Berta Sándor

Szigorít a feltételein a Kickstarter

Az amerikai adománygyűjtő platform egyre nagyobb népszerűségnek örvend és a segítségével bizonyos projektekhez már több millió dollárt sikerült összegyűjteni. Az üzemeltetők azonban most változtattak néhány dolgon.

A portál működtetői attól tartanak, hogy egyes projektekből semmi sem valósul meg és az összegyűjtött összegek így elveszhetnek, ezért módosították az üzleti feltételeket. Az elvárások között szerepel, hogy a programokat meghirdető személyeknek a jövőben meg kell említeniük az esetleges kockázatokat és kihívásokat, valamint arra is ki kell térniük, hogy ezeket miként tudják majd megoldani. Fontos újdonság, hogy aki hardverekhez gyűjt adományokat, az köteles lesz egy működő prototípusról készült képeket és videókat bemutatni. Fantáziarajzokat és -filmeket, továbbá grafikákat és vázlatokat a jövőben a Kickstarter üzemeltetői már nem fognak elfogadni.


A platform működtetői hangsúlyozták: őket semmilyen felelősség sem terheli az egyes projektekkel és azok megvalósulásával kapcsolatban. Amennyiben tehát egy adott termék nem készül el, akkor a felhasználók a projekteket meghirdetőkhöz fordulhatnak. Az oldalon kizárólag érvényes társadalombiztosító azonosítószámmal rendelkező amerikai állampolgárok hirdethetnek meg programokat. A változtatásokra azért is szükség volt, mert gyakran előfordul, hogy a projekteket meghirdető személyek heteken vagy hónapokon át nem jelentkeznek, s fontos, hogy az adományozók ilyenkor is tudják: megvalósul az az eszköz, amit a pénzükkel támogattak.

A Kickstarteren egyaránt lehetőséget kapnak a független és pénz nélküli fejlesztők, zenészek, művészek. A honlap 2009. áprilisa óta létezik, eddig 200 millió dollár gyűlt össze 1,8 millió ember felajánlásából és ez 20 ezer sikeres projektet eredményezett. 2010-ben így valósult meg a Pioneer One sci-fi sorozat első része. Idén már felbukkant a HeXit magyar kalandjáték és sok támogatást kapott az Ouya konzol is. Tavaly a felhasználók a Kickstarteren több mint 27 000 művészeti, IT- és egyéb projektet támogattak összesen közel 100 millió dollár adománnyal. Végül közel 12 000 program lett sikeres. A platformot 2011-ben több mint 3 millióan látogatták meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csatti #1
    Most nézem, elindították a gyűjtést a Nexus 2-re is. :)