Berta Sándor

40 hónap börtön kamerával felvett mozifimekért

Az Amerikai Egyesült Államokban még soha nem ítéltek egyetlen fájlcserélőt sem több mint 3 év letöltendő börtönbüntetésre. Az IMAGINE csoport kamerás mozifelvételek készítésére specializálta magát.

Az IMAGINE nevű BitTorrent-csoport tavaly nyáron szüntette be hirtelen a működését. Az ügyben eljáró bíróság most hozta meg az első ítéleteket. A csoport vezetőjének számító 53 éves Gregory Cherwonik 40 hónap letöltendő börtön kapott. Korábbi két segítője, Sean Lovelady és Willie Lambert esetében a döntés 23, illetve 30 hónap letöltendő börtön volt.

Cherwonik ugyanakkor nem úszta meg ennyivel. Az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) számlájára 15 000 dollárt is be kell fizetnie kártérítésként. Az 53 éves férfi a szabadlábra helyezése után is 3 éven keresztül nem birtokolhat és használhat olyan elektronikus eszközöket, amelyek lehetővé teszik a szerzői jog által védett tartalmak másolását vagy terjesztését. Korábban egyetlen egyesült államokbeli bíróság sem ítélt ilyen hosszú letöltendő börtönbüntetésre egy fájlcserélőt sem.


Az IMAGINE a fájlcserélő közösség legnevesebb feltöltő csoportjai közé tartozott és elsősorban kamerás mozifelvételek készítésére specializálta magát. Az egyes videókat általában minőségi hangsávokkal egészítették ki, majd a BitTorent rendszerén keresztül jelentették meg. Tevékenységükre nem csak a fájlcserélők figyeltek fel, hanem az MPAA munkatársai is. A szervezet nem titkolta, hogy az IMAGINE ellen fel akar lépni és az amerikai hivatalok sem nézték jó szemmel a csoport tevékenységét. A hivatalos álláspont az, hogy az IMAGINE "az egyik legnagyobb és legproduktívabb bűnözői csoport volt, amely szervezett szerzői jogsértések elkövetésére szakosodott."

Lovelady, Lambert és Cherwonik után jövőre az IMAGINE negyedik tagja, Jeremiah Perkins is bíróság elé állhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #8
    Hú baszmeg most szabták rájuk ki a büntetést és megint kaptak 40 hónapot, mert a börtön kamerájával is felvettek egy filmet!?
    Nem semmi nehézfiúk, gondolom valami HC homoprno Stolbucival a főszerepben, de a magyar verziót biztos ő hangálámondja!?:D

    - Gyere édes, jáccunk papásmamást!
    - Haver azt hogy kell!?
    - Ne dumálj, csak döntsd el, hogy mi akarsz lenni papi, vagy anyuci!
    - Őöööö, ööö akkor apuci!
    - Igen!? Na akkormost apuci szépen leszopja anyucit! Na gyere! De ha fogat érzek kiütöm!
    :DDD
  • jackoneill90 #7
    Bort iszik vizet prédikál
  • jackoneill90 #6
    Akkor tévét se nézhet elhúzott függönynél mert ha valaki benéz akkor már bűnt követ el?
  • mortep #5
    drsx +1

    A helyzet erősen hasonlít a börtönnapló c. irományra, röhely
  • speed2006 #4
    Akkor most amerikában sem lesznek premier bemutatók? Ha már szerintük az ciril betüs filmeket magyarországon kamerázták, akkor úgy lenne korrekt.
  • caius marius #3
    A szabadság hazája mi? :(
  • drsx #2
    Inkább félelemmel vegyes tisztelettel fognak tekinteni rájuk:
    - Téged miért csuktak le?
    - Fegyveres bankrablásért és gyilkosságért. És téged?
    - Felvettem a Robin Hood-ot és feltöltöttem Piratebay-re!
    - ...
  • Szefmester #1
    Húú.. csórikáimat hogy szét fogják szívatni a sitten még a pedofilok is, akik meg az ottani "tápláléklánc" alján vannak.