Berta Sándor

A Szilícium-völgy az USA szellemi motorja

A 40 éves Ken Deleon az Amerikai Egyesült Államok legsikeresebb ingatlanügynöke, aki abból szerezte a vagyonát, hogy ő értékesítette a technológiai óriáscégek munkatársainak házait.

A szakember a hozzá látogatókat szereti úgy köszönteni, hogy: "Üdvözlöm Amerika új központjában!" 2011-ben 275 millió euró értékben adott el házakat és a The Wall Street Journal szerint a tengerentúlon dolgozó 1,2 millió ingatlanügynök közül ő volt a legsikeresebb. Számára megtiszteltetés, hogy a Szilícium-völgyben dolgozhat, mert ott mindenki ragyogó elme, legalábbis azok mindenképpen, akik megengedhetik maguknak, hogy saját házuk legyen.

Ügyfelei 90 százaléka az IT-vállalatok valamelyikében dolgozik. Vannak köztük Google, LinkedIn- és Yelp-alkalmazottak, s több mint az ötven százalékuk a Stanford vagy a Harvard Egyetemen, esetleg az MIT-n diplomázott. Ezeknek az embereknek az idő fontosabb a pénznél, gyorsan határoznak, gyakran 30 másodperc alatt eldöntik, hogy tetszik-e nekik az ajánlott ház vagy sem. Ken Deleon tavaly jó évet zárt, a Facebook tőzsdei megjelenése ugyanis a magasba röpítette az árakat, s sokan kihasználták az alkalmat, hogy házat vásároljanak maguknak. Az ingatlanügynök Floridában nőtt fel, majd a Berkeley Egyetemen diplomázott. Már az első munkahelyén eldöntötte, hogy a maga ura akar lenni, az élet őt igazolta.


A tapasztalatait így összegezte: "Fantasztikusnak találom, hogy az emberek itt tisztelik mások ragyogó elméjét és nem érződik féltékenység vagy irigység. Jó példa erre, hogy az egyik ügyfelem a Facebooknál dolgozik és a 75 négyzetméteres lakásából egy 12-szer nagyobb alapterületű házba költözött. Senki nem irigykedett rá, sőt, itt egy ilyen sztori inkább ösztönzőleg hat a többiekre. Fiatalemberként majdnem megölt egy ittas autós és néhány évvel ezelőtt a rák ellen harcoltam. Ezeket a tapasztalataimat és a karrieremet megírtam a Why do bad things happen to sexy people? című önéletrajzomban, amely hamarosan megjelenik. Ezzel szeretnék másokat ösztönöni."

"Azt a nézetet vallom, hogy a tudást mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni. A Szilícium-völgy Amerika utolsó reménye arra, hogy világelső maradjon. Amennyiben ez a hely elbukik akkor Kína lehagy bennünket. Ha exportálni tudnánk a Szilícium-völgy szellemiségét - a becsvágyat arra, hogy valami nagy dolgot vigyünk végbe, az oktatás kiemelt szerepét és a kockázatvállalás támogatását - az USA más régióiba is, akkor Amerika továbbra is a világ legnagyszerűbb országa maradhat."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #4
    Nos, attol meg, hogy a penzpiac a legnagyobb maffia, a K+F nem lesz szent. Eleve osszenott a ketto. Raadasul rengeteg katonai fejlesztes onnan indul. Valoszinuleg a DARPA-val allando szerzodeseben van a legtobb sziliciumvolgyi ceg.
    Undorito az egesz. A globalis maffiahalozat egyik K+F gocpontja.
  • sanyicks #3
    nem az fogyaszt sokat, hanem a vólsztrít. Ezek legalább alkotnak is valamit, nem csak kizárólag lopnak csalnak hazudnak lenyúlnak manipulálnak mint az öltönyös terroristák.
  • Szefmester #2
    "...akkor Amerika továbbra is a világ legnagyszerűbb országa maradhat."

    au.. ez a mondat már fájt..
  • Tetsuo #1
    Ez a motor sokat fogyaszt.