Napi Online

Az Apple 45 milliárd dollárt ad vissza részényeseinek

Hatalmas készpénz-visszajuttatási programot jelentett be ma az Apple, amelynek során összesen 45 milliárd dollárt költ az elkövetkezendő három évben. A vállalat negyedévente részvényenként 2,65 dolláros osztalékot fizet, valamint 10 milliárd dolláros saját részvény vásárlást indít 2013-as pénzügyi évétől.

Osztalékfizetésről és saját részvény vásárlásról döntött az Apple, amelynek keretein belül az elkövetkezendő három évben összesen 45 milliárd dollárt juttat vissza részvényeseinek a társaság. A vállalat az októberrel kezdődő 2013-as pénzügyi évében kezdi meg az összesen 10 milliárd dolláros saját részvény vásárlási programját. Az osztalékfizetés 2012-es pénzügyi évének július elején induló negyedik negyedévétől indul a cégnél, részvényenként 2,65 dolláros osztalékkal negyedévente, ami a jelenlegi árfolyammal számolva 1,8 százalékos osztalékhozamnak felel meg.

Az elmúlt években egyre erősebb lett a nyomás az Apple vezetőségén, hogy mire fordítja hatalmas, az év végére közel 100 milliárd dollárra hízó készpénzállományát. "A megtermelt készpénz egy részét nagyszerű beruházásokra fordítottuk, kutatás-fejlesztésre költöttünk, akvizíciókra, új üzletek nyitására, beruházásokba a beszállítói láncon, valamint az infrastruktúra fejlesztésére. A jövőben tovább költünk ezen területekre. De még ezekkel a beruházásokkal is hatalmas készpénzállományunk maradt a stratégiai lehetőségekre és a működésre. Ezért elkezdünk osztalékot fizetni és saját részvényeket vásárolni" - olvasható a társaság közleményében.


A cég termékeit veszik, mint a cukrot, alig néhány nap alatt már 3 millió iPad 3 elkelt

A vállalat utoljára 1995-ben fizetett osztalékot, még azelőtt, hogy Steve Jobs visszatért volna a cég élére. A tavaly elhunyt alapító kifejezetten az osztalékfizetés ellen foglalt állást, úgy vélte, hogy az nem növeli a részvényesi értéket. Halálát követően azonban Tim Cook vette át a vezérigazgatói posztot, aki nem zárkózik el az osztalékfizetés elől. A társaság a részvény-visszavásárlások terén sem volt különösebben aktív és eddigi legnagyobb felvásárlása 400 millió dolláros volt.

Az Apple árfolyama egyelőre kis elmozdulásokat mutat a nyitás előtti kereskedésben, jelenleg a részvények 0,8 százalékos pluszban tartózkodnak. A higgadt fogadtatás oka abban keresendő, hogy a piaci spekulációknak már régóta tárgya volt, hogy készpénz-visszajuttatási programot indít a társaság. A menedzsment részéről is történtek utalások arra, hogy terveznek valamit a hatalmas készpénzállománnyal. Az Apple legutóbbi, februári közgyűlésén a cég vezérigazgatója, Tim Cook közölte, hogy "aktív megbeszélések" folynak azzal kapcsolatban, hogy mihez kezdjen készpénzállományával a cég.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #83
    csak a lényeg maradt le: a villáskulcsból nem következik, hogy a pénz előre mozgatná a világot. Ha érveled, abból következik, a villáskulcsból meg nem.
  • Sir Ny #82
    Megjegyzem már 95 környékén is látni lehetett, hogy az Apple részvények értéke évente duplázódni fog. Forest Gump például Apple részvényeket vett, azóta az apple értéke a 60-szorosa lett.
  • Sir Ny #81
    Miért lehetne minden eszközt bármire használni? Dehát ez hülyeség. Körfűrésszel nem csavarsz be egy csavart, pénzzel sem javítod meg a világot. A pénz egy eszköz az emberek kiszolgáltatottá tevésére. Aminél nem sok rosszabb van.
  • hurkaur #80
    csak
  • morden #79
    Én sem értem hogy miért kell valakinek havi 10 milla helyett havi 20. A 10millából is tökéletesen megél soha semmivel problémája nem lesz és a maradék 10 millajából mondjuk 100 család meg tudnak élni jobban én ezt tartom redisztribúciós problémának.
  • morden #78
    Hasonló véleményen vagyok magam is. Viszont azért látok minimális előrehaladást, mert az amerikai millimosoknál kötelező az adakozás ( kivéve Steve Jobs szerze, nála pont nem hatott ilyen irányban az LSD :D )
  • gforce9 #77
    A lentiekből következik, hogy normális értékrendő ember kezében, sosem gyűlhet össze sok pénz.
  • gforce9 #76
    "A pénz igenis viheti előre a világot, de ahhoz az kell, hogy a használójának ilyen irányú szándékai legyenek." AZ olyan emberek, akik értelmes dolgokra szeretnék fordítani a pénzt, hamar eltűnnek a színről valahogy. 1-2 kósza hír max és vége. Ritka kivételek vannak, elismerem, de jelenleg semmi másról nem szól az egész, mint: "még több pénzt, még több pénzt" mintha attól boldogabb lehetne egy ember, hogy havi 10 milla helyett 20 millája lesz... nem baj, neki akkor is kell! Más nyomorog, éhezik? Nincs orvosi ellátása? Minimálbérért 3 műszakozik? Nem baj, neki akkor is kell a mégtöbb pénz. És csak gyűlik össze ezen emberek kezében, akik magasról sz*rnak a világra, a lényeg az, hogy nekik mindig legyen mégtöbb.
  • kernor #75
    A pénz csak egy eszköz. Használhatjuk mint egy villáskulcsot. Tudunk vele építeni és rombolni egyaránt. Csak az eszköz használóján múlik hogy mire használja. A pénz igenis viheti előre a világot, de ahhoz az kell, hogy a használójának ilyen irányú szándékai legyenek. Manapság ez nem így van.
  • gforce9 #74
    A részvényeseket gondolkodókkal összemosni... hmm érdekes. A részvényesek jórésze csak a pénzt adja, van aki gondolkodjon helyette, mert még ahhoz is hülye hogy informálódjon a annak a cégnek a dolgairól amelyikben a pénze van. A világot pedig előre a részvényes nem fogja vinni soha, mert ő a pénzét oda teszi, ahol legnagyobbat kaszál, marhára fullnemérdekli, hogy előre viszi e a pénze a világot, az érdekli, hogy őt előre viszi e. Nagyon nagy különbség! Az egy baromi nagy tévhit, hogy a pénz viszi előre a világot, ezt akarják beadni, de ez nem igaz. A pénz csak az önös érdekek szolgálója, semmi másé. Meg bazijól lehet az embereket kiszolgáltatott helyzetbe hozni vele, csak el kell venni tőlük, adókkal, kamatok növelésével stb. Azután már mindegy vége a dalnak.