Berta Sándor

iOS 6 - vasúti órát "kölcsönzött" az Apple

A kaliforniai konszern nemrég mutatta be mobil operációs rendszere legújabb verzióját. A dolognak van egy szépséghibája: az iOS 6-ban lévő órát "kölcsönvette" a társaság.

Az iOS 6-ban lévő órás alkalmazás, amely hagyományos és ébresztőóraként egyaránt használható, gyakorlatilag teljesen ugyanúgy néz ki, mint a Svájci Szövetségi Vasúttársaság (SBB) pályaudvarain használt óra. Még a piros színű másodpercmutató is egyezik. Az SBB jól fogadta a hírt, ugyanakkor a cég vezetői annak egyáltalán nem örültek, hogy az Apple nem tájékoztatta őket a lépésről. "Megpróbálunk a vállalattal kapcsolatba lépni azért, hogy az engedély nélküli felhasználást mind jogi, mind pénzügyi szempontból megvizsgáljuk" - jelentette ki Reto Kormann, az SBB szóvivője. Az órát 1944-ben Hans Hilfiker tervezte és az összes tulajdon- és egyéb jog az SBB birtokában van. Ezt később Christian Ginsig, a vasúttársaság másik szóvivője is megerősítette. A Hilfiker által megálmodott tervek alapján készültek el az európai pályaudvarok órái.

Kormann közölte: büszkék arra, hogy az Apple ezt az órát választotta az új iOS 6-ban lévő alkalmazás ikonjául. A gond csak az, hogy Thomas Feger zugi fejlesztő - az SBB engedélyével - már 2009-ben elkészítette a Swiss Railway Clock nevű iPhone- és iPad-programot, ami szintén hamar népszerű lett. A szakember "szemtelennek" nevezte az Apple lépését. Az amerikai társaság köteles lett volna feltüntetni az eredeti tulajdonosra vonatkozó hivatkozásokat és információkat, ezt azonban nem tette meg. Feger eddig nem tudott kapcsolatba lépni a céggel, így nem tudta tisztázni az ügyet.




Az SBB licencével rendelkező és az órák globális értékesítésével foglalkozó Modaine Group most jogi lépéseket tervez az Apple ellen. André Bernheim, a Modaine Group vezetője hangsúlyozta: "Minden fél számára az lenne a legjobb megoldás, ha sikerülne közösen dűlőre jutnunk és nem a jogi utat választanánk." A tengerentúli cég választhat: vagy licencdíjat fizet, ami nyilván nem kis összeg lesz, vagy jogi eljárás indul ellene, amiből csak rosszul jöhet ki.

Az eset azért jelent problémát az Apple számára, mert eddig ő ment perre a vélt vagy valós másolási ügyek miatt, most viszont ő kerülhet a vádlottak padjára. Azt persze érdekes lenne tudni, hogy egy olyan vállalat, amely hatalmas készpénzállománnyal rendelkezik és amely márciusban bejelentette, hogy 45 milliárd dollárt ad vissza a részvényeseinek, miért van rászorulva egy ilyen lépésre?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caius marius #298
    Vagy inkább cigányos...
  • caius marius #297
    Lelopni egy szaros mutatós óra dizájnját, aztán meg arra vergődni, hogy milyen ügyik mer nem lettek szarrá perelve...
    Hmm ez, olyan férfias.
    :)
  • M2 #296
    Na az Apple-haterek nyugodtan alhatnak, megegyezett az Apple:

    Apple Licenses Swiss Railway Clock Design for iPad's iOS 6 Clock App

    Valahogy így kell ezt intézni, nem megvárni, míg beperelik az embert és aztán csodálkozni az ítéleten...
  • NEXUS6 #295
    Amúgy miért ér többet az Apple által levédett Iphone dizájn, mint bármelyik téma, ami fenn van az iTunes-on?

    Csak mert a hivatalos dizájt megalkotni azt az egy ikon, gadget készletet megcsinálni önmagában ugyan nem nagy ügy, ezer másik hasonló van, azonban abból az ezer elkészült munkapéldányból kiválasztani azt az egyet, ami a legtöbb embernek bejön, az már "művészet+. Illetve nem is, mert véleménykutatás, szakmai favágómunka, valaminek a végsőkig való hangolása. Erre egy egyetemistának, aki két előadás között csinál egy ikonkészletet nincs ideje, erőforrása, ez a különbség.

    Azonban ami sok embernek tetszik, sem tetszik mindenkinek, vagy inkább jó eséllyel éppen annak nem tetszik, aki igazán ért hozzá. Lásd populáris/high művészet, irodalom.
    A fogyasztói társadalomban bizony a könnyen fogyasztható, "jóízű" termékeket nem árt fenntartással kezelni, általában nem olyan tartalmasak, mint amilyen szép a csomagolásuk, vagy a dizájnjuk, tele vannak "E-vitaminnal", keyloggerrel, nyomkövetésel.
    ;(
  • NEXUS6 #294
    Iszonyat lehet ez a stressz, hogy ott a kezedben a zályphón és közben ennyire hihetelenül masszívan ridegül pártatlan maradsz!

    Respekt Bró!
  • NEXUS6 #293
    Vazze!

    Mondassz valamit!


  • narumon #292
    "Mert már ne is haragudj, de nekem továbbra sem igazi szabadalom (szellemi tulajdon) az ilyen dizájn lószarság, hogy milyen az ikonok dizájnja, meg milyen kis animált bizbazzal oldom fel a lezárt telót. Két sör után annyi ilyen faxságot mondok neked, hogy győzzed lejegyezni, meg levédetni!:D"

    Akkor ezzel kéne foglalkoznod mert ez adja el a terméket. Hardverben nem igazán lehet mást csinálni mint a többiek. A különbség a szoftverek és a design adják.
  • caius marius #291
    Te szegény...
  • M2 #290
    Persze kicsit túlzó a cikk: igazándiból nem lehet bírni 3 hónapig! :-)
  • NEXUS6 #289
    Ez a pereskedési rátád mit akar jelenteni?

    Csak mert a diagram szerint amíg a Samsung kb 17 szabadalom megsértésében vádolt, vagy vádol valakit, addig az Apple 78 szabadalmi vitában érintett, ráadásul úgy, hogy minimális hw-hez kapcsolódó, igazi értelemben vett szabadalma van. Mert már ne is haragudj, de nekem továbbra sem igazi szabadalom (szellemi tulajdon) az ilyen dizájn lószarság, hogy milyen az ikonok dizájnja, meg milyen kis animált bizbazzal oldom fel a lezárt telót. Két sör után annyi ilyen faxságot mondok neked, hogy győzzed lejegyezni, meg levédetni!:D