Berta Sándor

Szép, új kor - gyerekek bíróság előtt?

A német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság múlt heti ítélete alapvetően változtathatja meg az ítélkezési gyakorlatot és szerzői jogsértésekkel kapcsolatos ügyek megítélését.

Mint ismeretes, a napokban került pont annak az ügynek a végére, amely 2007 óta húzódott. A német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy a szülők nem felelnek gyermekük interneten elkövetett jogsértéséért, amennyiben kielégítő módon felvilágosítják a gyermeket az internethasználat szabályairól, az internetezéssel kapcsolatos alapvető tudnivalókról, egyebek mellett arról is, hogy a szerzői jog által védett tartalom megosztása illegális. A bíróság szerint ezen fenti tájékoztatási, felvilágosítás kötelezettségen túlmenően nem tartozik a szülői kötelezettségek közé, hogy figyeljék, ellenőrizzék gyermekük online tevékenységét, esetleg felügyeleti szoftverekkel akadályozzák internetezését. Ez csak akkor lenne elvárható, ha konkrét bizonyítékuk van rá, hogy a gyermek illegális tevékenységet folytat.

A döntést üdvözölte Sabine Leutheusser-Schnarrenberger szövetségi igazságügyi miniszter, ugyanakkor a jogászok úgy vélték, hogy veszélyes idők következhetnek, hiszen a gyerekek potenciális gyanúsítottakká léphetnek elő. "Előfordulhat, hogy a zene- és a filmipar a jövőben nem a szülők, hanem a gyerekek ellen fog fellépni. Sok szülő fellélegez, mert azt remélik, hogy a jövőben nem kapnak figyelmeztetéseket" - jelentette ki Otto Freiherr Grote kölni ügyvéd, aki szerzői jogi esetekre specializálta magát.

A családokat érintő szerzői jogsértési ügyekben az ügyvédek eddig mindig a szülőkhöz fordultak, azzal vádolták őket, hogy nem figyeltek eléggé a gyermekeikre és ezért azok tetteiért nekik kell viselniük a felelősséget. A Szövetségi Legfelsőbb Bíróság ítélete azonban alapjaiban változtathatja meg ezt a helyzetet, a szülők ugyanis azt mondhatják majd a jövőben, hogy ők bizony felhívták a csemetéjük figyelmét az internetes kockázatokra.

Florian Drücke, a Német Zeneipari Szövetség ügyvezetője már jelezte, hogy az ítélet nem ad automatikusan "menlevelet" a szülőknek. Grote szerint így, ha a szülőket nem lehet felelősségre vonni, maradnak a gyerekek. Az ügyvédek érdeklődve várják, hogy vajon a 13 éveseket is bűnözőknek fogják-e beállítani, vagy sem? Mindez egyáltalán nem utópisztikus, hiszen Finnországban néhány nappal ezelőtt a rendőrök egy 9 éves lány laptopját foglalták le szerzői jogsértésre hivatkozva. Jön a szép, új világ? Vagy már itt is van?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mx5 kevin #14
  Az hogy német országban ilyen szigorúan lépnek fel ennek az az oka hogy a politikai elitet tömik a multik pénzel.Ez addig fog menni még a nép meg nem elégeli.Meg lesz ennek is a böjtje egyesek manipulálni fogják a hálózati azonosítóijukat mások rájönnek hogy a netért se érdemes fizetni miért fizessen érte meg is büntetik ha nem fizet érte ingyen kapja az életbe nem nyomozzák le+100% anoním.Ezek kis embereket cseszegetnek ki játszák a kártyáikat, előbb utóbb észre fogják venni hogy hackereket képeznek maguk ellen.Egyre több lesz majd az azonosíthatatlan ember és majd akkor kapnak észbe amikor komolyabb netes bűnözőket már nem kapják el.Ez olyan mint amikor a reptéren beépített bűnözők szándékosan elkapatják magukat hogy kiismerjék a szituációt és felkészítsék a nagykutyákat.Majd ellenszerként egyre nehezebb dolguk lesz a hatóságoknak és egyre több lesz a német hacker.Majd a nép is fog perelni amikor egyre többször lő bakot a hatóság majd kevésbé fognak arcoskodni.Eddig amerikában voltak a legnagybb hackerek de videómagosztó portállokon is egyre több hackert lehet hallani németül megszólalni.Ezeket is fogják még perelni
  rágalmazásért az tuti!
 • caius marius #13
  Nem csak, hogy lehetetlen, de nagyon veszélyes is! Illegális tartalom miatt egész oldalakat törölni kicsit durva lenne!
 • mousee #12
  Eltűntetni a netről az illegális tartalmakat... ez kb olyan mint hogy töröljük el a bűnözést a világban. Szép gondolat, lehet rá törekedni, csak lehetetlen.
 • xinosz #11
  Én meg úgy gondolom, ott kéne kezdeni a dolgot, hogy az illegális tartalommal rendelkező oldalakat kéne inkább eltörölni, nem a gyerekeket pofozni meg büntetni! Ha nem lenne tele az internet illegális tartalommal, szeméttel, akkor az a szegény gyerek sem tudná letölteni!
 • Ayma #10
  Hatalmas +1, azonban én el tudok képzelni olyan szituációt amikor egy pofonra van szükség, de eddig szerencsére nem futottam bele és nem is szeretném alkalmazni, se a gyermekemnél se azoknál a fiataloknál akikkel foglalkozom.

