéje máig a Sony tv-knek van!
 • Jakuza001 #8
  Talan nem kellene da Sony nev miatt 30%-al dragabban adni a TV-ket, mint a konkurensek raadasul ugy, hogy semmivel nem jobbak.
 • Trade #7
  Na végre itt volt ár az ideje!
  Mi azelőtt mindíg Sonnyt vettünk, de kb 5 évvel ezelőtt átpártoltunk a Panasonicra.Olcsóbbért jobb minőséget kaptunk(Manapság már a Brand is érett lett)Értelme nem volt Sonnyt venni(max azért hogy felvágjunk vele).
  A paneljét se ő maga gyártotta már,bát ez mellékes.

  A Sonny a Nokia útját járta, megelégedtek azzal hogy van egy csomó fan akik úgyis megveszik hiába tud kevesebbet mert a név elég lesz...
  Hát nem volt az és ezért most persze be kell látni hogy nem kellett volna arcoskodni hanem produkálni kellett volna(mint a '80-as években).

  Komolyan mondom jobb hírt nem is olvashattam volna, hogy ők maguk is belátják hogy ez így nem tud tovább menni.OFF:Nokia is belátta(Tavaly kényszerűségből kellett telefont újítanom és eddig inden telefonom Nokia volt akkor is arra adtam a voksot,de nem érdemelte meg,kártyásan lett volna 60 én megkaptam 30 ért előfizura.Ennyi pénzért a Nokia nem volt hajlandó egy nyamvadt wifi chippet belerakni....). • lcee #6
  Ja az kimaradt hogy 3D-ben pedig még sokkal jobb a plazma
  Már annak aki akar szemüvegben tv-zni (én nem ismerek ilyet.. túl sokan nem is lehetnek)
 • lcee #5
  Bárhogy is nézzük ha vmi sokkal drágább és kicsivel jobb akkor nem kell szinte senkinek.
  Pláne, hogy aki jó tv-n akar filmezni (és nem csak állóképeket nézeget)az plazmát vesz :)
  (Most jöhetnek a köpködős hozzászólások :) De nekem plazmám van, aki nem hiszi el hogy a NEOPDP jobb az jöjjön el és nézze meg :) Ezek után nem vennék LCD-t már)
 • mad mind #4
  Szerintem a Toshiba veri mindet minőségben, mondjuk árban is.
 • nagymeszi #3
  Uhh azt elfelejtettem mondani azért a minőség nem egy LG s Samsungnál kezdődik max Samsungnál a 6000 széria felet sonyi összes modelléivel nem volt eddig probléma gyártás probléma. (minőségi gyártás Sony Sharp s Philips van meg kelően utóbbi azért követ el hibákat néha)
 • nagymeszi #2
  Üdv DjDano néztél körül mostanában a tv piacon? ha igen nem mondanád ezt mert a Sony az elmúlt egy évben elég rendesen diktálja a tv árakat sokszor Samsung lg alá üti a dolgokat s az idei modell összes olcsóbb pl mint a Samsung azonos tudásával megegyező tévéi. (egyedül média lejátszási problémákkal küszködik még azaz mkv részén de mint lehet tudni utóbb szoftverfrissítésél megoldható a probléma). U.I.: meglehet nézni mit csinál a Samsung most nyögi idén hogy eddig piaci ár alatt értékesítette a tévéit mert összes új modellje iszonyat drágák (D széria) s már 3D szektorban mindent próbál adni de még az árakat nem tudja leütni. (adni értve alatta 4-6db szemüveg ill most már kis HDD is ad hozzá csak vigyék el)
 • DjDano #1
  Pedig a Sony nagyon jó LCD tévéket gyárt, egyetlen probléma itt az árral van, nagyon drágák