  Egy kérdésem lenne a cikkel kapcsolatban még, hátha valaki meg tudja mondani; mennyire mérvadó a Német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság ítélete az európai jogászokra levetítve? Tudom, hogy nem kötelező, de mennyire befolyásolhatja a többi ország joggyakorlatát? Remélem érthető voltam:)
 • caius marius #9
  kb:+1
 • caius marius #8
  a, verzió: Nincs gyereked, ergo nem tudod mit beszélsz.
  b, Verzió: Van gyereked és így neveled.

  a, verzió: Ebben az esetbenbocsájthatóamit írtál.
  b, verzió: nem szeretnek a gyereked lenni...
 • kronosz1990 #7
  Élősszőr is: a Gyermekek viselkedéséért önmagában sem ők sem a szülők sőt senki nem okolható.
  A szocializáció egy igencsak összetett folyamat(amit tanulunk nem születik velünk)
  tehát ha rosszak a gyerekek akkor mindenki nyakig sáros a dologban és nekünk kell magunkat szégyellni...... Arról nem is beszélve,hogy ha a szankciókkal kezdünk el operálni akkor majd megnézhetjük magunkat ugyanis nagyrészt olyan dolgokat szankcionál a társadalom a gyerekek körében amit önagában sem képes helyrerakni és szerintetek meddig tart ezt észrevenni a kisdiáknak?És ha észreveszi akkor mit csinálsz (voltam olyan szituációban amikor a gyerek megkérdezte mi az a tisztelet.....mert valójában a végén kiderült,hogy soha nem élte meg igazán,holott éppenséggel simán megérdemelte volna)Elkelne azon gondolkodni,hogy ha változnak a gyerekek akkor mi a probléma,és ég mielőtt a gyermeki jogok kerülnének elő azelőtt nézzetek egy kicsit körül,hogy vajon tényleg mindenhol működnek,vagy sok harc árán csak.és bár remélem ,hogy itt nem kerül szóba a pofon,de ha igen akkor még mielőtt valaki azt a bizonyos elméletet idézi előtte olvasson némi nevelésszociológiát....
 • Szefmester #6
  Első lépés: elmagyarázod neki mit szabad a világban és mit nem.
  if: Nem fogja fel és rosszat tesz: Megbünteted majd valami váratlan pillanatban elkövetsz ellene valami -számára- súlyos dolgot. Pl szándékosan a szeme láttára töröd össze a kedvenc játékát, majd elmagyarázod miért tetted, és majd megengeded hogy milyen büntetést érdemelsz.
  if: Felfogja és nem csinál rosszat: Minden OKÉ
  if: Felfogja és mégis rosszat csinál: Had bűnhődjön a rohadék!

  Tudom nem ugyanaz, de amikor az utcán odaáll egy 12-14 éves elé másik 5 kicsi és késsel fenyegetik hogy adja oda nekik a kosárlabdát, akkor nem csak rendőrt hívnék legközelebb hanem felhúznám az acélbetétest és addig rugdosnám a kis tetveket amíg el nem fáradok! A szomorú meg az hogy őket így nevelték, és az hogy az átlagember közben ott sétált el mellettük 2 méterre és látványosan félrenézett.
 • qrd0xQSt2rdvnu #5
  Szerintem pár dolgot helyre kellene rakni a világban:
  1. a letöltés is legyen illegális, ne csak a megosztás. De csak korlátozott ideig, mondjuk a film megjelenésétől számított 5 évig, utána viszont váljon szabadon terjeszthetővé.
  2. Ezeket a túl aktív jogvédőket össze kéne terelni egy szigetre és átképezni őket erőszakos bűncselekmények felderítésére (gyilkosság, védekezésre képtelen személyek ellen elkövetett erőszak stb.) és hajrá! Ott sokkal nagyobb hasznukat vennénk.